Neįgalią 44 m. dukterį turinti marijampolietė: gyvenimas prašviesėjo atsiradus Astai

Nei Rima Spūdienė, nei jos 44 metų dukra Jurgita, nuo gimimo turinti intelekto negalią, neįsivaizduoja gyvenimo be asmeninio asistento. Pažįstamų žmonių pasiūlyta Asta šioms Marijampolės savivaldybės gyventojoms yra nuostabus žmogus. Jurgitai ji – lyg draugė, be kurios nebegali gyventi.

J.Spūdytė ir jos asmeninė asistentė Asta Lopėčienė.
J.Spūdytė ir jos asmeninė asistentė Asta Lopėčienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 8:00 AM, atnaujinta Dec 12, 2022, 4:03 PM

„Jei Asta ilgėliau užtrunka su kitais klientais, mano didelis vaikas ima verkti, nes bijo, kad ji visai neateis. Mums visiems Asta yra kaip šeimos narys. Tad raginu ir kitus nedvejoti, nebijoti naudotis asmenine pagalba.

Asistentai ne tik padeda tvarkytis buityje, bet ir išklauso, palydi, kur reikia. Skatina pagalbos laukiančiojo savarankiškumą darydami viską kartu su juo, bet ne už jį“, – kalbėjo R.Spūdienė.

Jurgita dienas leidžia su tėvais, todėl atsiradus Astai gyvenimas prašviesėjo visiems – tėvai gali tvarkyti savo reikalus ar pailsėti, pabūti tyloje su savimi.

Asmeninė pagalba Jurgitai teikiama 9 valandas per savaitę darbo dienomis. Už ją reikia primokėti, bet jokių problemų dėl to nekyla, nes ji labai reikalinga. Kaip sakė Jurgita, geram draugui nieko negaila.

„Man labai patinka Asta. Mes abi kartu ne tik vaikštome, bet dar ir dirbame – tvarkome bažnyčią, dėliojame dėliones. Su ja man patinka ir pasišnekėti, ir ką nors veikti“, – nuoširdžiai džiaugėsi Jurgita.

Septynių vaikų mamai Astai Lopėčienei, kilusiai taip pat iš didelės – 8 vaikų šeimos, užtenka noro ir jėgų rūpintis dar 5 žmonėmis, turinčiais įvairią negalią.

Daugybę metų siuvėja dirbusi moteris nusprendė keisti savo gyvenimą ir pradėti dalytis gerumu, nes pati jo daug yra gavusi iš Vilkaviškio vyskupijos „Carito“, dabartinio darbdavio, kuriuo ji yra labai patenkinta.

„Vyriausia mano dukra turi klausos negalią, todėl man svetimo skausmo nėra. Kad galėčiau teikti asmeninę pagalbą, specialiai pabaigiau anksčiau nebaigtą 12 klasę ir išklausiau įžanginius individualios priežiūros personalo mokymus.

Jurgita – pirma mano klientė. Labai jaudinausi, bet jau pirmą kartą aplankius šią šeimą užplūdo šiluma. Darbas šiame ramybės kampelyje pakylėja, padeda užmiršti savas problemas, suteikia energijos. Tai – aukso gabalėlis ir Dievo dovana man. Iš Jurgitėlės aš mokausi ramumo, kantrybės, gyvenimo džiaugsmo. Ji nuostabiai išauklėta“, – patikino Asta.

Kartu moterys eina pasivaikščioti, lanko būrelius, eina pas odontologą, kitus gydytojus, į kirpyklą. Jurgutė labai protingai apsiperka.

„Man taip gera dirbti šį darbą. Jaučiuosi labai reikalinga. Pas klientus skraidau kaip ant sparnų. Todėl labai kviečiu išmėginti šį darbą. Jis – valandinis, galima derinti su kita veikla. Dirbdamas šį darbą ir pats tobulėji. Mano klientai yra patys išmintingiausi psichologai“, – šypsojosi moteris.

Asmenine pagalba Marijampolės savivaldybėje naudojasi 27 įvairaus amžiaus ir skirtingą negalią turintys žmonės.

