Vladimiro Putino pripažintos ir nepripažintos dukterys: gimusios lyg ant pinigų maišo

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga įvedė sankcijas Vladimiro Putino (69 m.) dukterims Katerinai (35 m.) ir Marijai (37 m.). Kas yra šios dvi jaunos moterys, kurias Rusijos prezidentas taip slepia nuo viešumos?

 V.Putinas niekada oficialiai nepatvirtino, kad dabar 37-erių Marija ir dvejais metais jaunesnė Katerina yra jo dukterys.<br> Lrytas.lt montažas.
 V.Putinas niekada oficialiai nepatvirtino, kad dabar 37-erių Marija ir dvejais metais jaunesnė Katerina yra jo dukterys.<br> Lrytas.lt montažas.
Katerina Tichonova
Katerina Tichonova
V.Putino dukra Katerina<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putino dukra Katerina<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putino dukra Maria (priekyje kairėje).<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putino dukra Maria (priekyje kairėje).<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 28, 2022, 8:13 PM

Septynių aukštų gyvenamasis namas priešais JAV ambasadą Maskvos Novinskio bulvare turi įdomią ir šiurpią istoriją. Čia iki Antrojo pasaulinio karo gyveno komunistų partijos funkcionieriai, kuriuos didžiojo valymo metu leido sunaikinti kraugerys Josifas Stalinas (1879–1953).

Vėliau į šį namą įsikėlė mokslininkai, menininkai ir kariškiai. Apatiniuose aukštuose gyveno elitas. Viršutiniuose įsikūrę slaptųjų tarnybų agentai akylai sekė kitoje pusėje rezidavusius klasinio priešo diplomatus.

Tik 2000-aisiais prie namo įėjimo per naktį atsirado užtvaras. Ir tai, panašu, buvo susiję su jauna žavia moterimi, kuri įsikėlė į keturių kambarių 151-uoju numeriu pažymėtą butą. Nuo tada apsaugininkai griežtai kontroliavo kiekvieną, kuris tik pažvelgdavo į šį namą.

Visuomet, kai mėlynų akių šviesiaplaukė, apsupta asmens sargybinių, privažiuodavo automobiliu su mėlynais švyturėliais, namo apsaugos darbuotojai pagarbiai kreipdavosi į saugojusius Mariją Vladimirovną.

Ar jie žinojo, kad naujoji gyventoja – pirmoji Rusijos duktė, vyriausia V.Putino duktė Marija? Moteris, kuri kartais save vadino Patina, kartais Purina ir galiausiai Voroncova? Iki šiol Rusijos prezidentas V.Putinas privatų savo šeimos gyvenimą slepia nuo viešumos. Jis niekada oficialiai nepatvirtino, kad dabar 37-erių Marija ir dvejais metais jaunesnė Katerina yra jo dukterys.

Nė karto V.Putinas į savo mokesčių deklaraciją neįtraukė vaikų. Apie juos, nepaisant įvairių slėpimo būdų, jau daugelį metų sklando gandai.

Dabar paslaptingoms dukterims gali būti daugiau dėmesio, nei jos norėtų, V.Putino dukterys dėl Rusijos karo prieš Ukrainą įtrauktos į sąrašus asmenų, kuriems taikomos JAV ir Europos Sąjungos sankcijos. Tai reiškia draudimą keliauti ir finansinio turto įšaldymą, paiešką ir tyrimus.

Kas yra V.Putino, karo Ukrainoje vado, dukterys?

Ar jos turtingos, mėgaujasi saldžiu turtingų rusų vaikų gyvenimu?

Oficialiai nei Marija, nei Katerina neturi naudos iš tėvo valdžios. Tačiau jų kelyje į artimiausią elito ratą iš pat pradžių nebuvo jokių kliūčių. Tas, kas joms padėjo, buvo apdovanotas. Tam, kas pasirodė esąs kliūtis, reikėjo baimintis dėl savo gyvenimo ir sveikatos. Abi gyveno burbule ir naudojasi sunkiai suvokiamomis privilegijomis iki šiol.

