Ukraina pirmą kartą švęs Kalėdas kitu laiku: mels pergalės

Pirmą kartą Ukrainoje Kalėdos bus švenčiamos kartu su katalikais visame pasaulyje – gruodžio 25-ąją. Tačiau Kijeve gyvenanti lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Makarova (61 m.) pripažino – šiemet Kalėdos bus ne šventimo, bet stebuklo laukimo, vilties ir ramaus pabuvimo su artimaisiais laikas. Tiesa, ne visiems pavyks net ir tai.

 Ukraina<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Ukraina<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Makarova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Makarova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Makarova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Makarova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Makarova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Makarova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Makarova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Makarova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Daiva Lapėnaitė

Dec 19, 2022, 1:37 PM

„Sprendimą Kalėdas švęsti ne pagal rusų ortodoksų naudojamą Julijaus kalendorių sausio 7-ąją, bet pagal Grigaliaus kalendorių gruodžio 25-ąją Rada priėmė jau pernai. Tad šiemet Ukrainoje pirmą kartą Kalėdas oficialiai švęsime kartu su visu pasauliu, tik tos šventinės nuotaikos nėra“, – sakė Kijeve gyvenanti lietuvė.

Prieš 42 metus Ukrainos sostinėje apsigyvenusi D.Makarova pasakojo, kad Kijevo gatvėse dar nematyti papuošimų, parduotuvėse kalėdinių prekių yra, tačiau vitrinų puošti prekybininkai neskuba, nebus ir eglučių miestų aikštėse.

„Taupome elektrą, o dar ir komendanto valanda yra nuo 23 valandos iki 5 valandos ryto. Tad žmonės Kalėdas greičiausiai ne švęs, o paminės namuose, – sakė lietuvė. – Nėra šiais metais šventinės nuotaikos. Nesinori net kokių nors ypatingų vaišių ruošti ar namų puošti.“

Vis dėlto ji ketina namuose papuošti eglės šaką, kad būtų kvapas, paruošti vakarienei lietuviškų patiekalų ir Kūčias bei Kalėdas praleisti su sūnumi ir dukra.

„Susirinksime prie stalo, ramiai pabūsime, pabendrausime. Tas šeiminis bendravimas ir yra geriausia dovana, – sakė D.Makarova ir pridūrė, kad jai dar pasisekė, nes abu suaugę vaikai gyvena šalia. – Visoje Ukrainoje nėra vietos, kurioje būtų saugu, daugybė šeimų negalės būti kartu, žmonės išsibarstę. Štai visi lietuviai iš Charkovo išsivažinėjo: vieni į Lietuvą, kiti pasklido nuo Bulgarijos iki Ispanijos.“

Dalia įsitikinusi, kad net ir prie Kalėdų stalo visos mintys suksis apie karą.

„Apie karą ir apie karius, kurie mus gina tranšėjose. Negalvoji apie tai, kad pas tave nėra elektros ar vandens, galvoji apie mūsų karius, kaip jie ten išsilaiko. Aš kol kas namuose turiu ir vandenį, ir elektrą, kuri atjungiama pagal grafiką, bet dėl visa ko turiu kibirus, pripiltus vandens, kai nėra elektros, užsidegu žvakes, įsigijau diodinį žibintą, bus šviesiau“, – gyvenimo kasdienybe dalijosi D.Makarova.

Žmonės linkę ištverti viską, jie gali pabadauti, kai ko atsisakyti, pakentėti, kad tik nebūtų po rusų padu. Šis jausmas ypač sustiprėjo po vasario 24-osios.

„Kai prasidėjo masinis puolimas, žmonės pradėjo save identifikuoti kaip ukrainiečius, susivienijo taip, kaip niekada iki tol nebuvo, atrodo, lyg ukrainiečiuose snaudusi kazokų dvasia atsigavo, lyg Feniksas iš pelenų pakilo, – kalbėjo Ukrainos lietuvė. – Tad per Kalėdas melsimės už pergalę, kad kuo greičiau laimėtume.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.