Tikrasis muzikanto ir aktorės gyvenimas verda tarp vištų ir paršiukų

Britų aktorė Carey Mulligan (36 m.) šiemet negavo „Oskaro“ už savo darbą trileryje „Perspektyvi mergina“. Bet ir nelabai nusiminė, kai statulėlė už geriausią moters vaidmenį atiteko amerikietei Frances McDormand (64 m.), suvaidinusiai filme „Klajoklių žemė“. C.Mulligan svarbiausias gyvenimo pasiekimas – vyras Marcus Mumfordas (34 m.) ir vaikai.

2018-ųjų gegužę C.Mulligan ir M.Mumfordas dalyvavo princo Harry ir M.Markle vestuvėse.<br> Â© Matt Petit/AMPAS/ZUMA Wire/Scanpix nuotr.
2018-ųjų gegužę C.Mulligan ir M.Mumfordas dalyvavo princo Harry ir M.Markle vestuvėse.<br> Â© Matt Petit/AMPAS/ZUMA Wire/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 4:31 PM

„Ji nėra tokia graži, kad vaidintų Deizę. Negana to, kad anglė, dar ir gražuole nepavadinsi!“ – šie komentarai buvo švelniausi, kai kino juostos „Didysis Getsbis“ režisierius Bazas Luhrmannas (58 m.) pasirinko Deizės vaidmeniui būtent C.Mulligan.

Atrankoje aktorę rinkosi ne tik režisierius, bet ir „Titaniko“ žvaigždė Leonardo DiCaprio (46 m.), nes Deizės atlikėja filme turėjo tapti jo herojaus išrinktąja. Būtent jis įkalbėjo režisierių pasirinkti C.Mulligan.

Tuomet viskas ir prasidėjo. Nepalankūs, kartais itin pikti atsiliepimai apie jos būsimą vaidmenį pasipylė kaip iš gausybės rago. Dar niekada per visą savo karjerą Carey nejuto tokios įtampos, baimės ir net gėdos.

Šiam vaidmeniui ruošėsi taip, lyg būtų rašiusi disertaciją. Ir tikriausiai persistengė – aktorės herojė Deizė buvo paprastesnė nei paveikslas, kurį ji siekė įkūnyti. Šio vaidmens C.Mulligan nemėgsta. Tik liko dėkingumas ir šilti prisiminimai apie L.DiCaprio.

Jis, stengdamasis Carey pralinksminti ir padrąsinti, filmavimo aikštelėje apipylė maloniomis dovanėlėmis, siuntė juokingus laiškelius, kamputyje nupiešdamas nedidelę ramunę.

Beveik po dešimties metų C.Mulligan skaitė jau palankią recenziją apie savo vaidmenį juostoje „Perspektyvi mergina“. Šis filmas 2020 metų Sandanso festivalyje sulaukė didelės sėkmės.

Jos herojė – atrodytų, tipiška nevykėlė, panirusi į dvigubą gyvenimą. Dieną dirba padavėja, vakare išsipuošusi tūno bare ir medžioja vyrus. Ne todėl, kad užsiverbuotų eilinį klientą, o siekdama visiškai kito tikslo. C.Mulligan herojė keršija vyrams už prievartą, kurią iš vieno niekšo patyrė jos draugė.

„Ji – puiki aktorė, bet atrodo keistas filmo kūrėjų sumanymas pakviesti ją lemtingos moters vaidmeniui. Carey bandymas naudotis profesionalios vilioklės būdais atrodo nevykęs“, – rašė autoritetingo kino žurnalo „Variety“ kritikas.

Ir vėl C.Mulligan buvo pripažinta nepakankamai patrauklia, kad galėtų suvilioti pigaus baro girtuoklėlį!

Žinoma, aktorė netylėjo. Žurnalas išspausdino atsiprašymą, o kritikas tai padarė asmeniškai. Ir pasirodė, kad jo užgaulus atsiliepimas apie C.Mulligan prašovė pro šalį.

„Perspektyvi mergina“ gavo penkias „Oskaro“ nominacijas, taip pat ir geriausio moters vaidmens kategorijoje.

C.Mulligan darbas buvo įvertintas ir kitais sezono apdovanojimais bei nominacijomis.

Būsimoji kino žvaigždė gimė Londone. Iš Velso kilusi motina Nano Booth – universiteto dėstytoja, tėvas – Stephenas Mulliganas – viešbučių vadybininkas, kuris dirbo Europoje, kol Carey buvo maža.

Šeima ketverius metus gyveno Vokietijoje. Carey su broliu lankė tarptautinę mokyklą Diuseldorfe, mama skaitė paskaitas universitete. Mergaitei buvo aštuoneri, kai tėvai grįžo į Angliją.

Būtent tarptautinėje mokykloje Carey panoro tapti aktore, kai būdama šešerių pamatė brolį Owainą Patricką per repeticiją mokyklos teatre. Paprastai rami mergaitė sukėlė tikrą isteriją: verkė, trypė kojomis reikalaudama, kad ir ją išleistų į sceną. Mažylei, žinoma, leido kažką pasakyti, ir nuo to laiko ji tiesiog susirgo teatru.

