Lietuvių pirtininko meistriškumas stulbina pasaulio garsenybes: tenka pakratyti piniginę ir laukti eilėje

Kuršėniškis Vladas Jokubauskas (52 m.) yra pavyzdys, kiek galima pasiekti atkakliu darbu. Nuo kūdikystės prie pirties pratinto, prieš 45 metus sentikių dūminę pirtį kūrenusio lietuvio vardą dabar kartoja pasaulio garsenybės: kino, sporto, verslo, politikos žvaigždynas kantriai laukia eilėje, kad galėtų pasimėgauti pirties meistro procedūromis.

Kuršėniškis V.Jokubauskas neslepia, kad mokėsi iš daugybės meistrų, – žinių stiklinė pildėsi po truputį.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
Kuršėniškis V.Jokubauskas neslepia, kad mokėsi iš daugybės meistrų, – žinių stiklinė pildėsi po truputį.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
 Amerikiečių žvaigždė J.Bieberis po pirties procedūrų neslėpė, kad tokių pojūčių nebuvo patyręs.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
 Amerikiečių žvaigždė J.Bieberis po pirties procedūrų neslėpė, kad tokių pojūčių nebuvo patyręs.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
Į Londoną dirbti skraidantis lietuvis pirtininkas susipažino su būriu garsenybių. Viena jų – britų dainininkė L.Allen su vyru Holivudo aktoriumi D.Harbouru.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
Į Londoną dirbti skraidantis lietuvis pirtininkas susipažino su būriu garsenybių. Viena jų – britų dainininkė L.Allen su vyru Holivudo aktoriumi D.Harbouru.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
Lietuvio meistriškumą įvertino ir britų bokso superžvaigždė Derekas Chisora.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
Lietuvio meistriškumą įvertino ir britų bokso superžvaigždė Derekas Chisora.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
 Kuršėniškis V.Jokubauskas neslepia, kad mokėsi iš daugybės meistrų, – žinių stiklinė pildėsi po truputį.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
 Kuršėniškis V.Jokubauskas neslepia, kad mokėsi iš daugybės meistrų, – žinių stiklinė pildėsi po truputį.<br>G.Šiupario ir asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 9:53 PM

Prieš dešimtmetį pirmus titulus iškovojusį V.Jokubauską iš pradžių graibstė Lietuvos, Rusijos politikos elitas. Europos sportinio vanojimo ir pasaulio saunos čempioną graibstė rusų oligarchai, bet jo išskėstomis rankomis buvo laukiama ir gimtinėje – kuršėniškis per sąskrydžius su pirties procedūromis supažindino ne vienos politinės partijos narius.

Dabar V.Jokubausko vardą jau žino pasaulinės žvaigždės – meistriškumą įvertino britų dainininkė Lily Allen (37 m.) su sutuoktiniu Holivudo aktoriumi amerikiečiu Davidu Harbouru (47 m.), pasaulio bokso čempionas ukrainietis Oleksandras Usykas (36 m.), iš Rusijos pabėgęs ir Londone gyvenantis milijonierius verslininkas Jevgenijus Čičvarkinas (48 m.) su namiškiais, britų bokso superžvaigždė Derekas Chisora (39 m.).

Tačiau net ir didžiulius pinigus mokančios pasaulio žvaigždės gali lepintis tik retkarčiais, nes Lietuvos pirties-SPA federacijos vadovas gimtinėje turi savo verslą, veda mokymus, turi galiojančias sutartis su Londone, Amsterdame ir Miunchene veikiančiais pirčių kompleksais.

Londone veikiančiame ir labai išpopuliarėjusiame pirčių komplekse V.Jokubauskas neseniai susipažino su amerikiečių dainininku Justinu Bieberiu (29 m.).

Išgirdęs apie ypatingas lietuvio pirties meistro procedūras amerikietis panoro jas išbandyti.

Tiesa, net ir tokio lygio žvaigždei nepavyko patekti į VIP zonoje esančias privačias erdves, nes visos buvo seniai užsakytos.

Tai sau gali leisti tik turtuoliai – vien už patekimą į šią zoną kiekvienam lankytojui tenka pakloti mažiausiai 900 svarų (1015 eurų) – tiek kainuoja trumpiausia 3 valandų viešnagė. Papildomai mokama už gėrimus, maistą, o už kiekvieną pėrimo procedūrą tenka sumokėti dar po 200 svarų (225 eurus).

J.Bieberio nesutrikdė tai, kad negalės pasimėgauti pirties malonumais privačioje aplinkoje, – daugybės rekomendacijų sulaukęs dainininkas sutiko, kad procedūros būtų atliekamos bendroje pirtyje.

