Dukterėčios neviltis: daugiau nei pusę metų nepavyksta senolės apgyvendinti slaugos namuose Savivaldybė pateikė savo priežastį

Į portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi skaitytoja Rimtautė Radzevičienė, teigdama, jog jau daugiau nei pusę metų jai nepavyksta suderinti savo senyvo amžiaus tetos apgyvendinimo slaugos namuose.

Senoliai.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Senoliai.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Vilkpėdės slaugos ligoninė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilkpėdės slaugos ligoninė.<br>D.Umbraso nuotr.
Veisiejų senelių globos namai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Veisiejų senelių globos namai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 8:01 PM

Rimtautės pasirinkti Trakuose esantys slaugos namai „Addere Care“ pasiruošę senolę priimti, tačiau procesas stringa dėl savivaldybės neišduodamo leidimo. Vilniaus savivaldybės atstovai aiškino, kad su būtent šiais slaugos namais dar nėra sudaryta finansavimo sutartis, todėl paslaugas šiuo metu siūloma rinktis iš kitų sąraše esančių įstaigų. Vis dėlto „Addere Care“ atstovai teigė, kad tokią sutartį reikia sudaryti tik su Vilniaus savivaldybe.

Tokią situaciją pakomentavo ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai. Jų teigimu galimybę rinktis slaugos namus turi visi Lietuvos gyventojai, nepriklausomai nuo to, ar savivaldybės tinklalapyje yra pateikta informacija apie pasirinktą įstaigą, ar ne, tačiau finansavimo skyrimą vis tiek sprendžia savivaldybės atstovai.

Nurodė keletą pasiteisinimų

Rimtautė pasakojo, kad slaugos namų savo tetai pradėjo ieškoti jau 2021 metų kovą. Tuo metu Vilniaus socialiniai darbuotojai parūpino vietą 4 nemokamiems mėnesiams Trakuose esančiuose „Addere Care“ slaugos namuose. Praėjus šiems mėnesiams Rimtautės teta susirgo koronavirusu, tad „Addere Care“ buvo suteikti papildomi 4 mėnesiai.

„Visą tą laiką aš tvarkiau dokumentus, bandydama įrodyti, kad esu vienintelė dukterėčia. Vietą Trakų „Addere Care“ mes turėjome, visi dokumentai dėl ilgalaikio apgyvendinimo taip pat buvo suderinti“, – pasakojo R.Radzevičienė.

Moteris pasakojo, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sutvarkė pažymas, kad senolė yra neveiksni.

Nors Rimtautė bandė tvarkyti dokumentus dėl kompensacijos už tetos tolesnį slaugymą „Addere Care“, tačiau atsakymas buvo neigiamas.

„Savo sprendimą pagrindė tuo, kad Trakų „Addere Care“ yra labai brangu ir siūlė parduoti tetos butą. Buto parduoti, pirmas dalykas, aš negaliu, nes dar neturiu tam teisės, o antras dalykas, mes nenorėjome parduoti būsto, nes nebuvome užtikrinti, kad gausime vietą slaugos namuose.

Tada jie pradėjo pasakoti, kad nėra gavę jokių sutikimo dokumentų iš Trakų. Trakai atsiuntė visą lydraštį, kad sutinka suteikti ilgalaikę globą. Tada Vilnius aiškino, kad aš privalau pasirinkti Vilniuje esančius slaugos namus, nors tai nėra tiesa – aš galiu rinktis bet kuriuos man patinkančius respublikoje globos namus“, – situaciją aiškino ji.

Moteris pridūrė, kad tai – jau ne pirmas kartas, kai žmonės stengiasi apgyvendinti savo artimuosius būtent „Addere Care“ namuose, tačiau galimybė nėra suteikiama ir liepiama apgyvendinti senolius „ten, kur reikia užpildyti vietas“.

„Pagal neveiksnumo nustatymą vieta „Addere Care“ turėtų būti kompensuojama, bet jie yra suinteresuoti tą „senelio krepšelį“ palikti savo savivaldybėje“, – kalbėjo Rimtautė.

Savivaldybė sutarties nėra sudariusi

Susisiekus su Vilniaus savivaldybės atstovais paaiškėjo, kad sutartis su Rimtautės minėtais „Addere Care“ slaugos namais apskritai nėra sudaryta.

„Su UAB „Addere Care slaugos namai“ nėra sudaryta finansavimo sutartis, kuri sudaroma, kai Savivaldybė bei nauja įstaiga suderina paslaugos kainą. Šiai įstaigai pateikus kainos paskaičiavimą, išnagrinėjus paskaičiavimuose pastebėta daug netikslumų, kuriuos raštu įstaigos prašyta patikslinti.

2022 m. balandžio 28 d. išsiuntėme įstaigai raštą, prašydami iš naujo peržiūrėti kainų paskaičiavimus ir teikti derinti pagrįstas kainas, teisingai ir tiksliai užpildant kainos paskaičiavimo lentelę. Iki šios dienos atsakymo nesame gavę.

Kol su šia įstaiga nėra sutarties, visiems asmenims, norintiems gauti šias paslaugas, siūloma pasirinkti kitą įstaigą iš viešai skelbiamo sąrašo. Pažymėtina, kad kitose įstaigose yra laisvų vietų“, – situaciją komentavo Vilniaus savivaldybės socialinių paslaugų skyriaus vedėja Nadežda Buinickienė.