Tokią pagalbą čia organizuoja ir teikia Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“, Marijampolės socialinės pagalbos centras, Marijampolės krašto samariečių bendrija.

„Pagalbos teikėjomis mūsų savivaldybėje tapo nevyriausybinės organizacijos, atrinktos konkurso būdu. Paraiškas galėjo teikti ir kelios organizacijos, pasirašiusios jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį.

Pagalbos teikėjai privalėjo turėti socialinių paslaugų darbo patirties su asmenimis, turinčiais negalią, turėti darbuotojų arba sudarytas paslaugų teikimo sutartis su fiziniais asmenimis, kurie yra tinkamos šiam darbui kvalifikacijos“, – aiškino Marijampolės savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Parulienė.

Pagalbos teikėjas, gavęs savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimą dėl asmeninės pagalbos poreikio konkrečiam žmogui, skiria asmeninį asistentą arba sudaro sutartis su paties paslaugų gavėjo pasiūlytu asistentu, jei šis nėra susijęs su gavėju giminystės ryšiais.

Asistentu gali būti fizinis asmuo, kuris yra išklausęs įžanginius individualios priežiūros personalo mokymus ar įgijęs socialinio darbo kvalifikacinį laipsnį, ar baigęs socialinio darbo studijų krypties programą, ar įgijęs socialinio darbuotojo padėjėjo, lankomosios priežiūros ar asmeninio asistento kvalifikaciją.

„Mes įdarbiname asmeninius asistentus, parenkame juos pagal kliento pageidavimus, aprūpiname reikalingomis priemonėmis, sudarome sutartis ir pagal socialinio darbuotojo nustatytą valandų poreikį klientui teikiame pagalbą. Taip pat prižiūrime asistentų darbą, vykdome pagalbos gavėjų apklausas. Daugumai klientų tenka primokėti, bet labai nedidelę sumą, tad problemų dėl to nekyla.

Žmonės labai patenkinti mūsų asistentais, skambina ir dėkoja. Džiaugiasi, kad tokį darbą dirba ne tik vyresnio amžiaus, bet ir jauni žmonės. Turime ne vieną istoriją, kai asistentai su klientais nuoširdžiai susidraugauja“, – sakė Vilkaviškio vyskupijos „Carito“ direktoriaus pavaduotoja Giedrė Volff.

Kampanija „Atrask galimybes“ skirta supažindinti su asmenine pagalba ir skatinti ja naudotis. Jeigu žmogaus pajamos yra mažesnės negu 294 eurai (2 valstybės remiamų pajamų dydžiai), pagalba jam teikiama nemokamai. Jeigu pajamos didesnės, mokestis už pagalbą negali viršyti 20 procentų jos teikimo išlaidų ir negali būti didesnis negu 20 procentų asmens pajamų.

Mokesčio dydis nustatomas individualiai įvertinus asmens galimybes mokėti ir atsižvelgiant į tai, ar jam teikiamos kitos socialinės paslaugos. Norint gauti šią pagalbą nėra jokių amžiaus ar negalios pobūdžio ribojimų. Dėl šios pagalbos Marijampolės savivaldybėje galima kreiptis į asmens nuolatinės gyvenamosios vietos seniūniją. Nei Rima Spūdienė, nei jos 44 metų dukra Jurgita, nuo gimimo turinti intelekto negalią, neįsivaizduoja gyvenimo be asmeninio asistento. Pažįstamų žmonių pasiūlyta Asta šioms Marijampolės savivaldybės gyventojoms yra nuostabus žmogus. Jurgitai ji – lyg draugė, be kurios nebegali gyventi.

Atraskite naujas galimybes

  • Kampanija „Atrask galimybes“ skirta supažindinti su asmenine pagalba ir skatinti ja naudotis. Atraskite naujas galimybes ir laisvę gyventi!
  • Kampaniją „Atrask galimybes“ inicijuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.
  • Daugiau informacijos apie asmeninės pagalbos teikimą ieškokite Neįgaliųjų reikalų departamento svetainėje www.ndt.lt ir „Facebook“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.