Greitojo maisto restorane vilnietė sulaukė smūgio iš pinigų prašytojo ir paniekos iš restorano vadovų

Vilnietei Gražinai Žiūkienei antrą savaitę iš galvos neišeina keistas įvykis. Ji restorane patyrė pinigų prašytojo smurtą, bet, užuot sulaukusi pagalbos ir užuojautos, pagrasinus antrankiais pati buvo išvaryta lauk.

G.Žiūkienė, viską apsvarsčiusi, šią savaitę parašė dar vieną pareiškimą policijai dėl patirto smurto.<br>D.Gudavičiūtės nuotr.
G.Žiūkienė, viską apsvarsčiusi, šią savaitę parašė dar vieną pareiškimą policijai dėl patirto smurto.<br>D.Gudavičiūtės nuotr.
Andrejus Novikovas, Mykolo Romerio universiteto Viešosios teisės instituto profesorius
Andrejus Novikovas, Mykolo Romerio universiteto Viešosios teisės instituto profesorius
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 30, 2022, 2:00 PM

65 metų vilnietė G.Žiūkienė balandžio viduryje sėdėjo prie savo mėgstamo staliuko Vilniaus centre „McDonald’s“ restorane ir stebėjo Gedimino prospekto praeivius.

Tądien jos žvilgsnis užkliuvo už stambaus iš matymo pažįstamo vyriškio, kuris iš restorano lankytojų prašinėjo pinigų.

Ji prisiminė, kad šis vyras ateidavo savanoriauti į vieną labdaros organizaciją, kur ir ji užeidavo.

Smūgis teko į petį

Netrukus vyriškis, priėjęs prie G.Žiūkienės, paprašė pinigų.

Moteris atsakė žinanti, kad jis dirba labdaros organizacijoje, kur gauna ir maisto. Akivaizdu, kad toks atsakymas augalotam vyrui nepatiko.

Staiga G.Žiūkienė išvydo milžinišką vyriškio kumštį, artėjantį prie jos galvos.

Moteris suriko: „Policija, policija!“ ir spėjo atšokti – kumštis nusileido jai ant peties.

Petį nutvilkė skausmas. Vyriškis nėrė lauk iš „McDonald’s“.

Nepatiko, kad šaukė

Lyg ir grėsminga, tačiau banaliai besibaigianti istorija tuo nesibaigė, mat moteris pabandė apie agresyvų pinigų prašytoją pranešti restorano vadovybei.

G.Žiūkienė pasakojo, kad bandė prisikviesti restorano administratorę ar direktorę, bet jos atėjusios tik gūžčiojo pečiais.

„Bet aš atėjau į jūsų kavinę ir turiu jaustis saugi“, – bandė aiškinti moteris.

Netrukus ji suprato, kad ne tik nesulauks atsiprašymo ar bent užuojautos, bet atvirkščiai – turėtų jaustis kalta.

Ji sulaukė priekaišto, kam klykė „policija“. „Bet juk tas vyras galėjo mane užmušti“, – mėgino aiškinti ji.

Pagrasino antrankiais

Bet tuo nemalonumai nesibaigė.

G.Žiūkienė vis dėlto nutarė baigti „McDonald’s“ gerti arbatą, kai išvydo, kad prie jos artinasi apsaugos darbuotojas.

Jis pareikalavo skubiai dingti iš restorano, nes nuo šiol moteris čia nepageidaujama – esą labai triukšmaujanti.

„Leiskite man nors arbatą išgerti“, – prašė pensininkė. Ir staiga išvydo prieš akis antrankius. Apsaugos darbuotojai nedviprasmiškai pažadėjo, kad jei ji tuoj pat neišeis – bus surakinta.

„Kai pamačiau antrankius – pasijutau baisi nusikaltėlė. Čiupau kuprinę ir išėjau, nors pati nukentėjau.

Man ketino užsegti antrankius“, – pasakojo vilnietė, kūkčiodama dėl patirto pažeminimo.

Patarė neminėti smurto

G.Žiūkienė paskambino dukrai. Ši atėjusi prie restorano patarė kuo greičiau kviesti policiją.

Atvykę pareigūnai – vyras ir moteris – mandagiai paklausė: ar pradėti tokią bylą, kur nukentėjusiąją po apklausas tampys kelis mėnesius, ar tik už chuliganizmą?

Abi su dukra atsakė: „Už chuliganizmą.“

Tuomet simpatiškoji moteris policininkė patarė nerašyti, kad ją mušė greitojo maisto restorano lankytojas.

Ir dar patarė nuo šiol būti atsargesnei, nes liksianti be nosies – tas, kuris trenkė, išsisuks, o jai teks vaikščioti su sugurinta nosimi.

Dabar bene didžiausią pažeminimą G.Žiūkienė jaučia prisiminusi, kaip lengvai pareigūnė ją įkalbėjo nutylėti apie patirtą smurtą. Jos manymu, jei žmogus yra šoko būsenos, policininkai neturėtų daryti spaudimo, nes tuomet labai lengva įkalbėti.