Po kelionės į Europą pavargęs dainininkas lietuvių pirties meistrui sakė, kad norėtų atgauti jėgas po skrydžio ir atsipalaiduoti. Išsiaiškinęs, ar amerikietis neturi alergijų, V.Jokubauskas atliko dvi edukacines programas.

„Iš pradžių jį supažindinau su pirmojo garo ritualu ir druskų terapija, o vėliau jam ąžuolinėmis vantomis atlikau trijų dalių pėrimo procedūrą, – „Savaitgaliui“ pasakojo kuršėniškis. – J.Bieberiui ypač didelį įspūdį paliko organizmo perkrovimo programa, per kurią žmogus įkaitinamas vantomis, po to panardinamas ir laikomas iki drebulio šaltame vandenyje, paskui vėl šildomas.“

Po 3 dalių vanojimo programos J.Bieberis buvo nuvestas ir paguldytas ant žolynų lovos. Per šaltąjį pėrimą amerikietis užsnūdo ir saldžiai miegojo daugiau nei valandą.

„Pabudęs J.Bieberis dėkojo už netikėtą pažintį su baltiškosios pirties tradicijomis ir klausinėjo, ar būtų galimybė mane pasikviesti į Monaką, nes norėtų tokią staigmeną padovanoti draugams“, – pasakojo V.Jokubauskas.

Dėkingas amerikietis neprieštaravo nusifotografuoti su pirties meistru – ne tik papozavo, bet ir paprašė susitikimo akimirką įamžinti jo paties mobiliojo ryšio telefonu.

Londone, netoli Bakingamo karališkųjų rūmų esančiame pirčių komplekse, V.Jokubauskas – dažnas svečias. Sutartį turintį lietuvį čia pažįsta visi, nes pirtininkais dirba 12 jo mokinių.

Šie profesionalai kasdien atlieka iki 100 vanojimo procedūrų – paklausa yra milžiniška.

Kuršėniškis į Londoną skrenda kas porą mėnesių ir dirba ištisą savaitę. Pirčių komplekso šeimininkas jam už dieną moka po 1 tūkstantį eurų, padengia kelionės, pragyvenimo išlaidas.

Be to, lietuviui lieka ir arbatpinigiai, kurių turtingi lankytojai negaili.

Dosniausias ypač brangių gėrimų yra telekomunikacijų verslu užsiimantis ir prabangų restoraną valdantis J.Čičvarkinas, kuris čia pasimėgauti pirties malonumais atvažiuoja su namiškiais.

Garsus britų boksininkas D.Chisora anksčiau niekam pirčių komplekse nepalikdavo arbatpinigių, bet buvo priverstas keistis.

„Kartą kelionės į Lietuvą dieną pasiūlė ankstų rytą atvykti ir dar kartą pavanoti šį VIP svečią, bet dvejojau ir įvardijau priežastį. Dabar jis arbatpinigiais apdalija visus, o man kas kartą prieš procedūras tiesia 200 svarų“, – juokėsi pirties meistras.

V.Jokubauskas sakė, kad per trejetą metų šiame pirčių komplekse įvyko milžiniškų pokyčių. Anksčiau dauguma lankytojų buvo slavai, o dabar viskas pasikeitė – dominuoja angliškai kalbantys pirties malonumų mėgėjai.

Dažnas lankytojas prašo, kad jį išpertų pasaulio ir Europos saunos čempionas, bet tokia galimybė pasitaiko retai.

„Žmonės stebisi, nes moka didžiulius pinigus vien už įėjimą, ir negali gauti to, ko pageidauja. Todėl greičiausiai į Londoną skraidysiu kas mėnesį“, – pasakojo dar Miunchene ir Amsterdame dirbantis kuršėniškis.

Netolimoje ateityje skrydžių geografija dar plėsis, nes planuojama didelė plėtra. Investuotojai planuoja ne tik didelį pirčių kompleksą už Londono, bet ir Dubajuje, Monake. Jau įsigyti žemės sklypai. Be to, lietuvis kviečiamas atskristi padirbėti ir į Kiprą.

Pirmosios pažinties su pirtimi V.Jokubauskas neprisimena, nes ten pateko būdamas kelių mėnesių.

„Pirmus kelerius metus į pirtį vesdavosi mama. Kai pradėjau namuose pasakoti apie moters kūno anatomiją, mane perėmė tėvas“, – juokdamasis vaikystės prisiminimais dalijosi V.Jokubauskas.

Pradinėse klasėse berniukas jau buvo patyręs pirtininkas.

