Garsų našlį Raimundą Mieželį guodžia perpus jaunesnė draugė

Buvęs prezidento Valdo Adamkaus vyriausiasis patarėjas Raimundas Mieželis (88 m.) nebesijaučia vienišas, turi kam pasiguosti ir su kuo pasikalbėti. Jo guodėja neseniai tapo vienos ministerijos darbuotoja Lidija Bajarūnienė (48 m.), su kuria Amerikos lietuvis pastaruoju metu dažnai lankosi renginiuose.

 Pusmetį draugaujantys R.Mieželis ir Lidija susipažino, kai ji dirbo žurnaliste. <br> T.Bauro nuotr.
 Pusmetį draugaujantys R.Mieželis ir Lidija susipažino, kai ji dirbo žurnaliste. <br> T.Bauro nuotr.
Pusmetį draugaujantys R.Mieželis ir Lidija susipažino, kai ji dirbo žurnaliste.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pusmetį draugaujantys R.Mieželis ir Lidija susipažino, kai ji dirbo žurnaliste.<br>V.Skaraičio nuotr.
Raimundo ir Dalios Mieželių santuoka truko 59 metus, kol mirtis juos išskyrė.<br> LR archyvo nuotr.
Raimundo ir Dalios Mieželių santuoka truko 59 metus, kol mirtis juos išskyrė.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-10-19 20:36, atnaujinta 2019-10-19 20:43

Puikiu humoro jausmu pasižymintis R.Mieželis taip pat traukia linksmus, o ne paniurusius žmones.

Tad nenuostabu – jei kompanijoje sukiojasi buvęs V.Adamkaus patarėjas ir geras jo bičiulis, galima užsikrėsti gera nuotaika, nes R.Mieželis moka linksmai ir nuoširdžiai bendrauti.

O jeigu nors kartą buvo proga šnektelėti su R.Mieželiu, net ir po daug metų jis nesunkiai prisimena tą žmogų ir pokalbis vėl gali tęstis. Gali būti, kad taip nutiko ir L.Bajarūnienei, kuri daugiau nei prieš penkiolika metų dirbo viename laikraštyje.

Ruošdama rašinius spaudai žurnalistė ne kartą buvo kalbinusi R.Mieželį. Tačiau tuo metu nei Lidija, nei Raimundas neturėjo net minčių, kad kada nors jų keliai susikirs.

Po kiek laiko Lidija pakeitė darbą, todėl pasikeitė ir jos pašnekovai. Žurnalistės domėjimosi sritimi tapo turizmas. Ji dirbo Valstybinio turizmo departamento viešųjų ryšių atstove. Šiuo metu L.Bajarūnienė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Turizmo politikos skyriuje eina vyriausiojo specialisto pareigas.

Mėgsta lankyti renginius

R.Mieželis ir L.Bajarūnienė neseniai dalyvavo Ispanijos ambasados Lietuvoje surengtame Kristupo Kolumbo Amerikos atradimo 527-ųjų metinių minėjime.

Kaip turizmo politikos Lietuvoje atstovė L.Bajarūnienė buvo gavusi kvietimą į renginį, tad apsilankė drauge su R.Mieželiu. Juk su garsiu Amerikos lietuviu ministerijos tarnautoją jau pusmetį sieja graži draugystė.

R.Mieželiui smagu su Lidija lankytis teatre, renginiuose, koncertuose.

Po žmonos Dalios mirties vyras neturėjo su kuo eiti į renginius, nors gaudavo kvietimų.

Kartais R.Mieželį būdavo galima pamatyti su V.Adamkumi stebinčius svarbias Lietuvos vyrų krepšinio rungtynes sporto arenose.

O kultūros renginiai Amerikos lietuviui buvo tarsi pamiršti. Bet šį trūkumą išsprendė neseniai atsinaujinę ryšiai su buvusia žurnaliste.

