Mintys apie geismą sukelia čiaudulį?

Pirmasis atsakymas atskriejo netrukus - viena mergina patvirtino: „Nesi vienintelė!“

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2012, 2:36 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:36 PM

Prašymas, nuskambėjęs internete, buvo ne tik keistas, bet ir intymus. Jauna moteris į kitus kreipėsi tokiais žodžiais: „Noriu žinoti, ar su tuo susidūrė ir kitos - ar jus apima čiaudulys, kai tik imate svajoti apie intymius santykius?“

Pirmasis atsakymas atskriejo netrukus - viena mergina patvirtino: „Nesi vienintelė!“

Tai būtų galima laikyti pernelyg lytiškai susijaudinusio jaunimo prisipažinimu, jei tokios išvados po atliktų tyrimų nebūtų padaręs ir amerikiečių neurologas R. Provine'as. Jo teigimu, bet kokius kūniškus stimulus galima susieti su lytiniu jauduliu.

Iki šiol visą savo laiką R. Provine'as skyrė juoko refleksų tyrinėjimams. Marilando (JAV) universiteto mokslininkas nustatė, kad juokas ir humoras tik labai sąlyginai susiję tarpusavyje.

80 procentų atvejų kikenimas ir krizenimas būna reakcija į banalius sakinius, kaip antai „Ar esi tuo tikras?“, „Malonu su tavimi susipažinti“.

Dabar amerikietis praplėtė savo tyrinėjimo erdvę kitomis žmogaus elgesio formomis - jis susidomėjo iki šiol netyrinėtomis sritimis, tokiomis, kaip žiovulys, čiaudulys, kosėjimas ar raugėjimas.

Tyrinėdamas nevalingas organizmo reakcijas, mokslininkas susidūrė su tuo, kad sunku jas išmatuoti ir įvertinti - nėra lengva kasdieniame gyvenime užfiksuoti natūralų, nedirbtiną žagsėjimą.

Jam padėjo kolegos Terence'o Anthoney tyrinėjimai. Zoologas, norėdamas įminti žagsėjimo mįslę, ne vieną dešimtmetį stebėjo savo žmoną.

T. Anthoney pavyko atlikti įdomius tyrimus. Remiantis jais, prasčiokiška laikoma organizmo reakcija, kaip antai, žagsėjimas galbūt susijusi su moters ciklu, - ypatingai dažnai žagsima dienomis prieš ovuliaciją. „Stebėtinas ryšys tarp žagsėjimo ir sekso“, - sako R. Provine'as, kuris įtaria, kad mintis apie lydi noro nusišnypšti ir žagsėjimo našta.

Kad čiaudulys ar žiovulys susiję su intymiais santykiais, profesoriaus R. Provine'o teigimu, įrodo ir tai, kad orgazmo metu veidas įgauna pasirengimo žiovuliui arba čiauduliui išraišką.

Be to, jis cituoja britų medikų publikaciją, kurie padarė keistą atradimą: tyrimo dalyviai teigė, kad juos apėmė čiaudulys, vos tik jie pajuto lytinį susijaudinimą.

Ar tai - kūno bausmė dėl netikėtai užplūdusio geismo?

Studijos autoriai rado kitą paaiškinimą galimam psichologiniam ryšiui: erotinės fantazijos dirgina vegetatyvinės nervų sistemos parasimpatinę dalį. Ši sužadina nosies sekreto susidarymą, o tuomet šnervės pajunta kutulius, dėl kurių norima nusičiaudėti.

Kol kas neatsakyta, kodėl tai įvyksta ir ar iš to žmogus turi evoliucinį pranašumą.

Jeigu tai nėra sukelta seksualinio impulso, čiaudėjimo tikslas - seniai išaiškintas: jis valo nosies šnerves nuo nešvarumų.

Kodėl, užklupus nuovargiui, plačiai atveriama ryklė ir imama žiovauti, kol kas neaišku. Tai nepadeda nei atsipalaiduoti, nei atsigauti, aiškina R. Provine'as.

Stebėtina tai, kad perkreiptas iš žiovulio veidas užkrečiamai veikia esančius šalia. Net šunys pradeda žiovauti, jei tai netoliese daro žmogus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.