Tėvas bičiuliavosi su netoli Kuršėnų esančios Smilgių kaimo sentikių bendruomenės nariais, todėl smalsiam aštuonmečiui jau buvo patikima iškūrenti ir paruošti dūminę pirtį.

Iš ne vieno pripažinto meistro mokęsis ir po lašą žinias kaupęs V.Jokubauskas sakė, kad pradžioje irgi darė klaidų. Viena didžiausių – pernelyg didelis karštis pirtyje.

Mirti yra kur kas mažiau skausmingų būdų, – šypsojosi kuršėniškis. – Ideali temperatūra yra 65 laipsniai.“

Pirtyje netinka taisyklė „daugiau yra geriau“ – viršijus 70 laipsnių užsidaro poros, todėl žmogus nebeprakaituoja. Tada nuo kūno žliaugia ir klaidina nebe prakaitas, o drėgmės kondensatas.

Pasak pirties meistro, pernelyg didelio karščio pasekmes galima jausti kitą dieną – gali skaudėti galvą, traiškanoti akys, kamuoti nuovargis.

Be to, plikantis karštis išdegina ir kvėpavimo takų gleivinę.

Po pasaulį pavažinėjęs V.Jokubauskas ypač daug patirties ir žinių įgijo iš slavų meistrų, garsėjančių ištobulinta vanojimo technika. Pridėjęs baltiškos pirties žinias apie žolynus lietuvis sukūrė išskirtinę savo metodiką.

Tarptautinės sportinio vanojimo federacijos viceprezidento pareigas einantis lietuvis sakė, kad į programą yra įtraukęs ir iš misijos grįžusiems astronautams reabilituoti sukurtos ir patentuotos metodikos elementų. Šią metodiką sukūrė ukrainiečiai, o kuršėniškis paslapčių išmoko lankydamasis Kryme.

„Šalčio ir karščio terapija priverčia atsinaujinti visas organizmo sistemas. Žmogus iš pradžių įkaitinamas, po to panardinamas į vėsų 12–13 laipsnių vandenį, kol pradeda krėsti drebulys. Atvėsęs žmogus sugrąžinamas į pirtį ir vėl kaitinamas karštomis vantomis.

Nuo staigių pokyčių šokteli pulsas, organizmas išskiria didžiulę adrenalino dozę, o pirmąsyk tai išbandžiusieji pripažįsta, kad ši terapija tiesiog „nurauna stogą“, – pasakojo V.Jokubauskas.

Pasak pirties meistro, pirtyje pasiekti malonumą ir naudą yra daug metodų. Vien vantų rūšių suskaičiuojama bent pora šimtų. Vanojimo rūšių irgi yra dešimtys – ajurvedinis, sportinis, holistinis, detoksikacinis, relaksacinis ir daugybė kitų.

Stulbinanti V.Jokubausko karjera prasidėjo prieš dešimtmetį, kai jis laimėjo Kijevo priemiestyje Bučoje surengtą pirmąjį Europos sportinio vanojimo čempionatą. Atrankoje dalyvavo daugiau kaip 400 garsiausių pirtininkų, bet komisija atsirinko 60, o vėliau jų skaičių dar sumažino, nes ne visi gavo medikų leidimą.

Į finalą patekusiems pirties meistrams reikėjo iš anksto pristatyti ir privalomąją, ir laisvąją programą, per pasirodymą komisijos nariams parodyti bent 11 pėrimo technikos elementų.

Poroje su latve Anita Riščenko dalyvavęs lietuvis papirko visus teatralizuota pasaka apie miško fėją, kuri po 15 minučių pirties procedūrų pavirto vasaros karaliene.

Garsiausių slavų meistrų technikos elementus ir baltų pirčiai būdingos žolininkystės bei meditacijos žinias pritaikiusio kuršėniškio programa paliko tokį įspūdį, kad didžiule balsų persvara čempiono laurus skyrę organizatoriai suteikė privilegiją negaišti laiko ir netvarkyti pirties.

Ši pergalė lietuviui plačiai atvėrė duris – Europos čempiono titulą laimėjusį pirties meistrą ėmė kviestis oligarchai, politikai.

Po metų V.Jokubauskas laimėjo ir Austrijoje surengtą pasaulio čempionatą. Jame pirtininkas dalyvavo kartu su Jurgita Mazurkevičiūte.

Iš tiesų šis dalyvavimas nebuvo planuotas, bet pasiūlymą varžytis jis gavo atvykęs į čempionatą. Organizatoriai lietuvį pakvietė be atrankos, nes buvo smalsu – juk Europos čempionas.

