Pirmoji Lietuvoje savanorystės platforma švenčia vienerius veiklos metus: įvardijo populiariausias savanoriškas veiklas

Praėjusių metų gegužę oficialiai startavusi pirmoji Lietuvoje ne pelno siekianti savanorystės erdvė „SAVA platforma“ per pirmuosius metus savanorius būrė pagalbai ir nukentėjusiems nuo pandemijos, ir nuo karo. Pirmąjį jubiliejų „SAVA platforma“ švenčia laukdama tūkstantojo savanorio.

 Savanorystė.<br> 123rf nuotr.
 Savanorystė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-27 17:12

„SAVA platforma“ – ne pelno siekiantis projektas, kurį inicijavo VšĮ „Socialinis veiksmas“, o rėmė „Aktyvių piliečių fondas“. Pagrindinis šios platformos tikslas – suteikti savanoriams lengvą įrankį surasti juos dominančias prasmingas veiklas, o ne pelno siekiančioms ir kitoms organizacijos – suburti pagalbą vienkartiniams ar tęstiniams užsiėmimams.

Susidomi vis daugiau įmonių

Šiuo metu „SAVA platformoje“ yra užsiregistravusios ir veiklas skelbia jau 79 NVO ir kitos organizacijos. Registruotis ir savanoriauti skelbiamose veiklose gali pavieniai savanoriai ir įmonės, kurioms savanorystė tampa svarbia socialinės atsakomybės strategijos dalimi. Platforma, pirmaisiais veiklos mėnesiais registruodavusi vos po kelioliką naujų savanorių, dabar skaičiuoja jau 994 savanorius ir pastaraisiais mėnesiais sulaukia po kelis šimtus naujų užklausų.

„Per pirmuosius savo veiklos metus daugiausia pastangų įdėjome bandydami sudominti įmones ir pristatydami joms savanorystės vertę – savanorystę kaip įrankį motyvuoti darbuotojus, didinti jų įstraukimą, kurti prasmės pojūtį. Džiaugiamės, kad pradinį tikslą pasiekėme ir mūsų partneriais tapo žinomos bendrovės, o apie savanorystę vis dažniau girdime iš įmonių vadovų ir žmogiškųjų išteklių specialistų“, – sakė „SAVA platforma“ įmonių konsultantė Kristina Balčiauskaitė.

Daugiausia savanorysčių su „SAVA platforma“ pagalba šiemet suorganizavo „Danske Bank“, tapę „SAVA platforma“ patneriais organizuojant savanorystės mėnesį. Klaipėdoje reguliariai savanoriauja „DFDS“, o Vilniuje – AB „Ignitis grupė“. Prie „Gerų darbų dienos“ balandžio 14 d. prisijungė „Euromonitor International“, „OMD“, „Rocketsoftware“ ir „Cognizant“.

„Iš mūsų platformą išbandžiusių įmonių ir jų socialinės atsakomybės (angl. „CSR“) specialistų, personalo valdymo bei komunikacijos specialistų girdime padėkos žodžius, kad „SAVA“ sutaupo daug laiko, o ir darbuotojams apie savanorystę nebereikia nuolat priminti – juos motyvuoja tai, kad rasti ir užsiregistruoti į veiklą galima vos per penkias minutes ar greičiau. Kai kurios įmonės per metus savanorystei paskiria tūkstančius valandų. Joms laiko sutaupymas – didžiulė nauda“, – pridūrė K. Balčiauskaitė.

Pagalbos ukrainiečiams veiklas užpildė žaibiškai

Pasak „SAVA platforma“ NVO konsultantės ir VšĮ „Socialinis veiksmas“ vadovės Mildos Lukoševičiūtės, rinkdamiesi veiklas, savanoriai vadovaujasi keliais pagrindiniais kriterijais.

„Pastebime, kad lengviausia savanorius pritraukti į trumpalaikes veiklas, kurias organizuoja gerai žinomi vardai. Daugiausiai savanorių iki šiol subūrė „SOS vaikų kaimų draugija“, „Klaipėdos Maisto bankas“, „Vilniaus Maisto bankas“, Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija, Betzatos bendruomenė, „VA Carito Betanija“ ir VU Botanikos sodas“, – sakė M. Lukoševičiūtė.

Ekspertė išskiria tris populiariausius savanoriškų veiklų tipus: pagalbą aplinkos tvarkyme (ypač – šiltuoju metų laiku), savanorystę „Maisto banke“ ir pagalbą krizių metu – per pandemiją, migrantų krizę ir dėl karo Ukrainoje.

„Aplinkos tvarkymas, kurį organizuoja regioniniai parkai, botanikos sodai ar socialinės organizacijos, patrauklus komandoms kaip „teambuilding“ veikla ir laiko praleidimas gryname ore. „Maisto banko“ populiarumą nulemia intensyvi šios organizacijos veikla ir ypač aukštas savanorių poreikis. Vis dėlto, išsiskiria visos veiklos, susijusius su pagalba ukrainiečiams. Jos buvo užpildytos žaibiškai – savanoriai registravosi pinti tinklus, dirbti registracijos centruose, sandėliuose, ar perkraustant baldus“, – komentavo M. Lukoševičiūtė

Skatina išbandyti mažiau populiarias veiklas

Ekspertė pabrėžia, kad kai kurios ypač visuomenei svarbios veiklos nesulaukia pakankamai savanorių dėmesio. Tarp jų – ilgalaikė socialinė pagalba ir santykio savanorystė.

„Tokios veiklos kaip darbas su negalią turinčiais žmonėmis, senjorais, vaikais ar jaunimu iš pažeidžiamų aplinkų yra mažiau populiarios. Natūralu, kad žmonėms sudėtingiau įsipareigoti ilgalaikei veiklai, stabdo ir įvairūs įsitikinimai bei lūkesčiai tokiai savanorystei. Vis dėlto, savanorystė, pagrįsta santykių kūrimu, turi didžiausią potencialą transformacijai ir gali praturtinti gyvenimą įvairiais būdais“, – komentavo M. Lukoševičiūtė.

„SAVA platforma“ ateities planuose – kliūčių savanorystei šalinimas, tolimesnis savanorių būrimas, savanorystės populiarinimas tarp jaunimo, dirbančių žmonių, šeimų ir vyresnio amžiaus asmenų bei pagalba organizacijoms, susiduriančioms su iššūkiais randant ir išlaikant savanorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.