Panaši į buvusią žmoną

Susitikus po daugybės metų jųdviejų bendravimas jau buvo ne oficialus, bet šiltas, artimas. Gerokai jaunesnė moteris Amerikos lietuvį galėjo patraukti linksmu būdu ir panašumu į žmoną.

Sutikusi pažįstamą žmogų Lidija visada su šypsena pasisveikina, paklausia, kaip sekasi. Ji – teigiamų emocijų kupinas žmogus, tokių dabar reta.

Tokia buvo ir šviesaus atminimo D.Mieželienė. Todėl gali būti, kad linksmas Lidijos būdas pakerėjo našlį.

Anksčiau L.Bajarūnienė buvo apkūnesnė, nešiojo ilgesnius plaukus, tačiau bėgant metams tik dar labiau išgražėjo.

Moteris puošiasi suknelėmis, aukštakulniais. Netgi patrumpinta Lidijos šukuosena panaši į R.Mieželio žmonos.

Su draugės atsiradimu R.Mieželis taip pat pražydo. Amerikos lietuvis vis dažniau su ja išsiruošia iš namų ir jaukiai leidžia vakarus kultūringoje aplinkoje.

Spalio 5-ąją juodu lankėsi Operos ir baleto paramos fondo „Orfėjaus lyra“ organizuotame metų pokylyje „Vaidilos“ teatre. Pobūvyje R.Mieželis sutiko pažįstamų Amerikos lietuvių, su kuriais senokai matėsi.

Dalyvaudamas renginiuose buvęs prezidento patarėjas nesijaučia atitolęs nuo kultūrinio šalies gyvenimo.

R.Mieželis džiaugėsi, kad turi su kuo nueiti į renginius, praskaidrinti savo kasdienybę. Su Lidija juodu susitikinėja, bet kartu negyvena.

R.Mieželis domisi draugės darbu, užimtumu. Jį žavi veikli moteris, pasinėrusi į turizmo sritį.

Nors ir savaitgalį darbo reikalais tenka lankytis priėmimuose, L.Bajarūnienei tai patinka.

R.Mieželiui ji išdavė, kad po šventės Ispanijos ambasadoje artimiausiu laiku laukia gurmaniškas renginys. Gali būti, kad ir ten L.Bajarūnienė apsilankys su R.Mieželiu.

Pakirto vėžys

Vilniuje lankytis pobūviuose ir priėmimuose R.Mieželis buvo įpratęs su žmona Dalia (1939–2017). Buvęs V.Adamkaus patarėjas nesitikėjo, kad mirus žmonai teks gyventi kitaip.

Prisijaukinti vienatvę vyras būtų sunkiai galėjęs, nes tai – ne jo būdui.

D.Mieželienei 2012-ųjų gegužę Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose buvo nustatytas kiaušidžių vėžys. Tuo metu ji su vyru išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas, nes nutarė gydytis ten.

„Lietuvoje gydytojos sakė, kad galėtų auglį teisingai išpjauti, bet chemoterapija labiau pažengusi už Atlanto. Todėl patarė chemoterapiją atlikti JAV“, – yra pasakojęs R.Mieželis.

Sutuoktiniai apsistojo nuosavame bute Floridoje, prie Sent Pit Bičo (St.Pete Beach).

Tampos mieste, maždaug valanda kelio nuo Sent Pit Bičo, yra viena geriausių onkologijos klinikų – turbūt šešta Amerikoje pagal paslaugų kokybę.

Susisiekus su gydytojais lietuvei tuoj pat buvo padaryti tyrimai, po to atlikta operacija.

„Nuo to laiko ji ir kapojosi su tais vėžiais, nes jų atsirado ir daugiau. Vėliau vėžys persimetė į vieną inkstą ir papilvę. Bet daugiau operacijų nereikėjo, augliai buvo gydomi chemoterapija“, – prisiminė R.Mieželis.

