Nuogą popiežių suvaidinusį Jude'ą Law išgarsino ir jo paties meilės romanai

Padauža, vėjavaikis, moterų numylėtinis, robotas, šnipas, Anglijos karalius, Romos katalikų bažnyčios vadovas. Jude’as Law (47 m.), XX amžiaus pabaigos britų kino auksinis berniukas, per 25 aktoriaus karjeros metus įrodė, jog jam paklūsta visi vaidmenys.

Po šešiolikos metų pertraukos J.Law vėl vedė – šįkart psichologę Ph.Coan.<br>„Scanpix” nuotr.
Po šešiolikos metų pertraukos J.Law vėl vedė – šįkart psichologę Ph.Coan.<br>„Scanpix” nuotr.
Nors aktoriaus plaukai truputį praretėjo, aplink akis susimetė raukšlės, 47-erių J.Law atrodo puikiai.<br>„Scanpix” nuotr.
Nors aktoriaus plaukai truputį praretėjo, aplink akis susimetė raukšlės, 47-erių J.Law atrodo puikiai.<br>„Scanpix” nuotr.
Su aktore S.Frost, pagimdžiusia J.Law tris vaikus, jis išsiskyrė 2003-iaisiais.<br>„Scanpix” nuotr.
Su aktore S.Frost, pagimdžiusia J.Law tris vaikus, jis išsiskyrė 2003-iaisiais.<br>„Scanpix” nuotr.
Draugaudamas su aktore S.Miller, J.Law buvo neištikimas su savo vaikų aukle.<br>„Scanpix” nuotr.
Draugaudamas su aktore S.Miller, J.Law buvo neištikimas su savo vaikų aukle.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 18, 2020, 2:25 PM

Daugelio kino kritikų nuomone, britų aktoriaus J.Law talentas ilgą laiką buvo nepakankamai vertinamas. Viskas pasikeitė 2016-aisiais.

Tuomet Paolo Sorrentino (49 m.) savo provokacinio serialo „Jaunasis popiežius“ pagrindinio herojaus – Romos bažnyčios vadovo vaidmeniui pasirinko britą J.Law.

Šis Italijos kino režisieriaus darbas sulaukė net Vatikano pagyrų.

Praėjusio rudens pradžioje per Venecijos kino festivalį žurnalistams buvo parodyti du „Jaunojo popiežiaus“ epizodai – istorijos apie 47 metų Amerikos kardinolą, kuris po tarpusavyje kovojančių kardinolų klanų tampa popiežiumi Pijumi XIII, tęsinys.

Penkiais mėnesiais anksčiau čia, Lido paplūdimyje, aktorius vaikštinėjo priešais kamerą su baltomis maudymosi kelnaitėmis, apsuptas ilgakojų gražuolių būrio. Šį epizodą ir pamatė rugsėjį žiniasklaidos atstovai.

47-erių J.Law puikiai atrodo, nors metai daro savo darbą, nuo jų niekur nepasislėpsi. Aktoriaus plaukai truputį praretėjo, aplink akis susimetė raukšlės. Bet amžius, kaip ir žalias, rudas ar mėlynas apnašas ant bronzos, vyrą daro solidesnį ir įdomesnį.

Per Venecijos kino festivalio spaudos konferenciją režisierius P.Sorrentino į klausimą, ar seriale paliko pakankamai kadrų, kur J.Law vaikštinėja tik vilkėdamas maudymosi kelnaites, sureagavo akimirksniu: „Lygiai tiek, kad suspėtumėte įvertinti jo grožį.“ Paskui pridūrė: „Grožis, kaip jums žinoma, gerai parduodamas.“

P.Sorrentino lieka ištikimas savo stiliui.

Pirmoje praėjusio „Jaunojo popiežiaus“ sezono scenoje naujai išrinktas popiežius, iki apsivilkdamas bažnytinius drabužius, ekrane pasirodo Adomo kostiumu.

„Visai neatsitiktinai pirmą kartą popiežių žiūrovai pamato nuogą – tokį, koks gimė. Būtent tokia „uniforma“ padeda personažui analizuoti savo nesėkmes, būgštavimus ir parodyti visa tai nustelbiantį norą įgyti valdžią žmonėms“, – taip serialo režisieriaus sumanymą aiškino J.Law.

Iš pradžių britas netikėjo savo sėkme. Aktoriui, kurio karjeros viršūnė atrodė pasiekta, toks pasiūlymas buvo tikra likimo dovana. Žinoma, J.Law norėjo padirbėti su P.Sorrentino. O kas iš aktorių nesvajoja nusifilmuoti genialaus Italijos režisieriaus juostoje?

