Sunkią regėjimo negalią turinti joniškietė rengia fotografijų parodas: neįtikėtinus darbus nuveikti padeda ypatinga draugė

Joniškietė Alma Striuogaitė (59 m.) sunkią regėjimo negalią turi nuo vaikystės. Ji gyvena su savo mama ir dėkoja Dievui, jog dar mato tiek, kad gali susiorientuoti namuose ir pažįstamoje erdvėje, tačiau išsiruošus toliau palyda jai itin reikalinga. Moteris – labai aktyvi ir smalsi. Nors atrodo neįtikėtina, bet Alma yra aistringa fotografė, įrodanti, kad negalia negali sutrukdyti pildyti svajones ir kurti gražius dalykus. Kai mamos sveikata pradėjo silpnėti, moterys kreipėsi į savivaldybę ir ten Almai buvo pasiūlyta asmeninio asistento pagalba.

Alma Striuogaitė ir jos asmeninė asistentė Andra Šoblienė (dešinėje).
Alma Striuogaitė ir jos asmeninė asistentė Andra Šoblienė (dešinėje).
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2022, 8:00 AM

„Labai džiaugiuosi, kad naudojuosi šia pagalba 8 valandas per mėnesį. Man reikia primokėti, bet išgaliu tai padaryti. Kartu su Andrute ne tik tvarkomės buityje, bet ir apsiperkame, einame pas gydytojus, pasivaikščioti, lankomės renginiuose, koncertuose, parodose, vykstame į ekskursijas, diskutuojame ir tariamės. Labai įdomu, smagu ir, žinoma, saugu. Neužsisėdžiu, praplečiu akiratį, jaučiuosi dvasiškai praturtėjusi. Drauge vykstame į gražiausias gimtojo miesto vietas, kur užfiksuoju daug nuostabių vaizdų. Padedama Andros šiais metais rengiu jau antrą fotografijų parodą. Viena niekaip nesusitvarkyčiau. Andra yra auksinis žmogus. Jos parama milžiniška. Todėl noriu palinkėti įsileisti nuostabius pagalbininkus į namus ir pasijusti savarankiškiems, laimingesniems, pakylėtiems“, – kvietė Alma.

Joniškietė Andra Šoblienė (34 m.) iki gimstant dukrelei dirbo konsultante vaistinėje. Po motinystės atostogų nusprendė užsiimti veikla, artimesne įgytai specialiosios pedagogikos specialybei, – specialiųjų poreikių vaikų kūno kultūra ir kineziterapija.

Asmeninė pagalba jai pasirodė tam tinkama, nes šiame darbe reikia daug bendrauti ir padėti žmonėms. Moteris išklausė 40 valandų individualios priežiūros personalo įžanginius mokymus ir dabar dirba darbo dienomis su 6 klientais, o kas antrą savaitgalį pramaišiui su kolegėmis – dar su 4 klientais.

„Aš labai mėgstu bendrauti su žmonėmis, pagelbėti, paaiškinti, pakonsultuoti. Džiaugiuosi, kai galiu būti kam nors naudinga. Dirbdama šį darbą daug ko išmokstu ir tobulėju pati. Glosto širdį suvokimas, kad padedu žmonėms džiaugtis gyvenimu. Labai sunkiai ruošėmės su Alma jos parodai, net susipykusios buvome, bet jaučiuosi prisidėjusi prie to, kad ji nenuleistų rankų ir siektų tikslo. O tas bendrai sukurtas rezultatas kiekvienu atveju labai padeda eiti į priekį. Jeigu esate kantrus ir mėgstantis bendrauti, nešališkas, atlaidus, jaučiate malonumą padėdamas kitam, tuomet ryžkitės tapti asistentu. Šiame darbe daug pirmų kartų. Linkiu tai patirti“, – nuoširdžiai sakė Andra.

Joniškio rajono savivaldybėje asmeninę pagalbą organizuoja ir teikia Joniškio rajono vaiko ir šeimos gerovės centras, o ja naudojasi 57 įvairaus amžiaus skirtingą negalią turintys žmonės.

Rajono gyventojai, pageidaujantys gauti tokią pagalbą, turi kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos seniūniją. Jokių apribojimų amžiui, negalios pobūdžiui ir pagalbos trukmei nėra. Asmeniniu asistentu gali būti fizinis asmuo, kuris yra išklausęs įžanginius individualios priežiūros personalo mokymus ar įgijęs socialinio darbo kvalifikacinį laipsnį, ar baigęs socialinio darbo studijų krypties programą, ar įgijęs socialinio darbuotojo padėjėjo, lankomosios priežiūros ar asmeninio asistento kvalifikaciją.

„Asistentą parenkame mes arba pats klientas gali pasiūlyti giminystės ryšiais nesusijusį žmogų. Asistentai nuolat kelia profesinę kvalifikaciją, dalyvauja mokymuose.

Kas ketvirtį teikia ataskaitas, analizuojame, kas pavyko, kur reikia pasitempti ar pagilinti žinias. Mūsų darbe kartais reikia neatidėliotinų sprendimų, todėl vyksta gerosios patirties sklaida su kolegomis taikant „intervizijos metodą“: ko nedarytum, ką darytum kitaip, kaip spręsti vieną ar kitą atvejį?

Mūsų centro asistentai dirba septynias dienas per savaitę, o švenčių dienomis ir kas antrą savaitgalį ar esant laisvadieniui keičia vienas kitą. Asistentai su klientu bendrauja, kartu leidžia laisvalaikį, tvarkosi, dalyvauja maitinimosi procese, padeda susitvarkyti su asmens higiena, palydi į gydymo įstaigas. Bet asistentas neatlieka už paslaugos gavėją buities darbų, negamina maisto – jis viską daro kartu su klientu. Nebijokite ir drąsiai prašykite pagalbos. Taip pagerės jūsų gyvenimo kokybė ir atsivers platesnės galimybės“, – ragino centro socialinė darbuotoja darbui su šeimomis Jolanta Laurinaitienė.

Atraskite naujas galimybes:

  • Kampanija „Atrask galimybes“ skirta supažindinti su asmenine pagalba ir skatinti ja naudotis. Atraskite naujas galimybes ir laisvę gyventi!
  • Kampaniją „Atrask galimybes“ inicijuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.
  • Daugiau informacijos apie asmeninės pagalbos teikimą ieškokite Neįgaliųjų reikalų departamento svetainėje www.ndt.lt ir „Facebook“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.