Kai motinai buvo atlikta kiaušidžių operacija, duktė Gilanda paklausė gydytojo, kokios prognozės. Jis atsakė, kad po tokių operacijų pacienčių gyvenimo trukmė gali būti nuo pusantro mėnesio iki pusantrų metų.

Artimieji labai nusiminė. Tačiau tos prognozės neišsipildė, nes Daliai buvo taikomi vis stipresni chemoterapijos seansai.

Kovojo iki paskutinės minutės

Ji su liga kovojo iki paskutinės gyvenimo minutės ir neparodė, kad kenčia.

„Galbūt ir mes su vaikais pražiopsojome, kai jai pasidarė blogiau. Tik pastebėjau, kad žmona pradėjo per ilgai miegoti. Paskambinau į vėžio kliniką, gydytojas patarė stebėti.

Nenuvežiau tada jos į ligoninę, ir ji patyrė širdies smūgį. Rugpjūčio 25-osios rytą ji pasijuto silpnai. Staiga sutriko kvėpavimas, iškvietėme greitąją pagalbą“, – prisiminė vyras.

Medikai ligonę paguldė ant grindų, atgaivino. Bet jos pulsas buvo retas, todėl nutarė vežti į Sent Pit Bičo ligoninę, esančią dešimt minučių kelio nuo namų. Dalia mirė pakeliui į ligoninę greitosios pagalbos automobilyje.

Po žmonos mirties 2017 metų rugpjūčio 25-ąją jos palaikai buvo kremuoti, o pelenai padalyti į dvi urnas. Pagrindinę urną pasiėmė Meksiko mieste gyvenanti duktė Gilanda, kitą, mažesnę, į Lietuvą atsivežė sutuoktinis.

Raimundo ir Dalios Mieželių santuoka truko 59 metus, kol mirtis juos išskyrė. Porai pavyko įminti darnių santykių paslaptį – R.Mieželis įsitikinęs, kad svarbiausia šeimoje buvo pagarba ir gebėjimas priimti kito nuomonę.

Nors D.Mieželienė buvo energingo būdo, greitai užsiplieskianti, R.Mieželis niekada nemokėjo pykti ir net menkas žiežirbas nugesindavo geru humoru. Tad jiems buvo lengva kartu gyventi ir gerai sutarti.

Abu jie buvo optimistai, net ir žmonos liga neužgesino jų akyse gyvenimo džiaugsmo. R.Mieželis prasitarė, kad Dalia buvo kovotoja ir iki paskutinio atodūsio negalvojo apie mirtį.

Juodu net nebuvo kalbėjęsi apie paskutinį žmonos norą, nes ji tikėjo, kad įveiks ligą ir gyvens ilgai. Todėl mirtis sutuoktinius išskyrė nepasiruošusius, netikėtai.

2017 metų pabaigoje R.Mieželis iš Floridos, kur dėl žmonos gydymosi praleido penkerius metus, grįžo į Vilnių.

„Ką aš vienas dabar veikčiau Floridoje? Ar sudėjęs rankas sėdėčiau paplūdimyje? Neapsimoka. Nors ten šiuo metu šilta, man ir Lietuvoje nėra šalta“, – jau grįžęs į Vilnių juokaudamas pasakojo Amerikos lietuvis.

Kol R.Mieželis Floridoje slaugė žmoną, jo bute Vilniuje šeimininkavo sūnus Raimundas (59 m.) su šeima. Grįžus tėvui verslininkas R.Mieželis jaunesnysis persikėlė į Kolumbiją – įsikūrė Kalio mieste, kuriame prabėgo jo vaikystė.

Tačiau R.Mieželis negali skųstis esąs pamirštas, jį Vilniuje lanko vaikai.

Neseniai pas tėvą iš Meksikos buvo atvykusi duktė Gilanda (60 m.). Be to, Vilniuje gyvena Mieželių įsūnis kulinaras Danielius (46 m.) su žmona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.