Trys dvasinės mokyklos Vilniuje susiburs dvasinėms praktikoms

Ar prisimenate renginius „Iššūkis – dvasinė patirtis“ ir „Dvasingumo keliai“? Tęstinis susitikimų ciklas tęsiasi! Tik šį kartą renginys bus kitoks. Balandžio 18 d. Vilniuje, Vilniaus universiteto (Gamtos mokslų fakulteto) didžiojoje Aula salėje rengiamas trijų dvasinių mokyklų praktikumas. Tokio pobūdžio renginių trūksta, todėl kilo idėja, kad, nepaisant skirtingų disciplinų, galime pabūti kartu, pamatyti, pajausti, suvokti dvasines praktikas, jų naudą.

 M.Galadauskienė.
 M.Galadauskienė.
 K.Marčiulynas.
 K.Marčiulynas.
 O.Vyšniauskienė.
 O.Vyšniauskienė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2018, 2:30 PM

Mathura Lilapriya – gaudija vaišnavų bendruomenės narė, daug metų praktikuojanti mantrų giedojimą, ugdanti dvasines vertybes ir pojūčius, kuriuos bandys perduoti lankytojams. Gaudija vaišnavų tradicijoje egzistuoja du praktikos būdai: individualus (džiapa) ir kolektyvinis mantros kartojimas (sankirtana).

Sankirtana, pasak Vedų šventraščių, yra vienintelis kelias pasiekti žmogaus gyvenimo tobulumą ir išsivaduoti iš sumaišties šiame materialiame pasaulyje. Ir individualus, ir kolektyvinis mantrų giedojimas ramina protą. O protą juk ne visuomet galim pavadinti savo draugu. Norint susidraugauti su protu reikia jį panardinti į dvasinius garsus, suteikiančius ramybę ir pakylėjimą.

Mathura Lilapriya supažindins su sena ir gilia praktika – kolektyviniu šventų Viešpaties vardų giedojimu, kuris apsups lankytojus aukštomis vibracijomis ir neleis pamiršti, kad sielai taip pat reikia maisto – švento garso.

Kęstutis Marčiulynas (Bo Haeng Sunim) – režisierius, aktorius ir dzenbudistų vienuolis. Kęstutis jau daugiau kaip dvidešimt metų praktikuoja budizmą įvairiuose Pietų Korėjos bei Japonijos budistų vienuolynuose. Jis yra vienintelis lietuvis, priimtas į didžiausią P. Korėjoje Jogye budistų ordiną, įšventintas į „sudže“ – išskirtinai tik meditaciją praktikuojančius vienuolius, kurie atokiuose kalnų vienuolynuose užsidaro savaitei (ar net kelioms) ir atsideda įtemptų meditacijų sesijai, kurios metu nemiegama, mažai valgoma, kasdien atliekama po 3 000 nusilenkimų bei lavinamasi kitomis asketiškomis, griežtomis Tolimųjų Rytų dvasinėmis praktikomis.

Renginyje vienuolis supažindins su skirtingomis dzenbudizmo praktikomis. Kęstutis neužsidaro vienuolynuose visam laikui – kasmet rudenį ir pavasarį sugrįžta į Lietuvą ir dalinasi įgyta išmintimi su tautiečiais, rengia susitikimus, seminarus, rodo spektaklius. Bo Haeng teigia: „Meditacija – tai ne tik sėdėjimas sukryžiavus kojas, ne vien buvimas ramybės būsenoje. Tai technika, padedanti sustabdyti protą. Tai būdas žiūrėti į tai, kas aš esu. Gerai, kad man pavyko prisiliesti prie senos tradicijos, kuri turi tą techniką.

Mes, dzenbudistai, medituojame sukryžiavę kojas, darome nusilenkimus, giedame. Taip atsiranda vidinė tyla – tokia, kokią gali jausti paties triukšmingiausio miesto centre.“ Vienuolis supažindins ir pademonstruos dzen budizmo praktikas – mantros atlikimą, kaip kvėpuoti jos metu, energetinius „Son Ju „ pratimus, meditaciją.

Olga Vyšniauskienė – Vilniaus krikščionių protestantų bažnyčios pastorė. 2007 metų pabaigoje grupė tikinčiųjų rinkdavosi Arvydo ir Olgos Vyšniauskų namuose. Jie kartu melsdavosi, šlovindavo Viešpatį, studijuodavo Šventąjį Raštą. Praėjus kiek laiko bendraminčiai suprato, kad jiems reikia pastoriaus – dvasinio lyderio, kuris įkurtų ir statytų bažnyčią.

Dėl šio poreikio jie pradėjo melstis Dievui. Atsakymas atėjo visai netrukus, kai jie išgirdo apie pastorių Mozę, kuris tuo metu tarnavo sekmininkų bažnyčiose Lietuvoje. Vieną vakarą ši grupelė tikinčiųjų apsilankė bažnyčios „Naujoji Karta“ tarnavime, kuriame pamokslavo būtent šis pastorius. Išgirdę jį pamokslaujant, Arvydas ir Olga savo širdyje iš karto pajuto patvirtinimą iš Dievo, kad tai – būtent tas žmogus, dėl kurio jie meldėsi. Po susirinkimo jie nusprendė prieiti prie šio pamokslininko ir paprašyti būti jų pastoriumi.

Atsakymą išgirdo kitą dieną – pastorius Mozė sutiko tapti jų pastoriumi ir įkurti bažnyčią. Bažnyčia „Kristaus paliepimas“ Vilniuje buvo įkurta 2008 metų gegužės 5 dieną, užregistruota 2009 metais. Olga paliudys apie dvasinės praktikos teikiamą naudą, trumpai papasakos apie savo tikėjimo kelią, apie tai, kaip ji tapo tuo, kas yra dabar. Kartu atvyksianti šlovinimo grupė atliks įvairias giesmes, kurias dainuoti ragins ir susirinkusius žmones.

Meditacija, sakralinė muzika, maldos, kolektyvinis giedojimas, afirmacijos ir kitos įdomios praktikos laukia jūsų šiame renginyje. Ilgą laiką svajojome apie tokį renginį ir pagaliau jis įvyks Vilniuje.

Renginys vyks balandžio 18 d. (trečiadienį) Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete („Aula“ salė). Durys atveriamos 17 val., pradžia 18 val.

Renginys už paramą. Registracija čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.