Raudonas siūlas ant rankos: kodėl žmonės jį riša ir ko siekia?

Gana dažnai galime pamatyti suaugusių žmonių, nešiojančių aplink riešą apvyniotą raudoną siūlą. Kartais tokiu „aksesuaru“ pasipuošia ir garsenybės. Kas tai – tiesiog mada, ar tokia „apyrankė“ iš tiesų turi magiškų galių?

Pirmoji raudoną siūlą ant rankos pradėjo nešioti Madonna.<br>Vida Press ir Pixabay nuotr.
Pirmoji raudoną siūlą ant rankos pradėjo nešioti Madonna.<br>Vida Press ir Pixabay nuotr.
Demi Moore ir Ashtonas Kutcheris.<br>Vida Press nuotr.
Demi Moore ir Ashtonas Kutcheris.<br>Vida Press nuotr.
Pirmoji raudoną siūlą ant rankos pradėjo nešioti Madonna.<br>Vida Press nuotr.
Pirmoji raudoną siūlą ant rankos pradėjo nešioti Madonna.<br>Vida Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Nov 23, 2015, 11:10 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 7:17 AM

Raudona spalva atitinka Marso planetą, kuri atlieka „apsaugines“ funkcijas. Laikoma, kad pirmieji raudoną vilnonį siūlą aplink riešą pradėjo rišti Kabalos sekėjai. Tai neva juos apsaugodavo nuo piktų dvasių, žmonių pavydo ir kitų pavojų.

Raudono siūlo kaip apsauginio amuleto naudojimas susijęs su legenda apie demonę Lilitą, pirmąją Adomo žmoną. Pasak legendos, kai pasivertusi į demoną Lilita praskriejo virš Raudonosios jūros, ją pasivijo trys angelai, vardu Sanvis, Sansanvis ir Semangelafas, ir privertė pasižadėti, jog ji nežudys tų kūdikių, kurie turės šių angelų ar jos pačios vardus. O kadangi vienas iš Lilitos vardų yra Odem (ivrite tai reiškia raudonumą) – atsirado tikėjimas, kad raudonas siūlas neleis demonui pakenkti žmogui.

Šiandien nemažai turistų iš Izraelio grįžta apsivynioję riešą raudonu siūlu. Pasak legendų, tokiu siūlu buvo apvyniotas Rachelės, žmonijos gynėjos, karstas. Tačiau kad siūlas veiktų, reikia, kad jį užrištų tinkami žmonės. Izraelyje tai padaro vienuoliai arba moterys su „ypatinga“ energija.

Užrišdamas siūlą „žynys“ kalba specialias slaptas maldas. Jos septynios, todėl ant siūlo užrišami būtent septyni mazgai. Maldų turinys gali skirtis priklausomai nuo to, kokiam tikslui tarnaus siūlas (sveikatai, meilei, turtui ir pan.).

Jeigu nesilankėte Izraelyje, kur šventus raudonus siūlus pardavinėja tiesiai prie Raudų sienos, galite paprašyti jums užrišti siūlą žmogų, kuris ten lankėsi, pageidautina, jums artimą. Taip pat galite paprašyti, kad jums iš Izraelio parvežtų tokį siūlą. Stipriausiai veikiančiais laikomi būtent tie siūlai, kurie parvežti iš Jeruzalės ar įsigyti iš Kabalos sekėjų.

Tačiau būna, kad raudonus siūlus riša ir žmonės, niekaip nesusiję nei su Izraeliu, nei su Kabala. Jie tiki, kad siūlo apyrankė juos apsaugos nuo nužiūrėjimo, burtų ir kitų neigiamų poveikių. Nuo seno raudonus siūlus rišdavo ant rankos vaikams, ypač kūdikiams – tuo pačiu tikslu. Ir šiandien galima sutikti mamų, vedžiojančių mažylius su aplink riešą užrištu raudonu siūlu.

Senovėje tokiu siūlu užrišdavo naujagimio virkštelę, kad į jo kūną nepatektų piktos dvasios, burtai ar ligos. Kai kuriose kultūrose tikima, kad raudonas siūlas vaikui ant riešo padeda išvengti odos ligų.

Suaugusiems žmonėms raudoną siūlą rekomenduojama nešioti ant rankos ar kojos, sergant kraujagyslių ligomis, esant patempimams ir kraujuojant. Manoma, kad tai gerina kraujotaką – suprantama, šiuolaikiniai medikai taip nemano.

Raudonu siūlu buvo gydomos ir karpos, užrišant tiek mazgų, kiek yra karpų. Tuo metu buvo kalbama malda. Žmogui pasveikus, siūlą sudegindavo ant bažnytinės žvakės. Raudonus siūlus rišdavo ir ant ragų karvėms, tikėdami, kad šitaip apsaugos gyvulius nuo dvasių.

Kad ir kaip keistai tai atrodo, raudono siūlo „apyranke“ puošiasi pramogų pasaulio garsenybės, ir ne tik moterys – bene pirmoji siūlą pradėjo nešioti Madonna, jos pavyzdžiu pasekė Ashtonas Kutcheris, Demi Moore, Britney Spears, Paris Hilton ir daugybė kitų.

Ir čia nėra nieko nuostabaus – garsenybėms dažnai pavydima, linkima blogo. Dėl to jos ir stengiasi apsidrausti – dėl viso pikto. Kartais rekomenduojama siūlą nešioti devynias dienas, o tada sudeginti.

Kalbama, jog norint, kad raudonas siūlas veiktų, reikia jį nusipirkti už pinigus, o ne pasidaryti patiems. Taip pat reikia jį užsirišti ne pačiam, o paprašyti artimo žmogaus. Siūlą rišti reikia laisvai, kad jis neįveržtų venų.

Apsauginis amuletas paprastai nešiojamas ant kairės rankos, nes būtent per kairiąją pusę patenka neigiama energija. Tačiau pasitaiko žmonių, kurie siūlą nešioja ant dešiniojo riešo. Ant dešiniojo riešo raudoną siūlą riša netekėjusioms merginoms induistų šventyklose – tuo tarpu vyrams ir ištekėjusioms moterims jis rišamas ant kairės rankos.

Ar reikia nusiminti, jeigu siūlas išsitampė, nutrūko ar iš viso jį pametėte? Priešingai, reikia džiaugtis. Tai reiškia, kad vos netapote energetinės atakos auka. Jis jus apsaugojo ir ataką priėmė pats. Jeigu siūlas įvykdė savo užduotį, bet jūs bijote kitų išpuolių – galite užrišti siūlą dar kartą.

Siūlas ant riešo gali būti ne tik raudonas, bet ir mėlynas ar žalias. Laikoma, kad toks siūla sišpildo norus. Norą reikia sugalvoti užrišant mazgą. Kiek norų – tiek ir mazgų. Jeigu noras išsipildo – vienas mazgas atrišamas. Siūlas nuimamas, kai išsipildo visi norai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.