Vieną dieną J.Law gavo elektroninį laišką: su juo nori susitikti senjoras Paolo ir aptarti aktoriaus dalyvavimo naujajame projekte galimybę.

Britas nepatikėjo: na, koks iš jo Vatikano vadovas? Jam viso labo 44-eri!

Taip, jis vaidinęs Hamletą, Henriką V, daktarą Vatsoną, bet katalikų pasaulio valdovą?

Režisierius P.Sorrentino nuramino aktorių: dėl tikėjimo, kaip ir dėl amžiaus, neverta jaudintis. Jam svarbus tik herojaus charakteris.

Tai istorija apie vaikiną – našlaitį Lenį Belardą, kuriam teko šansas tapti pontifiku.

Štai kokią istoriją turėjo papasakoti J.Law.

„Vyro istoriją apie vyrą, žmogaus – apie žmogų“, – patikslino P.Sorrentino. „Ir vis dėlto kodėl pasirinkote būtent mane?“ – neatlyžo aktorius.

Režisierius prisipažino, kad pradėdamas rašyti serialo „Jaunasis popiežius“ scenarijų iš pradžių negalvojo apie konkretų aktorių.

Bet peržiūrėdamas kolegos brito Samo Mendeso (54 m.) „Kelią į pražūtį“, kur J.Law vaidino psichopatą fotografą, negalėjo nuo aktoriaus atitraukti akių.

Juo toliau P.Sorrentino rašė scenarijų, juo aiškiau suvokė, kad jį rašo priešais save matydamas tik aktorių J.Law.

„Kelias į pražūtį“ nėra žinomiausias filmas, kuriame vaidino britas. Juk pasaulinę šlovę jam pelnė „Talentingasis misteris Riplis“. Kino specialistų nuomone, kai kuriose scenose vaidyba J.Law užtemdė tokias žvaigždes kaip Gwyneth Paltrow (47 m.), Mattą Damoną (49 m.) ir Cate Blanchett (50 m.).

Už šį darbą J.Law buvo įvertintas vienu svarbiausių Didžiosios Britanijos – BAFTA apdovanojimu ir „Oskaro“ nominacija.

Nuo to laiko aktorius ir jo ekraninis personažas – moraliniu požiūriu sugedęs, bet labai žavus vėjavaikis, turintis magišką galią patraukti ir moteris, ir vyrus, – susiliejo ir tapo neatskiriami vienas nuo kito.

Žiūrovai ir kino kritikai manė, jog J.Law, kaip ir jo herojus – amerikiečių laivų statybos magnato sūnus Dikas Grinlifas, groja saksofonu ir vairuoja jachtą. Bet aktorius nemokėjo nei viena, nei kita. Ir jachtos jis neturi.

Po „Talentingojo misterio Riplio“ garsūs režisieriai užvertė aktorių pasiūlymais, ir J.Law daug filmavosi.

Už vaidmenį romantinėje dramoje „Šaltasis kalnas“ aktorius pelnė antrąją „Oskaro“ nominaciją. Tik nominaciją. Geidžiami apdovanojimai atitekdavo kitiems kolegoms – M.Damonui, C.Blanchett, G.Paltrow.

Ne veltui „Talentingojo misterio Riplio“, „Šaltojo kalno“ režisierius Anthony Minghella (1954–2008) savo mylimą aktorių pavadino „nedovanotinai neįvertintu“. Gražuoliukas J.Law tapo skandalingų leidinių „šviežia mėsa“.

Režisieriaus nuomone, asmeninio J.Law gyvenimo aplinkybių perkėlimas į jo profesinę plotmę užgožė ryškų jo, kaip aktoriaus, talentą ir jo galią.

Serialo „Jaunasis popiežius“ režisierius P.Sorrentino nuolat kartojo, kad Leniui Belardui, tapusiam popiežiumi, negalima kabinti etikečių. Svarbu atskleisti dvilypį požiūrį į jį: vienu metu dėl jo išgyvenama, kitu – jaučiamas priešiškas nusistatymas.

Bet ar toks nėra ir J.Law?

Seriale režisierius P.Sorrentino tiria viešo asmens charakterį. Parodo, kaip galinga korporacija – Bažnyčia, be abejonės, tokia – iš nieko sukuria planetos masto figūrą, ja bando manipuliuoti pasitelkdama ir žiniasklaidos galimybes.

Kas jau kas, o J.Law puikiai žino, kaip tampama populiariais žiniasklaidos asmenimis.

Dar visai neseniai tereikėjo paminėti šio britų aktoriaus pavardę, ir pirmoji toptelėjusi mintis buvo ne jo talentas ir meistriškumas, o meilės nuotykiai.

