Drabužių spalva išduoda žmogaus psichologinę būseną

Psichologų tikina, kad vienos ar kitos spalvos rūbus žmonės mėgsta dėl dviejų priežasčių: tam tikros spalvos slopina arba įkaitina emocijas ir išsirinktos spalvos rūbas atspindi žmogaus psichikos būseną tuo metu, rašo psychologicalscience.org. Todėl vieną dieną žmogui patinka viena spalva, o kitą dieną – kita. Pavyzdžiui, „oranžinis periodas“ žmogaus gyvenime prasideda tada, kai jis ima labiau pasitikėti savimi, jaučia optimizmą, aktyviai dirba, tobulina savo talentą arba nesąmoningai siekia to. Ne veltui apelsino spalvą psichologai vadina sangvinikų spalva.

Rūbų spalvos gali papasakoti apie žmogaus psichologinę būseną.<br>123rf
Rūbų spalvos gali papasakoti apie žmogaus psichologinę būseną.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2012, 11:37 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:09 AM

Geltoną spalvą spalvą pasirinkę išsiduoda, kad tuo momentu ne jų jėgoms susitvarkyti net su lengviausiu darbu, nes jie labai įsitempę, perdėtai disciplinuoti ir organizuoti. Arba priešingai – pavargę nuo savo paties neveiklumo ir renkasi geltoną spalvą norėdami susikaupti ir galų gale pasiekti užsibrėžtų tikslų. Tačiau žmonės, kuriems aktyvus užsiėmimas – protinis darbas – kasdieninė būtinybė, dažnai nepriima geltonos spalvos, nes jiems nereikia papildomų stimuliatorių. Jiems labiau tiktų žydra ar šviesiai mėlyna spalva, nes ji ramina, prislopina sielos skausmą, sumažina baimę ir nerimą. Žmogus, kuriam patinka šios spalvos, besišypsantis, ramus, nelinkęs konfliktuoti. Beje, ir aplinkiniai vengia jį įžeisti ar įskaudinti. Tačiau šviesiai mėlyna spalva netinka tiems, kurie yra aktyvaus gyvenimo etape. Norintys atsikratyti monotonijos ir nuobodulio renkasi raudoną spalvą. Raudona – tai širdies, žvalumo spalva. Jei ši spalva mėgiama, tai liudija, kad žmogus nori atnaujinti savo gyvenimą arba priešingai – ką nors pakeisti. Visgi aplinkiniai gana greitai pavargsta nuo nuolatinio kontakto su žmogumi, jei jis nuolat nešioja raudonos spalvos rūbą. Tačiau, jei raudona spalva suteikia žmogui daugiau energijos, tokiu atveju psichologai rekomenduoja neatsisakyti šios spalvos drabužių detalių.

Balta spalva padeda atsikratyti praeities naštos ir pradėti viską nuo nulio. Balta spalva pakelia savivertę, skatina, stimuliuoja. Tačiau tuos, kurie tiesiog garbina baltą spalvą, aplinkiniai gali laikyti savimylomis ir šaltomis asmenybėmis.

Žalia – harmonijos spalva. Todėl mes renkamės ją, kai norime dvasinės ramybės ir stabilumo gyvenime. Be to, ši spalva padeda nusiraminti ir susitaikyti su savimi. Ilgas žalios spalvos rūbų periodas gyvenime nepageidautinas. Tai gali privesti prie pasyvumo.

Tuo tarpu vadinamuosius nematomus žmones traukia pilka spalva, nes jie nemėgsta išsiskirti iš minios, turėti savo nuomonę ar rodyti savo emocijas. Tačiau, jei žmogus pradeda piktnaudžiauti pilka spalva, tai - liudija apie jo polinkį į depresiją.

Ruda – vadinamoji subalansuojanti spalva, kai žmogus siekia vidinės pusiausvyros, saugumo jausmo ir komforto. Priklausomai nuo žmogaus emocijų, jam įtaką daro ir vadinamosios maišytos spalvos. Pavyzdžiui, dramblio kaulo – rudos ir baltos spalvos mišinys. Kas po jomis slepiasi galima nustatyti savarankiškai, turint pradinius duomenis. Šios žinios – tai ne vien teorija. Atitinkamas spalvas galima panaudoti savo gerovei, koreguojant jas pagal savo nuotaiką ir emocinį foną.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?