Italų karališkosios šeimos atstovė – instagramo žvaigždė

Socialinių tinklų žvaigždė Vittoria iš Savojos (17 m.) būtų sosto įpėdinė ir ruoštųsi tapti pirmąja Italijos karaliene, jei karalystė nebūtų tapusi respublika. Nors tai nutiko prieš 75 metus, garsi dinastija ir toliau vieni kitiems vis dovanoja karališkuosius titulus.

Vittoria iš Savojos tapo ne ką mažiau garsi nei jos motina prancūzų aktorė C.Courau.<br>„Instagram“ nuotr.
Vittoria iš Savojos tapo ne ką mažiau garsi nei jos motina prancūzų aktorė C.Courau.<br>„Instagram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 5:33 PM

Kad ir kokią dovaną gavote per savo 16-ąjį gimtadienį, vargu ar galėtumėte varžytis su ta, kuri buvo įteikta merginai, kilusiai iš geros italo ir prancūzės šeimos.

Vittoria Cristina Adelaide Chiara Maria – toks vardas merginos, kuri gyvena Paryžiuje, lanko mokyklą, reguliariai skelbia įrašus socialiniuose tinkluose, domisi drabužių dizainu ir svajoja sukurti savo mados liniją.

O neseniai jai senelis dar padovanojo karališkąjį titulą.

„Tai geriausia dovana, kokią tik galėjau gauti“, – džiaugėsi Vittoria iš Savojos prisistatanti mergina, turinti dešimtis tūkstančių sekėjų „Instagram“ tinkle.

Italijos istorijoje Savoja užima svarbią vietą. Mat šį Vakarų Europos regioną, kuris plyti dabartinėse Prancūzijos ir Italijos valdose, anksčiau valdė Savojos dinastija.

Ji yra ilgiausiai valdžiusi karališkoji šeima Europoje, o jos atstovas buvo paskutinis Italijos karalius Umberto II (1904–1983).

Kai Italijos monarchija 1946 metais žlugo, karalius buvo nušalintas, o Savojos giminė už Benito Mussolini fašistinio režimo palaikymą buvo ištremta iš Italijos iki pat 2002 metų. Bet nušalintasis karalius toliau save laikė sosto valdovu, kol buvo ištremtas į Egiptą ir ten po metų mirė. Oficialiai nepripažįstamą karališkąjį titulą po mirties paveldėjo jo sūnus Vittorio Emanuele (84 m.). Būtent pastarasis, dar turintis Neapolio princo vardą, šį titulą neseniai padovanojo anūkei Vittoriai.

Tiesa, prieš tai, 2019 metais, jis turėjo padaryti pokyčius įstatyme, kuris šimtmečius moterims draudė tapti sosto įpėdine. Taigi Vittoria tapo pirmąja sosto įpėdine moterimi maždaug per tūkstantį metų.

Kartu su karališkąja dovana Vittoria gavo ir princesės iš Karinjano titulą pagal protėvių kilmės vietovardį.

Vittorios tėvai – prancūzų aktorė Clotilde Courau (52 m.) ir Šveicarijoje gimęs Vittorio Emanuele sūnus princas Emanuele Filiberto iš Savojos (49 m.), kuris dar turi Venecijos princo vardą. Jis į savo protėvių žemę Italiją dėl tremties galėjo atvykti tik sulaukęs 30 metų. Karališkosios giminės palikuonis, buvęs tremtinys netrukus gavo progą susigrąžinti italų meilę. Pirmiausia grįžęs jis viešai atsiprašė italų tautos už jo protėvių padarytas klaidas.

2003 metais jis vedė prancūzų aktorę C.Courau. Nepaprastai puošnios jungtuvės vyko vienoje Romos bazilikų. Tarp 1200 svečių buvo Monako kunigaikštis Albert’as II (63 m.), mados dizaineriai Pierre’as Cardinas (1922–2020) ir Valentino Garavini (89 m.).

Pora augina dvi dukras – Luisą (14 m.) ir būsimą tariamą karalienę Vittorią.

Iš pradžių Emanuele Filiberto nėrė į karjerą televizijoje – vedė grožio konkursą „Mis Italija“, šou „Amazing Race“, dalyvavo itališkame „Dancing With The Stars“ („Šokti su žvaigžde“) konkurse ir tapo nugalėtoju. Taip pat nusifilmavo aliejaus reklamoje, kurioje puikiai pasinaudojo savo titulu – esą pasijusk karaliumi ir tu.

Karjera televizijoje vyrą nuvedė į Holivudą, tačiau čia jis įsitvirtino ne didžiajame ekrane, bet maisto srityje. Maisto autobusiuke, ant kurio puikuojasi užrašas „Venecijos princas“, Los Andželo gatvėse jis ėmė prekiauti makaronais.

Verslas tapo sėkmingas, o jį išreklamuoti neabejotinai padėjo ir titulas. Makaronų princas („Pasta Prince“) – jis dabar labiau žinomas tokiu vardu.

„Televizija buvo puiku, tačiau dabar man svarbiau makaronai. Taip noriu atsigriebti už tremtyje praleistą laiką. Aš ilgai buvau toli nuo italų kultūros, tačiau ji yra mano genuose“, – sakė Emanuele Filiberto ir pridūrė, kad Amerikoje jis jaučiasi laimingas, nes čia jo niekas nepažįsta.

Juk Italijoje Savojos giminė nėra mėgstama, nes istorijos puslapiuose įrašyta kaip fašistinės diktatūros rėmėja.

„Vaikystėje aš vis kėliau klausimą, ką padariau blogo, kad negaliu vykti į šalį, su kuria turiu tiek bendro“, – prisimena Emanuele Filiberto.

Jo veiklos sąraše šalia televizijos ir kino prodiuserio, verslininko, rašytojo, filantropo praėjusiais metais atsirado dar viena – Emanuele Filiberto tapo politiku ir įkūrė judėjimą „Piu Italia“.

Emanuele Filiberto džiaugiasi tėvo sprendimu perduoti titulą Vittoriai, nes per tūkstantį metų nusistovėjusias vertybes būtina modernizuoti ir pritaikyti šių dienų pasauliui.

Nors karūna netikra, dėl jos ir dabar vyksta vaidai tarp giminių, tiksliau, tarp Vittorios senelio ir jos pusbrolio princo Aimone (53 m.) iš Savojos-Aostos. Pastarasis teigia esantis tikroji Savojos giminės galva, o ne Vittorios senelis. Tai – dar viena drama iš Italijos istorijos puslapių.

„Kiekvienoje šeimoje, ypač įtakingoje, visuomet yra šaka, kuri nori būti svarbesnė už kitą. Aostos šeima visada norėjo užimti mūsų vietą ir dabar tikina, kad sostas turi būti jų.

Tiesą sakant, vargu ar tikėtina, kad monarchija kada nors galėtų būti atkurta, tad ginčytis beprasmiška“, – Emanuele Filiberto nori nutildyti tam tikruose Italijos visuomenės sluoksniuose kylančias aistras.

Parengė Vykintė Budrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?