Kompiuterių dievo Steve’o Jobso dukrų gyvenimas: viena turėjo viską, kita – gėdos žymę

Vienai – skatinimas tapti Amerikos prezidente, kitai – draudimas pozuoti bendroms šeimos nuotraukoms. Tokius skirtingus pasaulius savo dukroms kūrė kompiuterinės įrangos milžinės „Apple“ įkūrėjas ir jos vizijos kūrėjas Steve’as Jobsas (1955–2011). Jaunėlė Eve Jobs (23 m.) turėjo viską, o vyriausia Lisa Brennan-Jobs (43 m.) – gėdos žymę, kad gimė.

 Lisa ir Eve iki šiol nepalaiko jokių ryšių.<br> Scanpix nuotr., Lrytas.lt koliažas.
 Lisa ir Eve iki šiol nepalaiko jokių ryšių.<br> Scanpix nuotr., Lrytas.lt koliažas.
 Eve Jobs.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 Eve Jobs.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 S.Jobsas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Jobsas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Ilgai garsiojo tėvo nepripažinta Lisa dabar yra rašytoja, su vyru ir vaikais laimingai gyvenanti Niujorke.<br> Getty Images/Scanpix nuotr.
Ilgai garsiojo tėvo nepripažinta Lisa dabar yra rašytoja, su vyru ir vaikais laimingai gyvenanti Niujorke.<br> Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 15, 2022, 1:27 PM

Kol tėvas buvo gyvas, Eve gyveno svajonių gyvenimą: turėjo darnią šeimą, tėvą, kuris ją mylėjo ir ja rūpinosi. Lisai nebuvo lengva susitaikyti su 20 metų jaunesnės netikros sesers laime.

„Aš buvau gėdos žymė garsiojo tėvelio gyvenimo aprašyme“, – sakė JAV informacinių technologijų bendrovės „Apple“ įkūrėjo nesantuokinė dukra.

Daugelį metų S.Jobsas neigė esąs jos tėvas. Teisme net prisiekė, jog esąs nevaisingas. Tik kai tėvystė buvo įrodyta DNR testu, S.Jobsas mokėjo Lisos motinai Chrisann Brennan (67 m.) už dukters priežiūrą.

Iki tol Chrisann, buvusi didžioji verslo magnato meilė, vidutiniškų gebėjimų dailininkė, gyveno arti skurdo ribos.

Net ir po teismo sprendimo informacinių technologijų genijus, iki šiol daugelio dievinamas kaip guru, mažai bendravo su savo vyriausia dukterimi.

Apie tai, kad 1983 metais savo pirmąjį „Apple“ bendrovės kompiuterį „Lisa“ iš tikrųjų pavadino jos vardu, L.Brennan-Jobs sužinojo tik po daugelio metų. Ne iš tėvo, o iš atlikėjo Bono (61 m.). Apie tai šiam airių roko grupės „U2“ vokalistui S.Jobsas atsitiktinai pasakė per jų susitikimą.

Nieko nuostabaus, kad šykščius prisiminimus apie savo tėvą Lisa saugo tarsi lobį. Prieš trejus metus pasirodžiusiuose memuaruose ji pasakoja, kaip tėvo prabangiuoju „Porsche“ su juo važiavo per garsųjį visame pasaulyje kabamąjį Aukso vartų tiltą San Fransiske (Kalifornija) arba kartu važinėjosi riedučiais.

Bet kaip staiga tėvelis atsirasdavo, taip greitai vėl dingdavo keletui savaičių. Tik būdama paauglė Lisa galėjo ilgiau gyventi jo ir jo žmonos Laurene Powell (58 m.) namuose. Kartu su jų vaikais – Reedu (30 m.), Erin (26 m.) ir Eve.

S.Jobsas džiaugėsi šeima, kurios seniai ilgėjosi, nes biologiniai tėvai jį vos tik gimusį atidavė įvaikinti. Dabar jis turėjo didelę ir darnią šeimą. Tačiau ši laimė baigėsi, kai Eve buvo vienuolika, – 2011-aisiais jos tėvas mirė nuo kasos vėžio.

Reikėjo kažką daryti mažai mergaitei, kuriai įžymusis tėvas nuolat tvirtino: „Vieną dieną tapsi „Apple“ vadove arba JAV prezidente.“

Iš pradžių S.Jobso jaunėlė šauniai žengė jo pėdomis: studijavo mokslo technologijas Stanforde (JAV) – tame pačiame elitiniame universitete, kuriame susipažino jos tėvai. Bet dabar Eve, kurios vardą tėvelis Steve’as paėmė iš savojo numetęs dvi raides, žengia savo pasirinktu keliu. Ji yra tarp pasaulio geriausių savo amžiaus kliūtinio jojimo rungties raitelių. Neseniai E.Jobs su komanda puikiai pasirodė per Hamburge (Vokietija) vykusį „Global Champions League“ turnyrą.

Be jodinėjimo, E.Jobs pradėjo dirbti modeliu. Šviesiaplaukės ilgakojės merginos debiutas ant podiumo prieš dvejus metus įvyko Paryžiuje (Prancūzija). Jos „Instagram“ paskyra turi 250 tūkstančių sekėjų, su kuriais ji mielai dalijasi savo, aukštuomenės merginos, gyvenimu.

E.Jobs pasitikėjimą savimi lėmė ne tik išvaizda, intelektas ar turtas. Svarbiau tai, kad ji niekada nestokojo tėvo dėmesio, priešingai nei jos netikra sesuo.

L.Brennan-Jobs, dabar rašytojai, su vyru ir vaikais laimingai gyvenančiai Niujorke, buvo sunkiau. Per Jobsų šeimos fotosesijas ji buvo nuolat išprašoma iš kambario arba iškerpama iš nuotraukų.

Kartą, kai jos kambaryje sutriko šildymas, tėvas ilgai neleido jo sutvarkyti.

„Jis buvo šykštus jausmų ir pinigų, – neslėpė Lisa, kuri dėl to niekada nesijautė mylima. – Tėtis man niekada nėra pasakęs „labanakt“.“

Jaunėlė Eve, jei tik norėjo, per tėvo padėjėją susitardavo dėl susitikimo su juo.

„Eve buvo jo numylėtinė ir žinojo, kaip gali jį vynioti aplink pirštą“, – rašo S.Jobso biografas, amerikiečių rašytojas ir žurnalistas Walteris Isaacsonas (69 m.).

Tačiau Eve daug nepaveldės. S.Jobso našlė L.Powell nori 24 milijardus JAV dolerių, kuriuos paveldėjo iš savo vyro, paaukoti labdaros tikslams.

Lisa ir Eve iki šiol nepalaiko jokių ryšių.

„Esame šalti žmonės“, – Lisai yra sakiusi pamotė Laurene.

Tėvelis Steve’as mirdamas bent jau atsiprašė vyriausios dukters dėl savo klaidos.

Ar dabar Lisa pasigenda savo tėvo, ji negali pasakyti. Bet iki šiol prisimena, kad vaikystėje jai labai trūko tėvelio.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.