Penktadienis, trylikta diena ir Saulės užtemimo išvakarės: kas mūsų laukia?

Penktadienis, tryliktoji, būna vieną, du ar tris kartus per metus, ir mes tai kažkaip išgyvename. Bet kaskart, priartėjus tokiai dienai, kai kuriuos žmones apima nerimas: gal šįkart gali nutikti kažkas negero? Juolab, kad šįkart sekančią dieną, šeštadienį, spalio 14-ąją, įvyks Saulės užtemimas. Ką tai galėtų reikšti, paklausėme tarologo, astrologės ir dainą šia tema sukūrusio atlikėjo.

 Penktadienis, tryliktoji.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Penktadienis, tryliktoji.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Penktadienis, tryliktoji.<br> 123rf nuotr.
 Penktadienis, tryliktoji.<br> 123rf nuotr.
Leopoldas Malinauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Leopoldas Malinauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Odilė Norvilaitė-Bytautienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Odilė Norvilaitė-Bytautienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Andrius Kaniava.<br>G.Šiupario nuotr.
 Andrius Kaniava.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 10:30 PM, atnaujinta Oct 12, 2023, 10:49 PM

Tarologas Leopoldas Malinauskas perspėjo, kad penktadienį, tryliktą, geriau būti ramesniems ir atsargesniems. „Ši diena grėsminga laikoma dėl to, kad penktadienis – mistinė, okultinė diena, ir skaičius trylika turi maginę reikšmę, o čia susiduria du viename ir dėl to žmonės seniai pastebėjo, kad tokią dieną kažkas dedasi, o jie nekontroliuoja situacijos, jiems rodos, kad daug kas vyksta kitaip, nei reikia“, – teigė L.Malinauskas.

Jis aiškino, kad visos savaitės dienos siejasi su senaisiais dievais, ir penktadienis yra vienintelė savaitėje moteriška diena, žodis „Friday“ (angl.) susijęs su vyriausiojo dievo Odino žmona Friga, itališkai diena vadinasi „venerdi“, tai – Veneros diena. Visų kitų dienų pavadinimai vyriški (sekmadienis (Sunday) – Saulės diena, saulė kitomis kalbomis yra vyriškosios giminės).

Dėl to dar gūdžiais viduramžiais, kai viskam vadovavo vyrai, o moterys buvo ujamos ar net laikomos raganomis, penktadienis buvo kelianti šiurpą ir nerimą dieną – ir ji tą nerimą kai kuriems kelia iki šiol.

Skaičius trylika – neramus, reformas, permainas reiškiantis skaičius. „Jo reikšmę gerai iliustruoja ir lietuvių pasaka „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“, kur tryliktoji buvo sesuo Elenytė. Taip pat buvo Jėzus ir dvylika jo mokinių, tapusių apaštalais, karalius Artūras ir dvylika jo apvaliojo stalo riterių, dvylika Zodiako ženklų ir tarp jų dabar įsibraunantis Gyvatnešys, kurstantis reformas astrologijoje, tryliktasis arkanas tarologijoje, reiškiantis nenumaldomą pabaigą ir naują pradžią...“ – vardijo Leopoldas.

Taigi tokią sunkiai prognozuojamą dieną, pasak tarologo, verta elgtis apdairiau, nepatartina rizikuoti, vartoti alkoholio ar supykus išrėžti viršininkui, ką apie jį manote, ir tėkšti pareiškimą išeiti iš darbo. Jeigu įmanoma, geriausia būtų niekur neiti iš namų, sėdėti ant sofos, užsiklojus pledu su kate ant kelių, ir skaityti knygą ar žiūrėti filmą.

Bet ar pats būrėjas laikosi tokių patarimų? „Esu Okultinių žinių centro vadovas, seniau mes mėgdavome pajuokauti – centre buvo dvylika mokinių, raganaičių, ir aš, ir mes tokią dieną būtinai susitikdavome, kepdavome juodą gaidį (na, koks ten juodas gaidys, veikiau višta iš „Maximos“), kažko išgerdavome ir pabendraudavome. Bet noras taip elgtis praėjo – tryliktą dieną (nebūtinai penktadienį) mirė mano senelė, paskui – mama, tokią dieną įvyko mano vienos skyrybos (tądien vyko teismas), antroms skyryboms irgi teko ši diena. Tada supratau, kad tai tikrai rimta diena – gal per ją ir nebūtina sėdėti susigūžus po antklode, bet ir šaipytis nereikia. Matyt, kažkas iš aukščiau tikrai reguliuoja mūsų gyvenimus ir mane pastatė į vietą“, – pasakojo L.Malinauskas.

