Atšalę jausmai Vladimiro Putino dukrai ištirpdė ir milijardieriaus turtus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (68 m.) myli suaugusias dukteris – 35-erių Mariją, dažniau vadinamą Maša, ir 34-erių Jekateriną, arba Katią. Myli ir rūpinasi. Ir labai išgyvena, kai joms kyla problemų. Tuomet greitai imasi įvairių priemonių, bet tik slaptai.

Gyvendamas su prezidento dukra K.Šamalovas įsirenginėjo pilį ir Prancūzijoje.<br>„Scanpix” nuotr.
Gyvendamas su prezidento dukra K.Šamalovas įsirenginėjo pilį ir Prancūzijoje.<br>„Scanpix” nuotr.
Rusijos prezidentas V.Putinas su dabar jau buvusia žmona Liudmila užaugino dvi dukteris – Mariją (kairėje) ir Jekateriną.<br>„Scanpix” nuotr.
Rusijos prezidentas V.Putinas su dabar jau buvusia žmona Liudmila užaugino dvi dukteris – Mariją (kairėje) ir Jekateriną.<br>„Scanpix” nuotr.
 Gyvendamas su prezidento dukra K.Šamalovas įsirenginėjo pilį ir Prancūzijoje.<br>„Scanpix” nuotr.
 Gyvendamas su prezidento dukra K.Šamalovas įsirenginėjo pilį ir Prancūzijoje.<br>„Scanpix” nuotr.
 V.Putino dukra Jekaterina.<br>„Scanpix” nuotr.
 V.Putino dukra Jekaterina.<br>„Scanpix” nuotr.
Gyvendamas su prezidento dukra K.Šamalovas įsirenginėjo pilį ir Prancūzijoje.<br>„Scanpix” nuotr.
Gyvendamas su prezidento dukra K.Šamalovas įsirenginėjo pilį ir Prancūzijoje.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai LR, Maskva

Jan 4, 2021, 10:33 AM

Neseniai per televizijos spaudos konferenciją vienas korespondentas pasidomėjo buvusiu Rusijos prezidento žentu Kirilu Šamalovu. Apie jį buvo paskelbta keletas įdomių tyrimų.

Bet žurnalistas gavo trumpą atsakymą: „Visą laiką sakote „prezidento žentas“, „prezidento žentas“, tik pabaigoje parašote, kad vis dėlto buvęs žentas.“

Nieko daugiau šia V.Putinui „skausminga“ tema nebuvo paklausta.

Problema išties įdomi. Juk būdamas 32-ejų K.Šamalovas buvo įtrauktas į „Forbes“ sąrašą kaip jauniausias rusų milijardierius, o po trejų metų jo ten nebeliko.

Įėjimo į turtuolių luomą ir išėjimo iš jo priežastis ta pati – moteris. Beje, ta pati. Iš pradžių vestuvės su Jekaterina Tichonova, kurią naujienų agentūra „Reuters“ ir verslo bei finansinių naujienų agentūra „Bloomberg“ įvardija jaunesniąja V.Putino dukterimi, po to – skyrybos su ja.

Kilo karjeros laiptais

Būdamas 38-erių K.Šamalovas susikūrė labai įdomią biografiją. Baigė Sankt Peterburgo universitetą, įgijo teisininko specialybę. Bet dabar žiniasklaida tvirtina, kad diplomą jam „parašė“.

Paskui ketverius metus jis dirbo teisininku, užimdamas eilines pareigas, nors buvo žinoma visai kas kita. Kirilo tėvas, stambus verslininkas Nikolajus Šamalovas, priklausė artimų V.Putinui draugų ratui ir net buvo banko „Rosija“ akcininkas.

Tarp šio banko savininkų nėra atsitiktinių žmonių, vienaip ar kitaip nesusijusių su šalies prezidentu V.Putinu.

Šamalovas jaunesnysis, tuomet būdamas 26-erių, staiga stipriai palypėjo karjeros laiptais. Jis užėmė administracinės paramos verslui viceprezidento postą „Sibur“ – stambiausioje Rusijos naftos chemijos kompanijoje.