Nuo KGB karininko darbo laikų V.Putiną sieja ypatingas ryšys su Vokietija. Tad mažai stebina, kad jis praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje abi savo dukteris nusiuntė į prestižinę vokiečių mokyklą Maskvoje, kur mokėsi daugiausia diplomatų vaikai.

Iš 350 mokinių anuomet tik 57 tėvai buvo rusai. Pamokos vyko tik vokiečių kalba, aiškiai buvo orientuotos į Vokietijos mokyklos sistemą. Daug vietos buvo skiriama romėnų ir graikų istorijai, bet ne didvyriškiems šlovingosios Sovietų Sąjungos pasiekimams.

Remiantis Vokietijos žurnalo „Focus“ informacija, už dukterų mokslą V.Putinas tuomet mokėjo apie 14 tūkst. Vokietijos markių (apie 7 tūkst. eurų) per metus. Jaunėlė Katerina gavo vadinamąją brolių ir seserų nuolaidą.

Iš pradžių mergaites į mokyklą lydėjo asmens sargybiniai, paskui saugumo sumetimais jos buvo mokomos namuose.

Po abitūros egzaminų Katerinos ir Marijos gyvenimo keliai buvo skirtingi, bet abi lydėjo neįprasta akademinių laimėjimų sėkmė.

Vyresnioji Marija priklausė prie tų, kurie nevaržomai mėgavosi studentų gyvenimu ir turtine padėtimi. Jai nereikėjo jaudintis dėl mokslų baigimo.

Ji studijavo biologiją, vėliau tapo endokrinologe, šioje srityje dirba mokslinį darbą. Savaime suprantama, kad jos pasiekimai buvo puikūs, daugybė publikacijų laikomos novatoriškomis.

Teigiamais vertinimais spindėjo ir institutas, kur Marija dirbo moksline darbuotoja.

Jos globėjas pakilo iki Rusijos mokslų akademijos prezidento. Jo sūnus netikėtai gavo vieną geriausiai apmokamų šalies teisėjų postą.

Rusijos premjeras ir V.Putino draugas Dmitrijus Medvedevas (56 m.) instituto, kur dirbo Marija, plėtrą priskyrė prie būtinų. Todėl 40 tūkst. kv. m plote įsikūrė klinika, laboratorija, nuosava elektros jėgainė, televizijos studija ir viešbutis.

Doktorantė nesiskelbė esanti prezidento V.Putino atžala.

„Iš pradžių buvo sakoma, kad ji yra raketų konstruktoriaus, paskui – turtingo generolo duktė“, – prisimena buvusi bendramokslė.

Marija išgarsėjo kaip vakarėlių liūtė. Jos draugai skelbė studentų vakarėlių ir atostogų kelionių nuotraukas.

V.Putino atžala 30 m ilgio prabangia jachta skrodė Viduržemio jūrą tarp Monte Karlo (Monakas), Italijos, Prancūzijos ir Ispanijos. Virėjas tenkino gurmaniškus Marijos troškimus. Jachtos įranga prilygo 5 žvaigždučių viešbučiui. Prabanga kainavo 8 tūkst. eurų per dieną!

Japonijoje Marija lankė šokių pamokas ir mokėsi rašyti azijietiškais rašmenimis, Badgasteino (Austrija) kurorte slidinėjo. Vaikystėje vienos Bavarijos įmonės kvietimu atostogas praleido netoli Viurcburgo.

Su seserimi Katerina ir motina mielai lankėsi legendiniame Vertheimo-Betingeno (Vokietija) gurmanų restorane „Schweizer Stuben“. Čia, jei leisdavo laikas, užsukdavo ir tėvelis Vladimiras. Anuomet jis buvo Sankt Peterburgo vicemeras.