Skandalingos skyrybos su dviejų sūnų ir dukters motina britų aktore Sadie Frost (54 m.). Po to romanas su gražuole Sienna Miller (38 m.), kuriai buvo neištikimas su savo vaikų aukle.

Bet aktorė S.Miller neliko skolinga: apie jos intrigėlę su kolega Danieliu Craigu (51 m.) taip pat sužinojo visas pasaulis.

J.Law atsidūrė tarp įžymybių, kurių telefonų pokalbių klausėsi australų kilmės amerikiečiui, žiniasklaidos magnatui Rupertui Murdochui priklaususių leidinių darbuotojai.

Nuo to laiko abejotina neprincipingo moterų mylėtojo šlovė bėgo bet kokio J.Law vaidmens priekyje.

Tolesni aktoriaus nuotykiai tik sunkino jo padėtį. J.Law tapo dviejų nesantuokinių vaikų tėvu, ir žiniasklaida pakrikštijo jį serijiniu tėvu.

2009-aisiais Samantha Burke (35 m.) pagimdė J.Law dukterį Sophią. Kaip tikino aktoriaus atstovai, jis su buvusiu modeliu iš Floridos (JAV) praleido viso labo vieną naktį Niujorko viešbutyje.

Po 6 metų Airijos dainininkė Catherine Harding (28 m.) pranešė apie dukters Ados gimimą.

Aktoriaus garbei reikia pasakyti, kad jis neišsižadėjo mergaičių, nors ir neslėpė, kad su jų motinomis palaikyti ryšių neketina. Tačiau žiūrovai nėra nuolaidūs donžuanams, nors ir garbingiems, pripažįstantiems savo vaikus.

Aktorius tuomet prisipažino, kad būdamas 43-ejų išgyvena didžiulę krizę – visur ir visko. Jis nepatenkintas savimi, nesijaučia laimingas:

„Tik tuomet, kai mano, kaip aktoriaus, karjera pavirs puvėsiais, o aš mirsiu, tada galbūt – to labai tikiuosi – būsiu prisimenamas ne tik kaip žmogus, kuris buvo plakamas už meilės romanus.“

Po skyrybų su S.Frost jie sutarė, kad jų vaikai – Iris, Rafferty ir Rudy gyvens pakaitomis pas motiną ir tėvą, nelygu jų darbo grafikas. J.Law net specialiai nupirko namą netoli mokyklos.

Beveik vienu metu gimus penktajam vaikui – dukteriai Adai ir išsiskyrus su jos motina J.Law susipažino su psichologe Phillipa Coan (32 m.).

Dieve mano, koks tai buvo palengvėjimas ir malonumas pamilti moterį, tolimą pramogų pasauliui!

Materialiai apsirūpinusią, sąmojingą, išsilavinusią, savo srities profesionalę.

„Ji mano ir niekieno daugiau“, – pareiškė J.Law viename savo pirmųjų interviu, duotų po pažinties su psichologe Ph.Coan. Ji sugebėjo atrasti bendrą kalbą su vyresniais jo vaikais, buvo pažįstama ir su jų motina S.Frost.

Romanas su Ph.Coan ir netikėtas pasiūlymas suvaidinti P.Sorrentino režisuojamame „Jaunajame popiežiuje“ pakeitė aktoriaus gyvenimą.

Romoje, kurioje vyko didžiosios dalies serialo filmavimas, J.Law dažnai lankė jo mylimoji. Su žaviąja ilgakoje palydove J.Law gerdavo vyną kavinės terasoje.

Po „Jaunojo popiežiaus“ pirmojo sezono filmavimų aktorius pirmą kartą po daugelio mėnesių pajuto beveik pamirštą sielos ramybės jausmą.

Todėl aktorius neturi savo paskyros socialiniuose tinkluose „Instagram“, „Twitter“, net telefonu mažai naudojasi. Jam pakako jo telefono pokalbių klausymosi istorijos.

Prieš trejus metus vykusio teismo proceso metu aktorius sužinojo, jog, be R.Murdocho darbuotojų, informaciją žurnalistams pardavinėjo vienas jo tolimų giminaičių.

Paskui buvo „Jaunojo popiežiaus“ premjera Venecijos kino festivalyje.

Ir tuomet režisierius P.Sorrentino pranešė apie serialo tęsinio filmavimo pradžią. J.Law apniko abejonės: ar verta sutikti?

