Psichologo patarimai. Kaip greičiau prisitaikyti naujame darbe?

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt

Gerbkite visus bendrovės narius, nepriklausomai nuo to, ar prieš jus techninė darbuotoja ar direktorius.<br>123rf
Gerbkite visus bendrovės narius, nepriklausomai nuo to, ar prieš jus techninė darbuotoja ar direktorius.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2012, 4:29 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:22 PM

Paprastai pakanka 2-4 savaičių tam, kad prisitaikytumėte prie naujo kolektyvo ir suprastumėte, ar ten jaučiatės gerai ar ne. Neprošal būtų įsiklausyti ir į mūsų patarimus.

Prieš pirmą darbo dieną gerai išsimiegokite. Rytą nusimaudykite po kontrastiniu dušu ir nepamirškite papusryčiauti. Gera darbo dienos pradžia taps sumuštinis su grūdėta duona ir lašišos, sūrio gabalėliui bei salotos lapu, varškė su džiovintais vaisiais ar blyneliai su grietine. Tokie pusryčiai „pakraus“ galvos smegenis energija, kurios pakaks visai darbo dienai ir suteks žvalumo. Bet svarbiausia - nevėluokite!

Atminkite: naujokams visada padidintas dėmesys. Jei bendrovės darbuotojai laikosi aprangos kodo (griežto stiliaus kostiumas, balta palaidinukė, aukštakulniai bateliai), neiškriskite iš „konteksto“. Baltos varnos erzina kolektyvą.

Gerbkite visus bendrovės narius, nepriklausomai nuo to, ar prieš jus techninė darbuotoja ar direktorius. Būkite malonūs ir geranoriški. Nevenkite kreiptis į kolegas su prašymais padėti, patarti ir nepamirškite pasakyti „Ačiū“.

Įsiminkite bendradarbių vardus. Negalite? Užsirašykite į bloknotą ar susidarykite schemą, kurioje nurodykite kas kur sėdi ir už kokį darbo barą atsakingas.

Nesišalinkite kolektyvo. Niekas neprieina? Tuomer pokalbį pradėkite pirmi, kreipkitės dėl konsultacijos, bet nebūkite įkyrūs ir neatitraukite kolegų dėmesio dėl niekų. Beje, bet kokioje bendrovėje atsiras žmogus, kuris dievina globoti naujokėlius.

Jei kolegos kviečia pietauti, - neatsisakykite. Psichologai tvirtina, kad prie arbatos ar kavos puodelio galima gauti 75 procentus naudingos darbinės informacijos, taip pat sužinoti apie lyderius, bendrovės tradicijas ir pan.

Net jei pašnekovai neišklos šviežiausių naujienų ir neatskleis visų paslapčių, galite ne tik maloniai praleisti laiką, bet (kas žino!) įsigyti ir naujų draugų. Tik „neatakuokite“ kolegų klausimais, nes gali būti prilypdyta liežuvautojo etiketė. Tuomet bus sunku sukurti gerus santykius su kolegomis.

Nenusimeskite paslaptingumo skraistės. Nebūkite pernelyg atviri (ypač jei tai moteriškas kolektyvas), nekeiksnokite likimo ir venkite su asmeniniu gyvenimu susijusių temų.

Venkite grubių pastabų ir palyginimų: „Buvęs viršininkas buvo geresnis“. Ir atsargiai su komplimentais. Leptelėjus frazę, „Puikiai atrodote, tikriausiai naudojatės gero plastikos chirurgo paslaugomis“, rizikuojate visam laikui susigadinti santykius su kolega.

Neiššokite kaip Pilypas iš kanapių! Net jei galvoje kirba didžiuliai planai dėl bendrovės modernizacijos, pirmomis dienomis venkite mokyti. Pirmiausia padirbėkite iš peties, parodykite ko esate verti, o tuomet jau pateikite savo pasiūlymų.

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.