Marijai labai patiko legendiniai karnavalų vakarėliai Olandijoje. Per vieną jų šviesiaplaukė, kuri, be rusų, anglų, prancūzų ir vokiečių kalbų, moka ir olandiškai, Mastrichto bare „De Twee Heeren“ susipažino su vėliau jos sutuoktiniu tapusiu Jorritu Joostu Faassenu (42 m.).

Po metų statybos inžinierius persikėlė į Maskvą. Jis tuojau pat rado vietą valstybinėje gamtinių dujų bendrovėje „Gazprom“, pakilo iki verslo plėtros direktoriaus pareigų.

Kartu su žmona J.J.Faassenas pajuto gausių nomenklatūros privilegijų skonį. Poros paslaugoms kiaurą parą buvo asmens sargybiniai.

Be to, sutuoktiniai turėjo asmeninį vairuotoją – V.Putino draugą iš darbo KGB laikų, taip pat galimybę naudotis valstybiniu transporto parku. Pastarajam priklausė 7-os serijos BMW automobilis, stilingasis visureigis „Land Rover Discovery 4“ ir „Porsche Macan“.

Beje, dėl Maskvos miesto eismo V.Putino žentas J.J.Faassenas turėjo problemą. Vieną niūrią lapkričio dieną jis greitkelyje susiginčijo su kitu eismo dalyviu. Tai buvo oligarcho statusą turintis bankininkas Matvejus Urinas. Jis leido savo asmens sargybiniams užbaigti ginčą beisbolo lazdos smūgiais. J.J.Faassenas patyrė lengvų sužalojimų.

Rusijos valdžia reagavo visu griežtumu. Policijos vadovas praėjus kelioms valandoms po konflikto asmeniškai suėmė nedorėlius. M.Urinas buvo nuteistas 8,5 metų kalėjimo bausme. Trys jo bankai prarado licenciją, kitiems teko paskelbti bankrotą.

Kad ir kaip intensyviai Marija Voroncova mėgaujasi vakarietišku gyvenimo būdu, ji lieka tvirtai įsišaknijusi rusų elito sistemoje. Ir jai puikiai pavyksta abi sistemas panaudoti savo naudai.

Medikė, filmo „Matrica“ aistruolė, kurios mėgstamiausi rašytojai Hermannas Hesse ir Aldousas Huxley, – sėkmės lydima verslininkė. 2019-aisiais M.Voroncova su keturiais kolegomis įkūrė bendrovę „Nomeko“.

Už 20 proc. bendrovės akcijų mokslininkė paklojo 100 tūkst. rublių (1,5 tūkst. eurų). Pelninga investicija.

„Nomeko“ bendrovė, kurios specializacija – vėžio tyrimai, remiantis rusų pranešimais, uždirbo beveik 900 mln. JAV dolerių (per 863 mln. eurų).

Netrukus po įkūrimo bendrovė pateikė milžiniškos klinikos prie Sankt Peterburgo statybos planus. Geriausiai įrengtame pasaulio medicinos komplekse 30 hektarų plote nuo 2027-ųjų kasmet turi būti gydoma 20 tūkst. pacientų.

40 mlrd. rublių (439 mln. eurų) vertės kompleksas – didžiausias Rusijos sveikatos apsaugos sistemos investicinis projektas. Valstybinė naftos ir dujų gavybos bei perdirbimo bendrovė „Rosneft“ jį kasmet remia 200 mln. JAV dolerių (191 mln. eurų).

Tarp kitų pinigų davėjų – „Gazprom“ įkurta draudimo bendrovė „Sogaz“. Tarp jos bosų, kaip teigiama, yra vienas V.Putino pusbrolių.

Klinikoje turi būti naudojami nauji genų technologijos ir branduolinės medicinos metodai. V.Putinas reikalauja, kad rusų genų technologija būtų tarp pasaulio lyderių. Vienas tikslų – ir rusų genomo iššifravimas.

Įkalintas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas (45 m.) kritikavo lėšų skyrimą per valstybines, pusiau valstybines ar šešėlines įmones kaip pinigų švaistymą. Jam aišku: jei M.Voroncova nebūtų ta, kas yra, šios paramos nebūtų. Tokiu būdu V.Putinas suteikia savo dukteriai milijardus.