O brolis O.P.Mulliganas pasirinko kariškio karjerą, tarnavo Afganistane. Išėjęs į atsargą užsiėmė labdaringa veikla – padeda vaikams, likusiems be maitintojų, kurie žuvo kare. Į šį darbą įtraukė ir seserį, bet apie tai mažai kam žinoma.

Potraukis į aktorystę netrukdė Carey būti idealiu vaiku. Buvo paklusni, gerai mokėsi, vienu metu net dainavo bažnyčios chore. 4 metus praleido katalikiško vienuolyno mergaičių mokykloje.

Puikūs pažymiai, polinkis į akademinį darbą – tėvai neabejojo, kad duktė įstos į universitetą ir sieks gydytojo, teisininko ar dėstytojo karjeros. Dėl dukters pareiškimo tapti aktore tėvai nesupyko, bet jo nelaikė rimtu.

Kai C.Mulligan nepriėmė trys dramos mokyklos, ji susirado legendinio Lordų Rūmų nario, rašytojo, aktoriaus, serialų „Jaunoji Viktorija“, „Dauntono abatija“ scenarijaus autoriaus Juliano Felloweso (72 m.) adresą ir parašė jam laišką. Į jį, kad ir kaip būtų keista, seras J.Fellowesas ne tik atsakė, bet ir pakvietė vėlyvų pusryčių.

Legenda bandė C.Mulligan atkalbėti. Jis sakė, kad aktoriaus profesija nesuteikia asmeninio gyvenimo laimės, geriau jai pasiieškoti turtingo vyro – bankininko ar advokato. Bet Carey pavyko padaryti įspūdį nacionaline vertybe tituluojamam J.Fellowesui savo ryžtingumu žengti pasirinktu keliu.

Po pokalbio seras J.Fellowesas paskambino pažįstamiems agentams ir direktoriams, kad jie savo ruožtu susisiektų su savo pažįstamais – aktorių atrankos vadovais.

C.Mulligan net nespėjo atsipeikėti, kai gavo vaidmenį romantinėje dramoje „Puikybė ir prietarai“. Jos partnerė buvo garsioji tėvynainė Keira Knightley (36 m.) – aktorė be specialaus išsilavinimo.

Prieš dešimt metų C.Mulligan iš režisieriaus Steve’o McQueeno (51 m.) tiesiog išmaldavo vaidmenį psichologinės erotinės dramos filme „Gėda“ (2011 m.).

Jos herojė – nekalto veidelio, jauniau savo metų atrodanti mergina – dainininkė su polinkiais į savižudybę, nuo seksualinės priklausomybės kenčiančio vaikino sesuo. Šiuo vaidmeniu C.Mulligan visam pasauliui patvirtino, kad ji – talentinga.

C.Mulligan – savikritiška aktorė. Ji mano, kad sėkmė ją išlepino. Taip sakydama ji turi omenyje dramą „Auklėjimas“. Už vaidmenį joje buvo pirmąkart nominuota „Oskarui“ – būdama 24 metų.

Aktorė nepaklausė sero J.Fellowesso patarimo ištekėti už advokato ar bankininko. Ji įsimylėjo žinomos britų muzikos grupės „Mumford & Sons“ atlikėją M.Mumfordą.

Jis visiškai nepanašus į maištininką rokerį: tylus, drovus, nemėgstantis šurmulio, madingų sostinių, geriau – tykus kaimo gyvenimas. Kaip ir Carey, geras parapijietis. Jie susipažino per susirašinėjimą, kurį organizavo dvasininkai tarp savo parapijų vaikų.

M.Mumfordo, kaip ir C.Mulligan, tėvai daug laiko skyrė bažnyčios bendruomenės reikmėms. Jo tėvai sukūrė vynuogių ūkių tinklą, prie bažnyčių įsteigė jaunimo ir vaikų stovyklas. Vienoje tokių stovyklų – bent sklando tokia legenda – Carey ir Marcus susitiko pirmą kartą. Tuo metu jai buvo dvylika metų.

Po daugelio metų abu susitiko muzikos vakarėlių sostinėje Našvilyje (JAV). Čia M.Mumfordo grupė surengė koncertą. Tarp „Mumford & Sons“ atlikėjo ir C.Mulligan įsiplieskė stipri meilės kibirkštis.

Po penkių mėnesių Marcus pasipiršo Carey. Nuošaliame Anglijos grafystės mieste Somersete, kur įsimylėjėliai nuvyko ilsėtis, 2012 metų balandį iškėlė vestuves. Tik saviems.

Tarp svečių buvo tokios garsenybės kaip „Oskaro“ laureatas britas Colinas Firthas (61 m.), britų ir amerikiečių aktorė Sienna Miller (39 m.), amerikiečių aktorius Jake’as Gyllenhaalas (40 m.). Pastarasis, kaip ir M.Mumfordas, – iš Kalifornijos.

