Netinkamai gydyta depresija gali vėl nugramzdinti žmogų

Anot Amerikos gydytojų, tik 10 proc. sergančiųjų depresija jų šalyje yra gydomi tinkamai. Vieni nutraukia gydymą pasirodžius pirmiesiems džiaugsmo daigams. Kiti sirgdami depresija nesilaiko gydytojų nurodymų – negeria reikiamų vaistų ar nelanko psichoterapijos užsiėmimų. Lietuvos psichiatrų asociacijos viceprezidentė prof. Vita Danilevičiūtė ragina per anksti nutraukusius gydymą kuo greičiau vėl kreiptis į gydytoją. „Geriau dešimt kartų ateiti pasitarti, negu laukti, kol bus labai blogai“, - tikino ji.

Jei gyvenimas tapo nemielas, svarbu atkreipti į tai dėmesį ir kreiptis į gydytoją.<br>123rf
Jei gyvenimas tapo nemielas, svarbu atkreipti į tai dėmesį ir kreiptis į gydytoją.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 7, 2012, 12:26 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:52 PM

- Ką reiškia netinkamai gydyti depresiją? - portalas lrytas.lt paklausė profesorės.

- Arba nepakankama gydymo trukmė, arba nepakankamos vaistų dozės. Apskritai, labai svarbu, kad depresiją gydytume ir vaistais, ir psichoterapija, ir pagelbint socialiai. Kalbant apie vaistus, labai svarbu pacientui paaiškinti, kaip vaistai veikia. Vaistai atsistato nervines ląsteles, kurias depresija pažeidžia.

- Kodėl žmonės nustoja gydytis?

- Pradėjus gydyti ligą, ateina laikas, kai ligos požymių nebelieka, atrodo, kam dar gerti vaistus. Bet nublankus visiems simptomams depresijos gydymas turi būti tęsiamas 6-9 mėnesius. Čia mūsų profesionalų darbas – paaiškinti, kad žmonės nenutrauktų gydymo.

- Kiek paprastai gydoma ši liga?

- Jei labai gerai sekasi ir yra visi komponentai, gydymas trunka ne mažiau metų. Yra ir tokie atvejai, kai žmogui tenka naudoti visą gyvenimą. Bet tokių atvejų nedaug, nenorėčiau gąsdinti tų, kurie galbūt tik pradeda gydymą.

- Ką daryti tiems, kurie nutraukė gydymą ir vėl įpuolė į depresiją?

- Kuo skubiau ateiti pas savo gydytoją. Nelaukti. Man patinka sakyti, kad geriau dešimt kartų ateiti pasitarti, negu laukti, kol bus labai blogai.

- Gydymui reikia trijų dalykų – vaistų, psichiatro ir socialinės pagalbos. Papasakokite plačiau apie kiekvieną.

- Jei depresija lengva, paprastai vaistų nereikia. Bet vidutinio sunkumo ir sunkiai depresijai reikia antidepresantų, kartais vaistų miego koregavimui. Ypač svarbu psichoterapija. Pas mus kartais suabejojama, ką žodžiu galima padaryti. Bet jei galvotume apie kasdienybę, tai žodžiu galima žmogų ir labai įžeisti, ir padrąsinti. Psichoterapija yra galinga priemonė gydant depresiją.

Kas yra socialinė pagalba? Įsivaizduokim, vyresnis žmogus serga depresija, nesugeba apmokėti sąskaitų už butą, nesusitvarko savo buities, nesusitvarko įmokų. Padėti jam tai padaryti. Taip pat, kad žmogus turėtų kur pabūti, pabendrauti, kad „neiškristų“ iš bendruomenės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.