Neregėtas skurdas: vienuolikmetis pamokas ruošia klūpėdamas

Bendraamžių patyčios ir pamokų ruošimas klūpomis – tai dėl didelio skurdo patiria vienuolikmetis berniukas. Jo mama dirba ir stengiasi, tačiau neturi burtų lazdelės, kuria išsyk pagerintų vaiko kasdienybę.

 Lina su vaikais: vienuolikos ir pusantrų metų berniukais.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lina su vaikais: vienuolikos ir pusantrų metų berniukais.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Trise jie gyvena viename bendrabučio kambaryje.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
 Trise jie gyvena viename bendrabučio kambaryje.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2018, 10:29 PM

Trisdešimtmetė panevėžietė Lina (pavardė redakcijai žinoma. – Red.) išvyko į kitą šalį tikėdamasi geresnio gyvenimo ir meilės. Dėl žiaurių mylimojo žodžių teko grįžti į Lietuvą ir prisitaikyti prie pasikeitusios padėties.

Grįžusi moteris pateko į dar neregėtą skurdą. Šeima ieško pagalbos, nes net įprasčiausi vaikų poreikiai vienišai mamai – prabanga.

Vyras vaiko atsisakė

Moteris viena augina du sūnus. Visa trijų asmenų šeima glaudžiasi nedideliame bendrabučio kambaryje.

Kai dar augino tik pirmąjį vaiką, kuriam dabar yra 11 metų, situacija, pasak moters, buvo geresnė.

„Būdavo ir geresnių dienų, ir blogesnių, gyvenimas visoks būna. Bet tada dar nebuvau motinystės atostogose, dirbau visą darbo dieną ir dviese kažkaip vertėmės“, – prisiminė ji.

Paskui moteris įsimylėjo ir su sūnumi išvyko gyventi į užsienį, pas draugą.

„Jis irgi buvo lietuvis, bet gyveno Anglijoje. Teko ir darbuotis ten, gyvenome. Bet kai sužinojau, kad nuo jo laukiuosi, pasakė darytis išvalymą. Jis išvis nenorėjo vaiko. Tam, ką siūlė, nepasiryžau. Nors galvojau apie tai, bet nekilo ranka. Tad grįžau gyventi į Lietuvą“, – apie grįžimą pasakojo Lina.

Grįžusi ji pagimdė antrąjį sūnų, kuriam šiuo metu tėra 1,5 metų. Padvigubėjo šeimos išlaidos, bet ne pajamos.

Pirmojo vaiko tėvui priekaištų dėl išlaikymo moteris neturi: „Su vyresnio sūnaus tėvu esame išsiskyrę, bet su sūnumi vyras minimaliai bendrauja, iš jo atlyginimo kas mėnesį pervedami alimentai.“

Tiesa, daugiau, nei privalomai nuskaičiuojama, buvęs vyras nepadeda – nesvarbu, kokia būtų situacija. Nei vaiko ligos, nei sunki padėtis mokykloje, tėvo skiriamos sumos nepakeičia.

O Anglijoje gyvenantis mažojo sūnaus tėvas ir toliau laikosi nuostatos vaiko neauginti. Su Lina jis nesusisiekia, mažyliu nesidomi, pinigais taip pat neprisideda.

Moters teigimu, oficialiais keliais ji jau seniai stengiasi pasiekti, jog buvęs mylimasis atliktų bent jau finansinę savo pareigą. Bet iki tol mažylį moteris turi išlaikyti pati viena.

3 žmonės – 300 eurų

„Kai išėjau vaiko auginimo atostogų, dar sunkiau pasidarė gyventi. Gyvename bendrabučio kambarėlyje. Vyresnis sūnus ne tik pamokas turi ruošti, bet ir draugų jau nori atsivesti, pailsėti. Kai visi viename kambarėlyje, sunkoka.

