Pasaulį apkeliavęs mistinis laimės laiškas atskleidė kai ką svarbaus

Socialiniuose tinkluose sparčiai plinta vadinamasis laimės laiškas, kuriuo raginama kuo greičiau dalintis su draugais ar bičiuliais, kad artimiausiu metu nusišypsotų sėkmė. Jis primena laikus, kuomet mokykloje panašiais laiškeliais tarpusavyje dalindavosi moksleiviai. Gautus laiškelius su tekstu apie tai, kad jį persiuntus nurodytam skaičiui žmonių, nusišypsos laimė, vaikai skubėdavo perrašinėti ranka ir dalinti draugams.

Psichologas prisipažino besilaikąs nuomonės, jog viską reikia daryti kompleksiškai ir tik tada pavyks pasiekti pačių geriausių rezultatų.
Psichologas prisipažino besilaikąs nuomonės, jog viską reikia daryti kompleksiškai ir tik tada pavyks pasiekti pačių geriausių rezultatų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-20 23:06, atnaujinta 2017-05-10 11:56

Išsiuntusiam laišką – didelė laimė

„Galima nusipirkti namą, bet ne namų židinį; galima nusipirkti lovą, bet ne miegą; galima nusipirkti laikrodį, bet ne laiką; galima nusipirkti knygą, bet ne žinias; galima nusipirkti padėtį visuomenėje, bet ne pagarbą; galima užmokėti daktarui, bet nenusipirksi sveikatos; galima papirkti sąžinę, bet ne gyvenimą.“

Ši kinų išmintis, kaip teigiama stebuklus žadančiame laiške, per pasaulį tariamai jau apkeliavo aštuonis kartus ir suteikė ypatingą laimę laiško gavėjui.

Tvirtinama, kad kiekvienas, gavęs šį laišką, tampa laimingu. Taip pat jame pabrėžiama, jog tai – ne juokai.

Tiesa, norėdami tapti laimingais ir mėgautis sėkme, turite atlikti tam tikrus veiksmus. Laiške pateikiami nurodymai:

„Persiųsk šį laišką per 96 valandas tiems, kuriems trūksta sėkmės.

Paprasčiausiai išsiųsk 20 kopijų ir lauk pasikeitimų į gerą. Nenutrauk grandinės – dabar tavo eilė jį persiųsti. Išsiųsk 20 kopijų ir pamatysi, kas atsitiks po keleto dienų.“

Argumentuoti sėkmės įrodymai

Paplitusiame laiške viskas parašyta, iš pirmo žvilgsnio, labai argumentuotai: „Konstantinas 1953 metais gavo tokį laišką ir paprašė sekretorės padaryti 20 kopijų. Po devynių dienų jis išlošė loterijoje 9 milijonus markių.

Tarnautojas Karlas gavo šį laišką ir pamiršo apie jį, po kelių dienų neteko darbo.

1967 metais Brunas gavo laišką ir juokdamasis jį išmetė. Po kelių dienų susirgo jo sūnus. Jis surado laišką, padarė 20 kopijų ir išsiuntė. Po dešimties dienų sužinojo, kad sūnus pasveiko.

1987 metais laišką gavo jaunas Kalifornijos gyventojas. Laiškas buvo neaiškiai parašytas ir jis jį pažadėjo perspausdinti mašinėle, tačiau tai atidėjo vėlesniam laikui, t.y. laiško neišsiuntė per 96 valandas. Vėliau jis perrašė laišką ir išsiuntė, pratęsdamas grandinę; po to jis įsigijo naują mašiną.“

Tikėtina, kad šios istorijos yra išgalvotos, tačiau parinkti vardai ir nurodytos tariamai tiksliai datos suteikia vilties, kad netikėta sėkmė tikrai aplankė realius žmones skirtinguose pasaulio kampeliuose.

Ir vis dėlto, nereikia didelio sumanumo suvokti, kad tai – tik laiko gaišimas, o sėkmė tikrai nepriklauso nuo išsiųsto arba neišsiųsto laiškelio su keliais sakiniais apie kinų išmintį. Tačiau kodėl žmonės, būdami gana sumanūs, ryžtasi imtis šio niekinio reikalo, perrašinėja šiuos laiškus ir juos siunčia kitiems?

Psichologas: „Tuo naudojasi fatalistai“

Psichologas ir psichoanalitikas Andrius Kaluginas įsitikinęs, kad į šiuos klausimus atsako vienintelis žodis: viltis.

„Žmonės viliasi. Šie laiškai – labai senas dalykas, sugalvotas apie 1990 metus. Žmogus, išsiųsdamas tokį laišką, taip pat ir eidamas pas būrėjus arba žiniuonius, griebiasi vilties tikėdamasis, kad tai galės padėti.

Tai darydamas jis nieko nepraranda. Tai net nereikalauja jo pradėti mąstyti, kaip psichoterapeuto kabinete, laikytis alinančių dietų ar ruoštis finansinėms investicijoms.

Ši viltis yra lengvai pasiekiama, todėl net nededami didelių pastangų, žmonės viliasi būti laimingi“, – laiškų fenomeną aiškino psichologas.

Pasak jo, žmonės paprastai galvoja, kad išsiuntus tokį laiškelį blogiau tikrai nebus, tačiau geriau – gal. „Negalima to smerkti. Jei žmogus tuo tiki ir deda viltis, tikėtina, kad suveiks placebo efektas.

Jei jie taps laimingesni, ims galvoti, kad padėjo ne kas kitas, bet persiųstas laimės laiškas.

Aš pats to nepropaguoju, nes nesu fatalistas. Pastarieji pasikliauja likimu, aš jų nesmerkiu.

Jei jiems geriau, kodėl gi ne“, – svarstė A.Kaluginas.

Laiškus reikia derinti su pastangomis

Ar galima teigti, kad sėkmingą karjerą padaręs verslininkas arba laimingą šeimą turinti moteris tokių laiškų nesiuntinėja? Gal tokie laiškai – į aklavietę patekusių asmenų paskutinė viltis? „Nedrįstu taip teigti. Nėra atliktų mokslinių tyrimų, kurie paneigtų, jog turtingi ir laimingi žmonės taip nedaro.

Gal milijonierius nori dar vieno milijono ir tyliai siunčia tokius laiškus?

Tai fatalistinis mąstymas, nepriklausantys nei nuo lyties, nei nuo išsilavinimo ar užimamų pareigų.

Arba tu tiki, kad gali paveikti likimą tokiu būdu, arba netiki“, – teigė pašnekovas.

Psichologas prisipažino besilaikąs nuomonės, jog viską reikia daryti kompleksiškai ir tik tada pavyks pasiekti pačių geriausių rezultatų. Kitaip tariant, kopti karjeros laiptais, siekti tam tikrų aukštumų ir kartu pirkti loterijos bilietą arba siuntinėti vadinamuosius laimės laiškus. „Turi būti dedamos pastangos. Žinau daugybę gerai gyvenančių žmonių, kurie perka loterijos bilietus. Tai, kad jie nelaimi, jų gyvenimo nekeičia, o viltis išlieka visada greta.

Jei žmonės tiki, kad laiškai padės, tegul tiki – niekas už tai nesmerkia, tačiau pastangų bet kokiu atveju reikėtų įdėti“, – šyptelėjo A.Kaluginas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.