Jos gamybinės aikštelės įsikūrusios daugiau nei 20 šalies regionų. Produkcija tiekiama automobilių gamybos, statybos, kuro ir energetikos komplekso vartotojams, pirmojo būtinumo prekių, chemijos ir kitų pramonės šakų gamintojams į 80 pasaulio šalių.

„Sibur“ turi daugiau negu 26 tūkstančius darbuotojų. Grynasis praėjusių metų pelnas – daugiau kaip 140 mlrd. rublių. Tai reiškia, kad „beveik niekuo“ buvęs K.Šamalovas tapo viceprezidentu kompanijos, kurios bendra vertė – daugiau kaip 15 mlrd. JAV dolerių.

Dar po trejų metų „Sibur“ viceprezidentas tapo kompanijos bendraturčiu įsigijęs 3,8 procento akcijų, kurių rinkos kaina buvo 380 mln. JAV dolerių. Apie tai žiniasklaida pranešė tik šiais metais.

Dar po metų K.Šamalovas iš pagrindinio banko „Rosija“ savininko ir „Sibur“ bendraturčio Genadijaus Timčenkos nusipirko 17 procentų akcijų ir tapo antruoju kompanijos akcininku.

Kiek K.Šamalovas sumokėjo už naująjį akcijų paketą, iki šiol nežinoma. Bet kartu jis tapo jauniausiu doleriniu Rusijos milijardieriumi.

Pažįstami nuo vaikystės

Tokį neįtikėtiną K.Šamalovo skrydį Rusijos tiriamoji žurnalistika aiškina ne jaunojo teisininko talentu verslauti. Tokį pakilimą užtikrino sena Šamalovo jaunesniojo pažintis su Putina jaunesniąja. Būtent sena.

Žurnalistai pateikė susirašinėjimo su Kirilu ir Jekaterina fragmentus: „Kirilai, koks buvo jūsų telefonas 2003-iaisiais ir 2004 metais, kai paskambinote Jekaterinai?“ „Jekaterina, mums norėtųsi gauti vaizdo įrašą iš pasaulio čempionato Miunchene, kai Kirilas su jumis prasėdėjo 11 valandų.“

Sprendžiant iš šio susirašinėjimo, K.Šamalovas ir J.Tichonova buvo pažįstami nuo vaikystės ir toliau bendravo jaunystės metais. Kada jų pažintis virto romanu, nežinome.

Bet 2012-aisiais jie jau kartu kūrė prabangų gyvenimą Rusijoje ir Prancūzijoje.

Rusijoje tai buvo Pamaskvio dvaras Usove, kur bendros išlaidos įsigyto namo pertvarkai, baldams ir įrengimui siekė beveik 9 mln. eurų.

Prie šios sumos pridėjus žemės sklypo ir paties namo vertę bendra dvaro kaina galėtų siekti apie 15–17 mln. eurų.

Tuo pat metu įsimylėjėliai įsirenginėjo nedidelę pilį Prancūzijoje, Biarico miestelyje. Šis pirkinys kainavo 4,5 mln. eurų.

Būtent tuo metu Rusijos Federacijos prezidentas pateikė Valstybės Dūmai įstatymo projektą. Remiantis juo valdininkams ir valstybinių kompanijų vadovams draudžiama atidaryti sąskaitas ir laikyti pinigus užsienyje, taip pat turėti užsienietiškų vertybinių popierių.

Paaiškinamajame rašte sakoma, kad šio įstatymo priėmimas būtinas nacionaliniam saugumui užtikrinti.

Per eilinį televizijos interviu su V.Putinu žurnalistai pateikė klausimą apie nekuklų rusų valstybinių kompanijų vadovų gyvenimo būdą ir gavo atsakymą: „Kalbant apie verslo atstovų ir valstybinių kompanijų vadovų nekilnojamojo turto rėksmingą išorę, aš sutinku su jumis: reikia būti kuklesniems. Jūs teisūs. Aš daug kartų jiems tai sakiau. Ir tikiuosi, kad jie išgirs. Reikia suprasti, kokioje šalyje gyvename, ir neerzinti žmonių.“

Kuklios vestuvės

Šis pageidavimas V.Putino šeimoje buvo išgirstas. Prezidento dukters vestuvės su „Sibur“ viceprezidentu ir bendraturčiu buvo atšvęstos be triukšmo Leningrado srityje esančiame kalnų kurorte „Igora“. Dalyvavo ne daugiau kaip šimtas svečių ne tik iš Rusijos, bet ir iš Vokietijos, Italijos, Serbijos.