Gyvenimo sąlygos, vieta, labai apsunkina kasdienybę. Bet ne mažiau svarbios ir tos kasdienybės detalės.

Kaip tik planuoju susitaupyti pinigų dviaukštei lovai – viename kambaryje sunku būtų kažką daugiau pasistatyti. O jeigu vaikams būtų dviaukštė lova...“ – Lina pasakojo svajojanti bent apie tokius pokyčius.

Turint dviaukštę lovą šeimai būtų patogiau ir erdviau trise tilpti viename kambaryje.

Moteris pasidalijo ir kitais poreikiais: „Drabužiai visą laiką praverčia. Ypač vyresnėliui. Jie sūnui tikrai greitai suplyšta ar vėl kažkas atsitinka. O mažyliui irgi. Auga vaikas, visko reikia. Stengiesi, aišku, kiek gali vis nusipirkti, bet tos kainos tai... Sunkoka.“

Lina džiaugėsi, kad dabar jos pajamos sieks 400 eurų per mėnesį. Iki šiol trijų asmenų šeima per mėnesį turėdavo išgyventi už maždaug 300 eurų. Turint mažą vaiką tai padaryti dar sunkiau.

„Mažyliui dar reikia sauskelnių, geria ir mišinuką. Jie brangūs, bet šių dviejų dalykų reikia nuolatos“, – neslėpė Lina.

Šeimai – ir moralinė parama

Viena iš labdaros ir paramos fondo „Gėrio trupinėlis“ įkūrėjų Irena Dervinienė patvirtino, kad šeimoje yra didelių problemų.

„Viskas jos šeimoje buvo gerai iki kelionės į užsienį. Bet įpusėjus vieniems mokslo metams, mama pasiėmė tą vyresnį berniuką iš mokyklos ir staiga išvažiavo į Angliją. Ir po to viskas pasikeitė.

Kai po grįžimo Lietuvon ir antrojo sūnaus gimimo apsilankėme pas Liną, nepatikėjome, kaip viskas pasikeitę. Atsirado labai didelis skurdas.

Yra baisu, kaip vyresnysis berniukas rengiasi į mokyklą. Mokytojai paklausdavo, kodėl jis eina į mokyklą treninginėmis kelnėmis, o jis neturi, ką kito apsivilkti einant. Turi vienas kelnytes ir pamokoms, ir sportui. Tos treninginės kelnytės, kurias mes ir esame padovanoję.

Namai kelis kartus rasti netvarkingi, net išbariau mamą. Vaikui nėra kur ruošti pamokų, ten tikrai nėra vietos. Reikia išmesti didelę lovą, kuri užima visą vietą – rasti, kuo ją pakeisti. Nes dėl vietos trūkumo vaikas pamokas ruošia atsiklaupęs prie stalo.

Manau, Lina kažką labai stipraus patyrusi, gal ir labai jaudinasi dėl skurdo, bet to aiškiai neparodo. Galbūt reiktų ir psichologo pagalbos.

Bet moteris dirbanti, negerianti. Pagalbos tikrai reikia, iš sūnaus mokykloje tyčiojasi, pravardžiuoja skurdžiuku. O žinot, kaip vaikui per širdelę... Paprašėme vaikui suteikti psichologinę pagalbą, tas bus padaryta.

Šeima turi problemų, slegia ir didelės skolos. Labai reiktų rūbelių, baldų, kitos pagalbos vaikams“, – pasakojo I.Dervinienė.

Panevėžio socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja Aida Žigelienė patvirtino žinanti Linos šeimą ir sunkią jos situaciją. „Situaciją žinome, ji tikrai sunki. Su šeima dirbame“, – sakė A.Žigelienė, bet plačiau situacijos nekomentavo.

Norinčius baldais, drabužiais ar sauskelnėmis padėti panevėžietės Linos šeimai kviečiame parašyti „Gėrio trupunėlio“ organizacijai feisbuke (vardu Gėrio trupinėlis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.