„Pirmąją dieną pasižiūrėjome taisykles, o antrąją jau buvome paruošę programą „Keturi metų laikai“. Buvau vasara, o Jurgita – žiema“, – beveik prieš 10 metų vykusias varžybas prisiminė V.Jokubauskas.

Lietuvių pora nesitikėjo pergalės, todėl po pasirodymo liko ilsėtis, nudžiūti. Staiga pasirodė organizatoriai ir pakvietė į sceną atsiimti prizo. Pasaulio saunos čempiono apdovanojimą V.Jokubauskas atsiėmė nespėjęs apsirengti – buvo apsijuosęs pirties rankšluosčiu.

Kuršėniškio pirtininko sėkmė išpopuliarino ir lietuviškos pirties tradicijas. Dabar pirčių žinovai vardija nebe tris įprastas – suomišką sauną, rusišką pirtį ir turkų hamamą, bet ir lietuvišką pirtį.

V.Jokubauską atvykti ir pamokyti yra kvietusios garsiausios slavų pirčių mokyklos. Kartą po mokymų Uralo ir Tatarstano pirtininkams lietuvis buvo pakviestas ir į vietos mero gimtadienį. Tarp svečių buvo Tatarstano Respublikos prezidentas Rustamas Minichanovas, premjeras Ildaras Chalikovas.

Pastarasis politikas neslėpė nuostabos, mat pirmą kartą per tris dešimtmečius jis pirtyje nevartojo alkoholio.

Lietuvos pirties-SPA federacijai vadovaujantis V.Jokubauskas mokymus rengia iki šiol. Pirčių mėgėjus į edukacines programas jis kviečia atvykti į Šiauliuose įkurtą SPA centrą. Jis kasmet prasiplečia – pasipildo nauja pirtimi.

„Kursų sertifikatus yra gavę apie 6 tūkstančius žmonių, – pasakojo pirties meistras. – Jie yra pasklidę po visą pasaulį, tad baltiškosios pirties vardas sklinda plačiai.“

Su užsienyje įsitvirtinusiais ir verslą pradėjusiais mokiniais V.Jokubauskas ryšį palaiko iki šiol. Kai kuriems kas pusmetį naujomis keičia pirties programas, kitiems siunčia vantas. Mat geros kokybės vantos – Vakarų Europoje, Skandinavijos šalyse labai paklausi prekė, nes čia nebuvo tokių pirties tradicijų.

Vantų siuntą pirtininkas perdavė kurjeriui ir mūsų pokalbio metu.

„Iškeliauja į Prancūziją, – šypsojosi pirties meistras. – Per metus mano ir mokinių reikmėms reikia apie 10 tūkstančių vantų.“

Keletas sveikos pirties taisyklių

Pirtis nėra suderinama su alkoholiu. Dera gaivintis arbatomis, šiltu vandeniu, nes labai šaltų skysčių pasisavinimas užtrunka – organizmui reikia juos sušildyti. Skysčių reikia daug, nes per kelias valandas išprakaituojama apie porą litrų.

Pirtyje nerekomenduojamas maistas, nes kaitinantis kraujas plūsta į poodinį sluoksnį ir skrandis nebedirba. Todėl pirtininkai pataria prieš procedūras nepadauginti maisto. Tiesa, nepatariama išsiruošti ir alkanam.

Pirtininkai nepataria įkaitintų akmenų laistyti aromatą skleidžiančiais aliejais ar alumi, nes pirtyje susidarys smalkių ir po pirties gali mausti galvą. Jei norima papildomų kvapų, galima eteriniais aliejais pakvepintu vandeniu nupurkšti sienas, gultus. Tiesa, daugumai pakanka kvapų, kuriuos skleidžia vantos.

Nepatariama pirties įkaitinti daugiau kaip iki 70 laipsnių. Kad nestigtų deguonies, reikia pravėdinti pirtį ir įleisti šviežio oro.

Pirtyje reikia būti su specialia kepure, kad neperkaistų galva. Po kaitinimosi rekomenduojama neatšaldyti kojų, o šaltu vandeniu ar dušu mėgautis po pėrimosi vantomis.

Būtina apžiūrėti vantas, nes dar pasitaiko jas rišančių plastikinėmis sąvaržomis ar viela. Tokia vanta lengva susižaloti.

Pirtyje nevalia skubėti – sveikatinimo procedūroms reikėtų skirti mažiausiai tris valandas. Ypač naudingos odos šveitimo druska, kvėpavimo garais procedūros, masažas su aliejais ar medumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.