Panašią sąlygą išsakė ir slaugos namų „Addere Care“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Alina Kemežienė. Ji teigė, kad sprendimą dėl socialinės globos skyrimo priima pati savivaldybė.

„Sprendimą dėl stacionarinės socialinės globos skyrimo „Addere Care“ slaugos namuose priima konkrečios savivaldybės, kurioje pacientas deklaravęs gyvenamąją vietą, socialinės paramos skyrius“, – sakė ji.

Vis dėlto „Addere Care“ teigė, kad praktika, kai savivaldybė su slaugos namais turi pasirašyti sutartį, yra taikoma tik Vilniaus savivaldybėje.

„Informacijos apie tokios sutarties būtinybę turime tik iš Vilniaus miesto savivaldybės. Iš kitų savivaldybių tokios informacijos ir papildomų sutarčių neturime.

Bendradarbiaudami su kitomis savivaldybėmis, gauname patvirtintą sprendimą dėl socialinės globos skyrimo ir pasirašome trišales sutartis tarp savivaldybės, „Addere Care“ ir asmens. Kol nėra svavivaldybės sprendimo ir pasirašytos trišalės sutarties, o asmuo yra išnaudojęs PSDF biudžeto lėšomis finansuojamas paslaugas (120 kalendorinių dienų) „Addere Care“, nustatyta tvarka, gali pasiūlyti tik mokamas paslaugas“, – sakė A.Kemežienė.

Tokios sąlygos ir tarp savivaldybės bei „Addere Care“ slaugos namų nesudaryta sutartis ir galėjo lemti tai, kad R.Radzevičienei nemokamo apgyvendinimo tetai gauti nepavyksta.

Nors Rimtautė įvardijo, kad procesą apsunkinti galėjo ir tetai priklausantis butas, tačiau Vilniaus savivaldybės atstovų paklausus, ar sprendimui dėl kompensacijos skyrimo įtakos gali turėti senjoro turimas turtas, N.Buinickienė atsakė, kad paslaugos skiriamos atsižvelgiant tik į asmens socialinius poreikius.

„Jau paskyrus socialinės globos paslaugas, atliekamas asmens finansinių galimybių vertinimas, jo metu peržiūrimos asmens pajamos ir turimas turtas, tuomet apskaičiuojama paslaugų gavėjo mokėjimo dalis (suma).

Paslaugų skyrimui įtakos neturi asmens pajamos ir turtas, paslaugos skiriamos atsižvelgiant į nustatytą asmens socialinių poreikių vertinimą ir savarankiškumą“, – sakė specialistė.

Situaciją paaiškino ir ministerija

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai patvirtino Rimtautės išsakytą mintį, kad globos namus galima rinktis iš visų įstaigų esančių šalyje. Vis dėlto kaip sąlygą finansavimui jie nurodė ir sutartį su savivaldybe.

„Galimybę rinktis socialinių paslaugų įstaigą, taip pat ir globos namus, turi visi Lietuvos gyventojai, nepriklausomai nuo to, ar savivaldybės tinklalapyje yra pateikta informacija apie pasirinktą įstaigą ar ne.

Sutartis dėl asmeniui teikiamų socialinių paslaugų išlaidų finansavimo visais atvejais sudaroma, kai savivaldybė priima sprendimą dėl socialinių paslaugų skyrimo asmeniui ir siunčia jį į įstaigą. Sutartis dėl paslaugų asmeniui finansavimo gali būti dvišalė (tarp savivaldybės ir įstaigos) arba trišalė (tarp savivaldybės, įstaigos ir socialinių paslaugų gavėjo)“, – aiškino SADM atstovai.

Specialistai taip pat paaiškino, kad Lietuvoje socialinės paslaugos yra mokamos, tačiau dalinai jas gali finansuoti ir savivaldybė, jei yra priimamas toks sprendimas.

„Pagal Socialinių paslaugų įstatymą Lietuvoje socialinės paslaugos yra mokamos, išskyrus kai kurias bendrąsias paslaugas, todėl socialinės globos kaina dengiama iš paslaugų gavėjo lėšų, o likusią kainos dalį finansuoja savivaldybė.

Nemokamos asmeniui yra 120 d. teikiamos slaugos paslaugos, tačiau, jeigu po to asmeniui nustatomas socialinės globos poreikis globos įstaigoje, dėl jos skyrimo reikia kreiptis į asmens gyvenamosios vietos savivaldybę, kuri priima sprendimą ir iš dalies finansuoja asmeniui teikiamą socialinę globą.

Vadovaujantis metodika, savivaldybė nustato maksimalų socialinės globos išlaidų finansavimo savo teritorijos gyventojams dydį. Jeigu asmuo pasirenka socialinės globos įstaigą, kurioje socialinės globos kaina yra didelė ir jai padengti nepakanka asmeniui apskaičiuoto jo mokėjimo dydžio ir savivaldybės nustatyto maksimalaus dydžio, tik tada asmeniui arba jo artimiesiems gali tekti susimokėti papildomai“, – dėstė SADM specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.