Buvo kviesta, bet negalėjo atvažiuoti K.Knightley, su kuria C.Mulligan draugauja nuo filmo „Puikybė ir prietarai“ laikų.

Vikaras Johnas Mumfordas, jaunikio tėvas, sutuokė porą buvusioje klėtyje, pertvarkytoje į bažnyčią.

Po metų sutuoktiniams teko išsiskirti – Marcus išvyko į koncertinę kelionę. Ilgesį slopino senas jau vaikystėje ir jaunystėje patikrintas būdas – laiškai. Ne elektroniniai, o rašyti ranka. Šiuos laiškus C.Mulligan saugo iki šiol.

2013-aisiais pora Devone, Pietvakarių Anglijos grafystėje, nusipirko XVI amžiaus fermerio namą. Jų bičiulė S.Miller pasakojo, kaip „ten jie laiko viščiukus ir šunis, per visus laisvadienius – jautienos kepsniai su draugais ir džiazo vakarai prie laužo“.

„Marcus gali būti geriausių Glastonberio festivalio muzikantų sąrašo viršuje, Carey – gauti nežinia kiek „Oskarų“ nominacijų, bet jų gyvenimas vyksta ten, fermoje, kur jie vilki storus rankų darbo megztinius ir juokingas skrybėles, augina vištas ir paršiukus“, – sakė S.Miller.

Praėjus trejiems metams po vestuvių C.Mulligan padovanojo vyrui dukterį Evelyn, dar po poros metų – 2017-ųjų rugpjūtį – sūnų Wilfredą.

2018-ųjų gegužę C.Mulligan ir M.Mumfordas buvo įtraukti į garbingų Didžiosios Britanijos princo Harry (36 m.) ir amerikiečių aktorės Meghan Markle (40 m.) vestuvių svečių sąrašą. Jaunėlis velionės Velso princesės Dianos sūnus su „Mumford & Sons“ atlikėju draugauja nuo 2013 metų.

Prieš iškilmingą jungtuvių ceremoniją iš visų svečių buvo atimti mobilieji telefonai. M.Mumfordas buvo įsitikinęs, kad kitų įžymesnių svečių fone jis vargu ar taps kamerų taikiniu, tad truputį atsipalaidavo.

Apsiriko – jis ir Carey gavo tūkstančius pranešimų: „Marcai, per televizorių rodė, kaip tu žiovauji!“

Priešingai nei vyras, C.Mulligan neatsipalaidavo. Dvi su puse valandos jie laukė savo eilės, kol galės patekti į Šv.Jurgio koplyčią Vindzore, kur vyko princo Harry ir M.Markle sutuoktuvių ceremonija. Aktorė prisipažino, kad svarbiausias uždavinys buvo išsilaikyti ant kojų.

Carey savo komforto zoną palieka tik dėl aktorės darbo – nusifilmuoja ir strimgalviais lekia namo pas mylimą vyrą ir vaikus.

Šiais metais į didžiuosius ekranus atkeliavo dar vienas filmas, kur C.Mulligan atlieka pagrindinį vaidmenį. „Kasinėjimai“ – melodrama, paremta realiais įvykiais Anglijoje Antrojo pasaulinio karo išvakarėse. Nuostabi istorija ir puikus partneris Ralphas Fiennesas (58 m.).

C.Mulligan ir vėl kliuvo. Pasirodo, šį kartą vaidmenį nugvelbė iš gražiosios australės Nicole Kidman (54 m.), kuris jai neva buvo skirtas. Kritikams užkliuvo C.Mulligan amžius. Juk jos herojei iš „Kasinėjimų“ – 55-eri.

Nesvarbu, kad šį vaidmenį puikiai atliko 36-erių Carey, vėl atsirado nepatenkintų.

Neva aktorė galėtų ir nesutikti imtis vaidmenų, kurių taip maža vyresnėms ir labiau tinkamoms kolegėms.

Įdomu, ką pasakys C.Mulligan kritikai, kai įvyks muzikinio filmo apie amerikiečių kompozitorių, pianistą, dirigentą Leonardą Bernsteiną (1918–1990) ir jo meilės istoriją premjera.

Juostą kuria amerikiečių aktorius, kino kūrėjas Bradley Cooperis (46 m.). Jis vaidina L.Bernsteiną, o C.Mulligan – jo žmoną Felicią.

Aktorės kandidatūrai pritarė kompozitoriaus duktė Jamie Bernstein: „Mes džiaugiamės, kad mūsų motiną vaidins C.Mulligan. Ji tikrai sugebės perteikti išskirtinį proto, šilumos, elegantiško grožio ir gilių emocijų derinį.“

Filme C.Mulligan ir dainuos. Aktorė turi nuostabų balsą, tai buvo pastebėta ir įvertinta, kai ji dar mergaitė giedojo bažnyčios chore.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.