Buvo švenčiama tris dienas, įskaitant gatvių pramogas „Ruskij prazdnik na ploščiadi!“ („Rusų šventė aikštėje!“). Scenarijuje taip buvo aprašyta: „Miesto šventinė aikštė iš Boriso Kustodijevo (XX a. rusų tapytojas) paveikslų – su troba, scena, krautuvėlėmis, ledo čiuožyklomis ir karuselėmis, artistais ir skomorochais, tai yra klajojančiais Rusijos aktoriais.

Iki atvykstant jaunavedžiams skomorochų suvaidintos vestuvės – atvykimas ir persirengėlių jaunikiu ir nuotaka eitynės per aikštę. Skomorochai ruošia svečius susitikimui, dalija avižas, smulkius pinigėlius, kad jais būtų apipilti jaunavedžiai, taip pat mažus varpelius.“

Ir dar jaunoji pora išvadavo svečius nuo apmąstymų dėl vestuvinės dovanos paprašę susimesti pinigais. Prie kiekvieno kvietimo pridėjo tokį tekstą: „Mes planuojame užsakyti imperatoriškojo porceliano fabriko gamybos individualų arbatos servizą 24 asmenims.

Vestuvių programos metu bus paskirtas laikas ir vieta pinigams vokuose rinkti.“

Laimė truko neilgai

Neaišku, ar jaunavedžiai suspėjo sulaukti pagaminto imperatoriškojo servizo, bet jų bendra laimė truko neilgai. 2018-ųjų pradžioje buvo pranešta apie oficialų poros išsiskyrimą, nors tai įvyko gerokai anksčiau.

Likus pusei metų iki skyrybų K.Šamalovas pardavė kompanijos „Sibur“ akcijų paketą tam pačiam G.Timčenkai, iš kurio įsigijo prieš vestuves su jaunesniąja Rusijos prezidento dukterimi.

Vėliau verslo žiniasklaida paviešino pranešimus, kad iš akcijų pardavimo Šamalovas jaunesnysis nieko neuždirbo. Šį paketą gavo ne kaip kapitalą, o kaip Rusijos prezidento pasitikėjimo garantiją. Neliko pasitikėjimo – teko išsiskirti su akcijomis.

Dabar K.Šamalovas nebepriklauso milijardieriams. Bet ir nėra elgeta. Būdamas visateisiu prezidento žentu K.Šamalovas spėjo įgyvendinti nemažai pelningų verslo projektų. Ir rusų „Forbes“ sąrašuose jis atsidūrė tik pora dešimčių eilučių žemiau – ten, kur multimilijonieriai.

Šamalovo jaunesniojo išsiskyrimo su J.Tichonova priežastis banali – jaunavedys netrukus sutiko kitą moterį – buvusią Maskvos merijos valdininko žmoną Žaną Volkovą. Dabar ji turi Šamalovos pavardę.

Bet K.Šamalovui iš ankstesnės santuokos liko priminimas – jis įtrauktas į JAV paskelbtus asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašus. Į šiuos sąrašus įtrauktas kaip asmuo, prisijungęs prie pasirinktojo milijardierių rato iš V.Putino aplinkos.

Šiuo atveju Amerikos valdžia stipriai pavėlavo. Bet Šamalovas jaunesnysis neprotestuoja. Būdamas įtrauktas į sąrašus asmenų, kuriems taikomos sankcijos, jis lyg ir toliau priklauso artimai Rusijos prezidento aplinkai.

Bet K.Šamalovo tėvas Nikolajus nepastebimai dingo iš „prezidentinio“ banko „Rosija“ akcininkų sąrašo. Jis išėjo į pensiją ir daug laiko praleidžia medžioklėje. Kas belieka, kai nesugebi tinkamai prižiūrėti savo sūnelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.