Baigsis vienas etapas

Būrėja ir astrologė Odilė Norvilaitė-Bytautienė sakė, kad savaime pats penktadienis, tryliktoji, jai neatrodo baisi dieni, tačiau jai tam tikrą atspalvį suteikia planetų padėtis ir šeštadienį vyksiantis Saulės užtemimas.

„Yra taip vadinamos dienos – taškai, susiję su užtemimais, ir jos baigia tam tikrus etapus, priklausomai nuo to, kokia žmogaus motyvacija, tikslai. Tad ši, 13-oji diena, bus tarsi kažkokio etapo finalas, ir jis bus pavojingas tiek, kiek žmogus pats save stato į pavojus arba įsitraukia į pavojingus dalykus“, – aiškino Odilė.

Ji atkreipė dėmesį ir į tai, kad patį penktadienį, 13 d., bus delčia. Tai ne vien negatyvi diena, bet ir puiki proga atsikratyti įvairių ydų, pavyzdžiui, priklausomybių, arba išmesti viską, kas nereikalinga, taip pat susitvarkyti namus.

Marsas, karo planeta, kaip tik spalio 13 d. ateina į Skorpiono ženklą. Gali padaugėti smurto, prievartos, seksualinio priekabiavimo, tad patartina nevartoti alkoholio bei svaigalų, vėlų metą nevaikščioti vienumoje, vengti atsitiktinių pažinčių. Taip pat tą dieną nereikia nešiotis vertingų daiktų ar didelių pinigų sumų, nes yra pavojus juos prarasti.

Saulės užtemimas vyks šeštadienį, spalio 14 d., Svarstyklių Zodiako ženkle. Tai vadinamas kardinalus ženklas, kurių yra keturi – Avinas, Vėžys, Svarstyklės, Ožiaragis. Šių ženklų atstovai ir jaus didžiausią užtemimo poveikį tiek išvakarėse, tiek dar savaitę po užtemimo. Poveikis tikėtinas ir asmeniniame gyvenime, ir veikloje, karjeroje.

Kartais norisi kažką apkaltinti

Kaip ten bebūtų, penktadienis, tryliktoji, sulaukia ir menininkų susidomėjimo, štai aktorius ir atlikėjas Andrius Kaniava yra sukūręs dainą „Penktadienis, 13 diena“.

Pasidomėjome, kaip kilo tokios dainos sumanymas, gal išties atlikėjui kažkas tą dieną nutiko? „Jau gerai neatsimenu, bet, rodos, tikrai pasitaikė nelabai vykusi diena, o tada sukirbėjo mintis, kad dėl to juk galima apkaltinti penktadienį, tryliktąją – taip ir atsirado ta pirma frazė, o vėliau jau greit viskas susidėliojo, nors daina yra apie bendrą mūsų nerimą, baimę“, – sakė atlikėjas.

Ir pridūrė, kad yra nemažai menininkų, kurie linkę į aplinką žiūrėti prietaringai – jeigu sekasi gerai, visokius prietarus pamiršti, o jei tik prasideda bėdos, ieškai priežasties, kuria tapti gali ir juodas katinas, ir išberta druska, ir žmonos ant žemės padėta rankinė (gal dėl to pabėgo pinigai?).

Visgi aktorius tokių dalykų sureikšminti nelinkęs ir šio penktadienio laukia be baimės. „Manau, jog jeigu tikėsime, kad tądien nutiks kažkas blogo – tai kažkas nemalonaus tikrai gali nutikti. Ir atvirkščiai – jei nusiteiksime, kad viskas bus gerai, tai labai tikėtina, kad viskas ir bus gerai“, – sakė A.Kaniava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.