Virtuvės šefas Jonas Palekas: „Labiausiai mėgstu įsivaizduojamų kraštų virtuves“

Daugeliui jau tapo įprasta trečiadienio vakarą leisti kartu su interaktyviu žaidimu „Žinovų klubas“, kuriame viena smagiausių dalių – svečių užduodami klausimai. Vienas tokių svečių – Jonas Palekas – virtuvės šefas, kulinarijos specialistas.

 „Giliai manyje slypinti meilė maistui, bei supratimas, kad maistas yra puikus būdas kurti ir realizuoti savo idėjas.“<br> Daniele de Carolis nuotr.
 „Giliai manyje slypinti meilė maistui, bei supratimas, kad maistas yra puikus būdas kurti ir realizuoti savo idėjas.“<br> Daniele de Carolis nuotr.
 „Giliai manyje slypinti meilė maistui, bei supratimas, kad maistas yra puikus būdas kurti ir realizuoti savo idėjas.“<br>  Daniele de Carolis nuotr.
 „Giliai manyje slypinti meilė maistui, bei supratimas, kad maistas yra puikus būdas kurti ir realizuoti savo idėjas.“<br>  Daniele de Carolis nuotr.
 „Kai gaminu laisvalaikio metu, galiu eksperimentuoti su patiekalais, kurie nėra susiję su mano projektais, ir tai visada džiugina.<br> J.Andra nuotr.
 „Kai gaminu laisvalaikio metu, galiu eksperimentuoti su patiekalais, kurie nėra susiję su mano projektais, ir tai visada džiugina.<br> J.Andra nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 23, 2021, 5:14 PM, atnaujinta Mar 25, 2021, 11:04 AM

Pasiteiravome, kas lėmė tai, jog kulinarija tapo pagrindine gyvenimo veikla. „Giliai manyje slypinti meilė maistui, bei supratimas, kad maistas yra puikus būdas kurti ir realizuoti savo idėjas.“

Maža to, kulinarija Jonui yra kur kas daugiau, nei tik įprasta maisto ruoša: „Maistas yra įvairialypė bet kartu ir universali kalba – reiškinys, talpinantis daugybę mokslo sričių, kultūros fenomenų ir kasdienybės grožio. Tai supratęs, pamilau šį atradimų pilną pasaulį“, – susižavėjimo savo veikla neslepia Jonas.

„Žinovų klubo“ svečias sako, kad užaugo architektų šeimoje, o savo vaikystės laiką leido tėvų studijoje. Būtent tai ir paskatino Joną žvelgti į kulinariją, kaip į taikomojo meno formą ir kultūrinį reiškinį. „Žmonės neišvengiamai išvysto vienokį ar kitokį santykį su maistu, juk kiekvienas iš mūsų renkasi, gamina, ir, žinoma, valgo jį kiekvieną dieną. Taip atsitiko, kad šiuose procesuose aš atradau save“, – sako Jonas.

Ko gero būtent dėl šių priežasčių laisvalaikis dažnai glaudžiai persipina su kulinarijos darbu: „Kai gaminu laisvalaikio metu, galiu eksperimentuoti su patiekalais, kurie nėra susiję su mano projektais, ir tai visada džiugina.

Taip pat ir skaitydamas apie maistą, ieškodamas atsakymų į man rūpimus klausimus laisvu metu, atrandu ir tai, ką po to naudoju darbuose. <...> Tačiau nėra taip, kad į maisto gaminimą visada žiūriu vien ambicingai“, – tikina pašnekovas. Anot jo, kad maistas būtų išties skanus, jis nebūtinai turi būti ekstravagantiškas. Neretai itin gardžiai galima paruošti ir grikių dubenėlį, ar tiesiog susiplakti sveiką supermaistą tiesiog plaktuvu.

Kulinarijos ekspertas sako, kad didelį dėmesį skiria tiek literatūrai apie kulinariją, tiek laidoms apie ją: „<...> daug dėmesio skiriu leidiniams tiek apie šiuolaikines, tiek apie senąsias maisto gaminimo praktikas, bei meno ir maisto santykį. Mano domėjimosi srityje yra ir liaudies padavimų rinkiniai ir akademinė literatūra, populiarios receptų knygos.

Mėgstu video formatą, nes jis išsamiai pateikia maisto pažinimo patirtį. Tam pasitarnauja maisto vaizdavimą revoliucionavęs „Youtube“, kuriame galima rasti daugybę turinio maisto temomis. Įsijungus Bon Appetit ar Cooking with Dog kanalą, kulinarijos pasaulis gali tapti įdomesniu ir nuotaikingesniu“, – neabejoja Jonas. Be to, jis atskleidžia, kad ateityje norėtų išleisti savo kulinarijos knygą: „Manau, jog tai galėtų būti įdomus iššūkis“, – neslepia maisto guru.

Įdomu tai, jog nepritrūkti idėjų virtuvėje Jonui padeda ne tik skaitymas apie patiekalus ar galvojimas apie ingredientus, bet ir turgaus prekystalių ar parduotuvių lentynų tyrinėjimas: „Kartais tai išties paprasta, sezonas padiktuoja, iš ko dabar verta gaminti ir aš bandau surasti, ką norėčiau prie to priderinti. Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos, Pietryčių Azijos ir Vidurio Amerikos virtuvė dažniausiai atsiranda mano dėmesio centre“, – teigia svečias.

Tačiau virtuvėje eksperimentuoti mėgstantis Jonas priduria, kad jam visada patinka lėkštėje patiekti tokį maistą, kuris labai skiriasi nuo standartinio, vakarietiško grožio ir skonio supratimo. „Vis dėlto galima sakyti, jog labiausiai mėgstu įsivaizduojamų kraštų virtuves – tradicijas, kurios niekada taip ir neturi šanso atsirasti, receptus, kurie taip ir lieka neužrašyti“, – atvirauja Jonas Palekas.

Nemokamą „Žinovų klubo“ protmūšį sudaro keturi turai. Kiekviename ture – speciali tema, kurią sudaro septyni klausimai: I turas – Lietuva; II turas – literatūra, kalbos, kultūra, dailė, menas, paveldas; III turas – istorija, geografija, religija; IV turas – įvairios temos. Kiekvieno žaidimo metu išaiškinamos stipriausios Lietuvos žinovų komandos, o nugalėtojai apdovanojami leidyklos VAGA įsteigtais prizais.

Žaidimas vyksta kiekvieną trečiadienį, 19 val., internetinėje platformoje „Kahoot“. Transliaciją stebėti galite esamuoju laiku video formatu „Twitch“, arba naujienų portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.