Akivaizdu, kad ne tik jai. Ir jaunėlė Katerina turi naudos iš savo kilmės. Ji studijavo japonų kalbą, orientalistiką ir baigė matematiką.

Tik 2015-aisiais vienas „Gazprombank“ darbuotojų patvirtino, kad ji esanti V.Putino duktė. Nors tai vėliau paneigė Kremliaus spaudos atstovas.

Katerina dažnai naudojo savo močiutės pavardę – Tichonova. Jos akademiniam iškilimui tai nepakenkė, nes spėjama, kad Katerinos rėmėjai žinojo, kas ji yra.

Ji paskelbė daug mokslinių straipsnių, tyrinėjo nesvarumo poveikį kosmonautų organizmui.

Tuometis Maskvos M.Lomonosovo universiteto direktorius K.Tichonovą apibūdino kaip talentingą tyrėją.

Ji labai anksti tapo Sudėtingų sistemų matematikos studijų instituto vadovo pavaduotoja, galiausiai pakilo iki šios aukštosios mokyklos viceprezidento posto. Tačiau pirmiausia vadovauja fondui „Inopraktika“.

Ši institucija – tarsi ateities miestelis, skirtas jauniesiems mokslininkams skatinti, taip pat turi sujungti verslą ir aukštąsias mokyklas. Šiems tikslams skiriami milijardai.

Remiantis fondo „Inopraktika“ tinklalapiu, globėjų taryboje yra rusų ekonomikos bosai: naftotekių monopolininkės „Transneft“ vadovas Nikolajus Tokarevas, bendrovės „Rostech“, kuriančios civilinius ir karinės šiuolaikinės technologijos produktus, vadovas Sergejus Čemezovas. Abu yra V.Putino draugai iš jo darbo KGB laikų Dresdene.

Fondo globėjams priklauso ir įtakingas „Rosneft“ direktorius Igoris Sečinas, ir valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ vadovas Aleksejus Lichačiovas.

Iki šiol jokiomis išskirtinėmis iniciatyvomis „Inopraktika“ nepasižymėjo.

Išgarsėjo K.Tichonova du kartus – per pasaulio ir Europos akrobatinio rokenrolo čempionatus patekusi į finalą, paskui dėl savo santuokos su rusų oligarcho ir V.Putino draugo sūnumi Kirilu Šamalovu (40 m.).

Katerina ir Kirilas pažįstami nuo vaikystės. Jų tėvai buvo kaimynai – turėjo greta vilas, vienas kitą kvietė į gimtadienius. Geros prielaidos sūnaus karjerai.

27-erių K.Šamalovas jau buvo Rusijos naftos chemijos milžinės „Sibur“ verslo administravimo viceprezidentas. Bet tikras išvaizdaus vaikino karjeros skrydis prasidėjo tik po jo vestuvių su jaunystės meile K.Tichonova.

Šventė buvo suplanuota iki mažiausių detalių – tiek renginius organizuojančios agentūros, tiek šešių prezidento gvardijos narių. Nuotakos tėvai Vladimiras ir Liudmila Putinai pagal tris dienas trukusios šventės svečių sąrašą apsistojo Igoros slidinėjimo kurorte prie Sankt Peterburgo.

Viena vertus, tėvystė dar nebuvo patvirtinta oficialiai, kita vertus, prezidento apsaugos darbuotojai abejojo dėl saugumo. Bet jaunosios tėvų nedalyvavimas neturėjo įtakos vestuvių nuotaikai.

Trys žirgai tempė roges, kuriose sėdėjo pora. Visi laikėsi nurodyto aprangos kodo – kokteilinė apranga rusų stiliumi. Vyrams – aksominis švarkas, šalikas, marškiniai stačia apykakle. Moterims – pastelinių spalvų suknelė, sijonas ar sarafanas iki žemės. Plaukai supinti, skarelė.