Viską apsvarsčiusi šią savaitę ji parašė dar vieną pareiškimą policijai dėl patirto smurto.

Tyrėjai santūrūs

„McDonald’s“ generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis „Sostinei“ pranešė žinantis apie šį incidentą.

„Bendradarbiaujame su policija tiriant šį įvykį.

Bet kokius su šiuo įvykiu susijusius klausimus prašome adresuoti policijai“, – parašė V.Janevskis.

Vilniaus apskrities policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja patvirtino, kad balandžio 14 d. apie 15 val. 30 min. buvo gautas pranešimas dėl moters ir vyro konflikto.

„Moteris parašė pareiškimą. Dėl minėto įvykio pradėta administracinė teisena. Remiantis pirmine informacija konflikte apsaugos darbuotojai neminimi“, – teigia policija.

Pažeidė taisyklių punktą?

Beje, pasirodo, žengdamas į greitojo maisto restoraną „McDonald’s“ Gedimino prospekte kiekvienas lankytojas patvirtina, kad sutinka su vidaus tvarkos taisyklėmis, kurios, surašytos labai smulkiomis raidėmis, kabo tarp dvejų durų.

„Įeidami į restoraną patvirtinate, kad sutinkate su šiomis vidaus tvarkos taisyklėmis“, – skelbia užrašas.

Ten išvardytos aštuonios taisyklės, kaip neturėtų elgtis lankytojas, o devintoje pranešama, jog „McDonald’s pasilieka teisę pašalinti bet kurį asmenį, kuris pažeidžia nors vieną iš minėtų taisyklių.

„McDonald’s“ darbuotojai arba apsaugos tarnybos atstovai gali naudoti fizinę jėgą ir išvesdinti tokį asmenį.

G.Žiūkienė greičiausiai galėjo būti išvesdinta jėga pagal antrąjį taisyklių punktą, kuriame griežtai draudžiama šūkauti, rėkauti, triukšmauti ir keiktis.

Jei kam nors atrodo neteisinga, kad mušama moteris neturi teisės šaukti, nors buvo užpulta restorane, kuris turėtų užtikrinti jos saugumą, – tai dešimtoji taisyklė skelbia, kad restoranas neprisiima atsakomybės už klientų patirtą fizinę žalą.

Neįleido dėl netvarkingai suadyto palto

Prieš ketverius metus į tuometę lygių galimybių kontrolierę Agnetą Skardžiuvienę kreipėsi vilnietis skųsdamasis, jog Naujųjų metų išvakarėse norėjo įeiti į greitojo maisto restoraną „McDonald’s“ Gedimino prospekte, bet saugos darbuotojai jo neįleido.

Vyrui buvo nurodyta, kad jis atrodo netvarkingai, – esą jo paltas yra netvarkingai suadytas.

Pareiškėjas paaiškino, kad yra apsirengęs pagal savo socialines galimybes, nes gauna minimalią negalios pensiją, iš kurios išskaičiuojama pusė sumos pagal jo turimas skolas (48 eurai).

Jis iškvietė policijos pareigūnus ir paprašė patikrinti jo blaivumą, bet tie atsisakė.

Vyras teigė, kad apsaugos darbuotojai pažeidė jo prigimtines teises, ir prašė atlyginti moralinę žalą. Kontrolierės sprendimu skundo tyrimas buvo nutrauktas dėl objektyvių duomenų trūkumo.

Privalėjo pagelbėti

Andrejus Novikovas

Mykolo Romerio universiteto Viešosios teisės instituto profesorius

„Kiekviena privati ar viešoji įstaiga, įmonė ar organizacija turi teisę kurti vidaus tvarkos taisykles, tvarką, kur būtų numatyti elgesio variantai. Bet vidaus tvarkos taisyklės neturi prieštarauti aukštesnės juridinės galios teisės aktuose nustatytiems reikalavimams.

Restorano „McDonald’s“ veikimo vieta yra viešoji vieta, todėl lankantis „McDonald’s“ patalpose pirmiausia privalu laikytis aukštesnės juridinės galios teisės aktų reikalavimų.

Restorano patalpose asmeniui sudavus smūgį ar sukeliant skausmą kitam asmeniui galimai buvo padarytas Baudžiamojo kodekso 140 straipsnyje numatytas nusikaltimas. Todėl nukentėjęs asmuo turėjo teisę kreiptis į policiją, ją kviesti, o policijos pareigūnai, gavę pranešimą apie daromą nusikalstamą veiką, privalėjo reaguoti ir sulaikyti, pristatyti į policijos įstaigą asmenį, padariusį nusikalstamą veiką. Atitinkamai restorano personalas ar apsaugos tarnybos darbuotojai taip pat privalėjo kviesti policiją, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas smurtavusio asmens atžvilgiu, būtų padedama jį sulaikyti. Nukentėjusio asmens policijos kvietimas negali būti prilyginamas vulgariam elgesiui, šūkavimui ar triukšmavimui, tad tokie veiksmai nelaikytini vidaus tvarkos taisyklių pažeidimu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.