Ar įtikinamai atrodys netikėtas jo prisikėlimas – juk praėjusio sezono pabaigoje į komą paniręs J.Law herojus neabejotinai turėjo mirti. Bet, pagal režisieriaus sumanymą, dėl Pijaus XIII prisikėlimo susidaro keista padėtis – dviejų pontifikų buvimas vienu metu.

„Jaunajame popiežiuje“ lygiagrečiai rutuliojasi dvi istorijos: iš komos prabudusio Lenio Belardo ir jo įpėdinio, pakeitusio jį Šventajame Soste. Atlikti šio vaidmens P.Sorrentino pakvietė Johną Malkovichių (66 m.).

Antrojo „Jaunojo popiežiaus“ sezono filmavimai, kaip ir anksčiau, vyko Romoje ir Venecijoje. Platūs P.Sorrentino ryšiai atvėrė duris į išskirtinius istorinius interjerus – taip pat į privačius senovinių rūmų kambarius, į kuriuos anksčiau niekada nebūdavo įsileidžiami kino pasaulio žmonės.

Pavyko net rasti apartamentus, panašius į Vatikano. Žinoma, tokie buvo sukurti ir Romos „Cinecitta“ studijoje.

Prabangius popiežiškus Lenio Belardo drabužius pasiuvo Vatikano dirbtuvės, kurių paslaugomis naudojasi kardinolai ir net Romos popiežius. Nešioti oficialių ceremonijų apdarus, ir ypač trikampę popiežiaus tiarą, pasirodė nelengva.

J.Law stebėjosi, kaip tokį krūvį atlaiko pagyvenusio amžiaus Dievo tarnai. Štai jis – jaunas, sveikas – ir tai vos iškentė, kai sakė pirmąją popiežiaus kalbą miniai, susirinkusiai prie Šv.Petro bazilikos.

Aktorius apgailestavo, kad antrajame serialo „Jaunasis popiežius“ sezone nėra kolegės Diane Keaton (74 m.), su kuria susitiko pirmajame. Ji suvaidino seserį Merę – amerikiečių vienuolę, užauginusią Lenį Belardą našlaičių prieglaudoje.

Auklėtinis, tapęs pontifiku, paskiria seserį Merę savo asmeniniu sekretoriumi.

Laiminga aktoriaus J.Law vaikystė prabėgo pietiniame Londono rajone. Jo tėvai – mokytojai ir aktoriai mėgėjai, vyresnioji sesuo Natasha tapo dailininke.

Paauglys J.Law daug vaidino nacionalinio muzikinio jaunimo teatro scenoje. Dažnai praleisdavo pamokas dėl Londono centre įsikūrusio kino teatro, kuriame buvo rodomos tiek naujos, tiek senos kino juostos.

J.Law žiūrėdavo po tris filmus iš eilės, suspėdamas laiku grįžti namo.

„Jaunasis popiežius“ buvo pirmasis televizijos projektas nuo to laiko, kai 17-mečiam Jude’ui buvo pasiūlytas vaidmuo muilo operoje „Šeima“.

Proveržis kine įvyko 1994-aisiais po mažo biudžeto juostos „Apsipirkimas“. Filmavimo aikštelėje jis susipažino su aktore S.Frost, tapusia jo žmona ir pagimdžiusia jam tris vaikus.

2003-iaisiais jie pasuko skirtingais keliais.

Daugiau nei po 16 metų aktorius vėl vedė. Su Ph.Coan susituokė pasibaigus „Jaunojo popiežiaus“ antrojo sezono filmavimams.

Civilinių jungtuvių data ir vieta – 2019 m. balandžio 30-oji, senovinė Londono rotušė, tik mažas artimųjų ir draugų ratas.

Britų aktorius nusifilmavo ir Holivudo legendos Woody Alleno (84 m.) romantinėje komedijoje „Lietinga diena Niujorke“. Bet ši kino juosta buvo padėta ant lentynos.

Buvusios režisieriaus mylimosios, Holivudo žvaigždės Mios Farrow (74 m.) įsivaikinta duktė Dylan paragino boikotuoti filmą. Ji teigė, jog vaikystėje patyrusi patėvio W.Alleno seksualinį priekabiavimą.

Šie Dylan kaltinimai nebuvo įrodyti. Europiniai platintojai gavo leidimą rodyti „Lietingą dieną Niujorke“ daugelyje Senojo žemyno šalių. Amerikoje šio filmo problema kol kas neišspręsta.

Draudimą rodyti „Lietingą dieną Niujorke“ aktorius J.Law pavadino gėdingu. Juk prie šios kino juostos darbavosi daug žmonių, įliejusių į jos sukūrimą daug pastangų, savo sielą, – taip pat ir J.Law.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.