Daugybės netekčių palaužta ir ligų užklupta raseiniškė rado piliulę nuo vienatvės

Šiais metais 80-metį švęsianti raseiniškė Irena apie savo negalias ir netektis kalba sunkiai rinkdama žodžius. Iš pradžių ji susirgo cukriniu diabetu, vėliau ją visiškai palaužė sūnaus ir 25 metų anūko mirtis. Tada užklupo 3 insultai, širdies ligos. Nebeliko net seserų – tiktai vienintelis Šiauliuose gyvenantis anūkas. Tuomet moteriai seniūnijoje patarė pasinaudoti asmenine pagalba.

Irena (dešinėje) ir jos asmeninė asistentė Stanislava.
Irena (dešinėje) ir jos asmeninė asistentė Stanislava.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 8:00 AM

„Jau nebežinau, kaip be asistentės gyvenčiau. Dabar gaunu po 2 valandas kasdien asmeninės pagalbos ir pagalbos į namus. Priemonės puikios, tikrai negaila už jas susimokėti, dar ir savivaldybė padeda. Po paskutinio insulto negalėjau vaikščioti, bet mano asistentei Stanislavai padedant jau einu ir esu labai laiminga. Ji man – kaip šeimos narys. Einame kartu pasivaikščioti, vykstame pas gydytojus, į kirpyklą, tvarkomės namuose, susidėliojame vaistų vartojimą ir finansinius reikalus, kalbamės įvairiomis temomis. Mes viena kitą suprantame iš pusės žodžio. Žmogui reikia žmogaus. Esu dėkinga, kad galiu gyventi savo namuose. Todėl visus, kuriems reikia, ypač vienišus, raginu kreiptis dėl šios pagalbos. Geriau tikrai nieko nerasite“, – įsitikinusi Irena.

Senjorė Stanislava visą gyvenimą dirbo medicinos slaugytoja ligoninėje. Kai pavargo nuo naktinių budėjimų, ėmė ieškoti kitokio darbo ir prieš 10 metų atėjo į Socialinių paslaugų centrą.

Kad galėtų tapti asmenine asistente, moteris išklausė 40 valandų individualios priežiūros personalo įžanginius mokymus, dabar turi 2 klientes.

„Savo gyvenimo be gyvo bendravimo su žmogumi neįsivaizduoju ir iš visos širdies noriu jam padėti. Jaučiuosi visavertė ir prie pensijos prisiduriu. Gera matyti spindinčias kliento akis. Šiame darbe reikia būti labai jautriam, kantriam, kruopščiam ir sąžiningam. Užmezgus nuoširdų ryšį įvyksta abipusiai emociniai mainai. Dalijamės ir skausmais, ir džiaugsmais, mokomės vienas iš kito.

Aš apglėbiu jį ir jis mane. Ir visos ligos bei problemos kažkur nutolsta. Didelis iššūkis – prisijaukinti žmogų, mokėti jį išgirsti, suprasti, perskaityti kaip knygą. Tačiau jeigu turi kantrybės, dirbi neformaliai, greitai prie jo prilimpi ir prisiriši. Todėl pati sunkiausia akimirka – atsisveikinimas, kai jis išeina amžinybėn. Šiame darbe duodi daug, bet gauni ne mažiau. Todėl jei turite mano išvardytas savybes ir negalią turinčiuoju galite rūpintis kaip savo artimu, mokate dalytis, pamėginkite tapti asistentais. Tikrai nenusivilsite“, – sakė Stanislava.

Asmeninę pagalbą Raseinių rajono savivaldybėje organizuoja ir teikia Raseinių socialinių paslaugų centras, o ja naudojasi 41 įvairaus amžiaus skirtingą negalią turintis žmogus.

„Norintys gauti tokią pagalbą turi kreiptis į gyvenamosios vietos seniūniją. Jokių apribojimų amžiui, negalios pobūdžiui ir pagalbos trukmei nėra. Asistentu gali būti fizinis asmuo, kuris yra išklausęs 40 valandų įžanginius individualios priežiūros personalo mokymus ar įgijęs socialinio darbo kvalifikacinį laipsnį, ar baigęs socialinio darbo studijų krypties programą, ar įgijęs socialinio darbuotojo padėjėjo, lankomosios priežiūros ar asmeninio asistento kvalifikaciją.

Atsižvelgdami į žmogaus gyvenamąją vietą ir pageidavimus asistentą parenkame mes. Jį gali pasiūlyti ir klientas, jei su tuo asmeniu nesieja artimi giminystės, santuokiniai ryšiai, kartu negyvenama, netvarkomas bendras ūkis, taip pat jei jis nėra neįgaliojo globėjas ar rūpintojas arba neįgaliojo aprūpintojas.

Esminis asistento darbo ypatumas ir privalumas – visus veiksmus jis atlieka kartu su pagalbos gavėju, bet ne už jį. Asistentas nevykdo namų ruošos darbų, slaugytojo ar slaugytojo padėjėjo funkcijų, neteikia paslaugų, susijusių su mokymo, sveikatos priežiūros procesu, tačiau jis pagelbėja namuose ir viešojoje aplinkoje skatindamas asmens savarankiškumą.

Manau, kad didžiausias asistentui tenkantis iššūkis – gebėti surasti raktą į kliento širdį ir užmegzti tvirtą ryšį. Nuoširdžiai linkiu nebijoti kreiptis dėl šios pagalbos. Asistentas ne tik pagelbėja, bet, kaip rodo praktika, dažnai tampa ir puikiu draugu. Žinoma, laukiame ir norinčių būti asistentais“, – sakė paslaugų centro Integralios pagalbos skyriaus socialinė darbuotoja Dovilė Stonienė.

Atraskite naujas galimybes

  • Kampanija „Atrask galimybes“ skirta supažindinti su asmenine pagalba ir skatinti ja naudotis. Atraskite naujas galimybes ir laisvę gyventi!
  • Kampaniją „Atrask galimybes“ inicijuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.
  • Daugiau informacijos apie asmeninės pagalbos teikimą ieškokite Neįgaliųjų reikalų departamento svetainėje www.ndt.lt ir „Facebook“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.