Praėjus pusantrų metų po lemtingojo „taip“ ištarimo tuokiantis tuomet 32-ejų K.Šamalovas tapo jauniausiu doleriniu Rusijos milijardieriumi. Ankstesnis postas „Sibur“ bendrovėje prezidento V.Putino žentui nebetiko. Reikėjo daugiau. Geriausiai – bendraturčio pozicijos.

Nutekinti elektroninio pašto duomenys atskleidė nešvarų sandėrį, kuris buvo sudarytas per susiraizgiusias lengvatinio apmokestinimo bendroves Belize ir Didžiosios Britanijos Mergelių Salose. Tokiu būdu K.Šamalovas įsigijo 380 mln. JAV dolerių (364 mln. eurų) vertės „Sibur“ akcijų paketą – 3,8 proc. bendrovės akcijų. Už tai jis turėjo sumokėti sensacingą sumą – 100 JAV dolerių (95 eurus).

Antrasis Rusijos prezidento žento žingsnis – akcijų portfelio padidinimas. Dėl to senas V.Putino draugas tiesiog turėjo savo „Sibur“ akcijas perparduoti. Jis atseit leidosi įtikinamas, ir K.Šamalovas perėmė dar 17 proc. naftos chemijos milžinės akcijų.

Kadangi Rusijos prezidento žentas pamėgo nedidelę pilį Prancūzijos pakrantėje Biarice, su šia pilimi V.Putino draugui taip pat buvo leista išsiskirti.

Valda, kuriai priklausė 300 kv. m gyvenamojo ploto ir 2 tūkst. kv. m žemės, už 4,5 mln. eurų pakeitė savininką. Iš dokumentų aiškėja, kad visa tai įsigijo viena Monake įsikūrusių K.Šamalovo bendrovių.

Pora įsirenginėjo ir vilą Maskvoje. Išsirinkti interjerą nebuvo lengva. Dizainerė pagaliau rado baldų bent jau sodo paviljonui. Ji džiaugsmingai elektroniniu laišku K.Šamalovui pranešė, kad visi jos išsirinkti baldai jau sandėlyje.

Prie šio pranešimo buvo pridėtos nuotraukos ir daiktų sąrašas: stalas, sofa, fotelis, užuolaidos. Kaina – 53 tūkst. eurų. Kirilas atsakė trumpai: „Man patinka, jokių prieštaravimų.“

Daugelis prašytojų tikėjosi per žentą susisiekti su Kremliaus valdovu. Didelis elektroninių laiškų srautas rodo, kad kai kurie prašė garanto (omenyje turimas V.Putinas) nutraukti policijos tyrimus.

Kiti visiškai atvirai siūlė K.Šamalovui įmonių akcijų paketus – be finansinio atlygio. Ir Katerina naudojo sutuoktinį savo interesams. Jos pašto paskyroje „Hipatia iš Aleksandrijos“ vyko intensyvus pasikeitimas laiškais.

Hipatia – senovės Graikijos mokslininkė, kuri antikos laikais dėstė matematiką, astronomiją ir filosofiją. Ji garsėjo ne tik savo protu, bet ir kuklumu. Tačiau Katerinos norai pasirodė ne tokie jau kuklūs.

Rokenrolo akrobatikos asociacijos laišką gamtinių dujų bendrovei „Novatek“ ji perdavė savo sutuoktiniui. Ten buvo prašoma aukos – svarstyti galimybę penkerius metus skirti po vieną milijoną dolerių (959 tūkst. eurų) kasmet. Panašūs raštai nukeliavo bankui „Gazprombank“ ir „Sibur“. Rėmėjų sąrašuose dabar jau nuolat būdavo šios trys bendrovės.

Bet K.Šamalovo sėkmė buvo trumpalaikė. Kai tapo žinoma apie poros skyrybas, baigėsi ir greitas jo iškilimas. Jo globos tinklas subyrėjo ir jis turėjo grąžinti didelę savo „Sibur“ akcijų dalį.

