Net ir karaliai siekia tvarumo: Karolio III žmonai Camillai uždės seną karūną

Šiandien, gegužės 6-ąją, didelė šventė britams –Vestminsterio abatijoje Londone vyks karaliaus Karolio III (74 m.) ir jo žmonos Camillos (75 m.) karūnavimo ceremonija. Didžiosios Britanijos monarchai yra vieninteliai Europoje, išsaugoję karūnavimo tradiciją daugiau kaip tūkstantį metų. Be to, jiems tai bus pirmasis karūnavimas XXI amžiuje. Iš tiesų didingas šimtmečio įvykis, kur jokia smulkmena nepaliekama atsitiktinumui.

 Tai pirmas kartas nuo XVIII amžiaus, kai konsorto karūnavimo ceremonijai bus naudojama esama karūna, o ne užsakoma nauja.<br> AP/APF/„Scanpix“ nuotr. 
 Tai pirmas kartas nuo XVIII amžiaus, kai konsorto karūnavimo ceremonijai bus naudojama esama karūna, o ne užsakoma nauja.<br> AP/APF/„Scanpix“ nuotr. 
 Karieta.<br> AP/APF/„Scanpix“ nuotr. 
 Karieta.<br> AP/APF/„Scanpix“ nuotr. 
„Caronation Gauntlet“ pirštinė yra karūnavimo drabužių dalis.<br> AP/APF/„Scanpix“ nuotr. 
„Caronation Gauntlet“ pirštinė yra karūnavimo drabužių dalis.<br> AP/APF/„Scanpix“ nuotr. 
Apsiaustai.<br> AP/APF/„Scanpix“ nuotr. 
Apsiaustai.<br> AP/APF/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-05-06 12:01

Į karūnavimo ceremoniją Vestminsterio abatijoje karalius su karaliene konsorte iš Bakingamo rūmų atvyks karietomis. Šiek tiek anksčiau buvo pristatyta ir karieta, kuri karalių ir jo žmoną veš procesijoje, vyksiančioje po karūnavimo ceremonijos. Septynių metrų ilgio ir daugiau nei pusketvirto metro pločio karieta sveria per keturias tonas.

Likus kelioms dienoms iki karūnavimo daug dėmesio buvo skiriama ir karaliaus aprangai. Karolis III vilkės sunkius, kunigo mantiją primenančius drabužius. Pamaldų metu karalius puošis spindinčiais apdarais, kai kurie iš jų buvo sukurti jo proseneliui Jurgiui V. Juos apsivilkti karaliui padės princas Williamas (40 m.).

Vėliau, karūnavimo metu, Karolis III puošis ilgu apsiaustu auksinėmis rankovėmis, dar kitaip vadinamu supertunika. Šis apsiaustas buvo sukurtas Jurgiui V 1911 metais.

Jį per karūnavimą dėvėjo ir rugsėjį mirusi karalienė Elžbieta II. Apie 2 kilogramus sveriantis apsiaustas yra pasiūtas iš auksinio audinio – šilko siūlų, apvyniotų plonais aukso arba paauksuoto sidabro gabalėliais.

Be to, apsiaustas išsiuvinėtas stilizuotomis arabeskomis ir gėlių motyvais. Ant supertunikos Karolis III vilkės dar vieną apsiaustą, kitaip vadinamą karališkąja skraiste. Ji sveria apie 4 kilogramus. Skraistė bus susegta Auksinio erelio sege.

Karalienė konsortė Camilla per karaliaus Karolio III karūnavimą dėvės karalienės Marijos karūną. Ji buvo užsakyta 1911 metų karaliaus Jurgio V karūnavimo ceremonijai karalienei konsortei Marijai Teksietei karūnuoti.

Tai pirmas kartas nuo XVIII amžiaus, kai konsorto karūnavimo ceremonijai bus naudojama esama karūna, o ne užsakoma nauja. Karališkieji rūmai pranešė, kad tai daroma dėl tvarumo.

Ši karūna buvo paimta iš Londono Tauerio bokšto ekspozicijos, kad ją būtų galima pakeisti prieš įvyksiančią ceremoniją. Kai kuriuos pakeitimus atliks karūnos juvelyras, laikydamasis tradicijos, pagal kurią brangenybės įdedamos specialiai šiai progai ir atspindi individualų nešiotojo stilių.

Šiais pakeitimais bus pagerbta karalienė Elžbieta II, nes į karūną bus įkomponuoti deimantai, kuriuos ankstesnė monarchė dažnai nešiojo.

Be to, bus pašalinti keturi iš aštuonių nuimamų karūnos lankų, todėl galvos apdangalas įgis kitokį siluetą nei 1911-ųjų karūnavimo metu.

Didžiosios Britanijos kariuomenės vyriausiasis muzikos direktorius papulkininkis Craigas Hallattas irgi dalijosi atsakomybe, susijusia su karaliaus Karolio III ir jo žmonos Camillos karūnavimu.

„Neturime pamiršti, kad daug kas iš to, ką mato visuomenė, kartais dešimtmečius planuojama iš anksto. Ir kai visa tai aptariama su karališkąja šeima, planas laikomas po užraktu, kol atrakinamas, kai to jau reikia. Aišku, kad aukšto rango kariuomenės asmenys stipriai įtraukiami į detalius pasirengimus. Tai galioja ir muzikai“, – pasakojo C.Hallattas.

Bet naujasis Jungtinės Karalystės karalius Karolis III pareiškė savo nuomonę apie tai, kokios dainos bus atliekamos per jo karūnavimo ceremoniją.

„Karaliui labai patinka muzika ir jis išreiškė savo norą dėl jos parinkimo“, – sakė papulkininkis C.Hallattas.

38 metus jis dirba britų karūnai. Per tą laiką C.Hallattas ne kartą buvo susidūręs su Jungtinės Karalystės karaliene Elžbieta II ir kitais aukšto rango karališkųjų rūmų nariais.

C.Hallattas dirigavo ir fanfarų komandai per jauniausiojo karaliaus Karolio III sūnaus Harry (38 m.) ir Meghan Markle (41 m.) vestuves Šv.Jurgio koplyčioje Vindzoro pilyje.

„Visuomet, kai sutikdavau karalienę Elžbietą II, ji palikdavo gerą įspūdį. Prisimenu man ypač blogą dieną per karalienės gimtadienio paradą 2018-aisiais. Mano žirgas per raitosios gvardijos paradą apsisuko tiesiai prieš tribūną, kur sėdėjo Jos Didenybė.

Ji padovanojo man šypseną, kai bandžiau suvaldyti savo žirgą, – juk ji buvo patyrusi jojikė. Po parado gavau žinutę, kurioje ji rašė, jog gerai valdau savo žirgą, ir ji tikisi, kad man viskas gerai“, – sakė C.Hallattas.

„Karūnavimo ceremonijoje skambės karinė muzika, atliekama daugiau kaip 600 muzikantų, – su karališkosiomis jūrų ir karališkosiomis oro pajėgomis susidarys beveik 1000 žmonių. Tai bus nepaprastas, pompastiškas įvykis ir ceremonija, kurią britai taip gerai įvaldę. Mano vaidmuo bus stipriai susijęs su dūdmaišiais ir būgnais“, – aiškino C.Hallattas.

Pastarasis didelis renginys, kurio muzikinę dalį organizavo C.Hallatas su savo komanda, buvo Jungtinės Karalystės karalienės Elžbietos II laidotuvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.