V.Putino vaikai, kurių tapatybės Rusijos prezidentas niekada nepatvirtino

Nors V.Putinas niekada nepatvirtino, mokslinį darbą dirbanti Marija Voroncova turi būti jo pirmoji duktė. Ji vadovauja prestižiniam institutui, kuris iš valstybės biudžeto gauna milijardus. Gimė 1985 m. Leningrade (dabar Sankt Peterburgas).

Antroji duktė Katerina gimė 1986 m. Dresdene (tuometė Vokietijos Demokratinė Respublika). Katerina Tichonova studijavo fiziką ir matematiką, profesionali akrobatinio rokenrolo šokėja. Ji vadovauja Maskvoje įsikūrusiam inovacijų centrui „Inopraktika“.

19-metė Jelizaveta, socialiniuose tinkluose Liza Rozova, – Svetlanos Krivonogich (47 m.), kaip teigiama, turėjusios romaną su V.Putinu, duktė. Bet kokiu atveju šviesiaplaukės merginos veido bruožai labai panašūs į Rusijos prezidento. Buvusi valytoja S.Krivonogich dabar milijonierė. Jai priklauso 2,8 proc. (2019 m.) valstybinio banko „Rosija“, taip pat V.Putino mėgstamo slidinėjimo kurorto „Igora“ Leningrado srityje 75 proc. akcijų.

Dar iki pranešant apie Rusijos prezidento skyrybas kalbėta apie jo romaną su gimnaste Alina Kabajeva (39 m.). Ji V.Putino meilužė ar, kaip spėjama, jo antroji žmona. Sklando gandai, kad Rusijos prezidentas 2009-aisiais su A.Kabajeva susilaukė pirmojo sūnaus ir jį pavadino Vladimiru. 2015-aisiais pranešta, kad vienoje Šveicarijos klinikų ji pagimdė dukterį, o 2019 m. Maskvoje – dvynius berniukus.

A.Kabajeva buvo Valstybės Dūmos deputatė. 2014-aisiais palikusi Rusijos parlamentą pradėjo vadovauti Nacionalinės medijos grupės, kuriai priklauso ir Kremliaus transliuotojas „Pervyj kanal“, direktorių tarybai.

Persekioja Zelenskio šešėlis

- Pastaruoju metu Katerina Tichonova vėl atsidūrė pirmuosiuose pasaulio žiniasklaidos puslapiuose. Po Rusijos nepriklausomos naujienų agentūros „IStories“ ir Vokietijos leidinio „Der Spiegel“ atlikto tyrimo paaiškėjo, kad jaunesnioji V.Putino duktė turi naują partnerį. Tai – profesionalus baleto šokėjas, buvęs Miuncheno valstybinio baleto meno vadovas Igoris Zelenskis (52 m.)

- Teigiama, kad moteris su juo augina dvejų metų dukrą. Mergaitės pase nurodytas tėvavardis – Igorevna.

- Žiniasklaida išsiaiškino, kad per pastaruosius dvejus metus V.Putino dukra daugiau nei 50 kartų skrido į Miuncheną. Tuo metu K.Tichonova gyveno Rusijoje, o I.Zelenskis – Vokietijoje.

- Pasak Didžiosios Britanijos laikraščio „The Daily Mail“, I.Zelenskis – rusas, turintis gruziniškų šaknų. Kaip manoma, giminystės ryšiais su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu (44 m.) jis nesusijęs.

- I.Zelenskis nuo 2018-ųjų – fondo „Nacionalinis kultūros paveldas“ stebėtojų tarybos narys. Šis fondas atsakingas už kultūrinio ir šviečiamojo pobūdžio kompleksų statybą Rusijos Federacijos regionuose. Šis projektas – V.Putino sumanymas.

- Kaip ir V.Putino duktė, I.Zelenskis – išsiskyręs. Iš santuokos su choreografe Jana Serebriakova jis turi dvi dukteris ir sūnų.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.