Kodėl labai svarbu tikėti savimi?

Nemažai žmonių atsisako savo svajonių ir tikslų dėl to, kad netiki savo jėgomis ir galimybėmis realizuoti savo sumanymų. Kai kurie iš jų sustoja pusiaukelėje, o kai kurie iš karto atsisako savo minčių ir net nemėgina pabandyti. Kodėl taip atsitinka? Todėl, kad žmonėms, kaip bebūtų gaila, neužtenka tikėjimo savo jėgomis ir savimi, rašo socialpsychology.org.

Norint kažko pasiekti ar gauti, bet kuris žmogus turėtų suprasti, kad jis to vertas.<br>123rf
Norint kažko pasiekti ar gauti, bet kuris žmogus turėtų suprasti, kad jis to vertas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-25 18:18, atnaujinta 2018-03-15 03:38

Šio netikėjimo ištakų reikėtų ieškoti dar vaikystėje, kai tėvai ir kiti suaugusieji daugiau barė nei gyrė. Taip jau nutinka, kad žmonės pamiršta, nenori girdėti, jog daug ką gali, todėl linkę susitaikyti su tuo, kad jie nieko neverti ir nieko nesugeba!

Iš tikrųjų gamtoje viskas surėdyta išmintingai ir harmoningai. Ar jums kada nors teko matyti, tarkim, abejojantį savimi tigrą? Jis mato tikslą ir norėdamas jį sumedžioti tiksliai eina jo link. Tačiau niekados neatsitraukia. O žmogus, biologų laikomas evoliucijos viršūne, neretai trypia vienoje vietoje, tenkinasi mažu ar smulkme ir dažnai nenori, tiksliau, net nemėgina ką nors pakeisti savo gyvenime arba paimti tai, kas jam priklauso. Mat galvoja, jog jis nevertas ko nors daugiau. O tai ir yra viena iš pagrindinių jo abejonių ir neryžtingumo priežasčių.

Taip nutinka dėl to, kad žmogus nepakankamai tiki savimi ir savo jėgomis, jei jo žema savivertė. Todėl išeitis viena: pirmiausiai reikia imtis veiksmų. Norint kažko pasiekti ar gauti, bet kuris žmogus turėtų suprasti, kad jis to vertas. Kad jis gali, kad jis sugeba net daugiau! Kiekvienas žmogus turi savo potencialą, kurį gali sėkmingai plėtoti, vadinasi, pasiekti aukštų rezultatų.

Todėl, jei žmogus tiki, kad jam padeda Aukščiausiasis, tai savo abejonėmis ir neryžtingumu jis įžeidžia jam duotą dievišką jėgą! Ir kai žmogus pradeda sau sakyti: “Aš negaliu“, „Man nieko nesigaus“, „Tai per daug sudėtinga man“, tuo pačiu jis neigia ir savo jėgą. Iš tikrųjų žmogus gali labai daug! Tačiau neretai jis gyvena savo paties apribojimų, baimių ir abejonių pasaulyje.

Pradėti reikia nuo savęs, keičiant savo sąmonę ir mąstymą. Ribojant savo galimybes ir turint kompleksų bei baimių rinkinį, negalima pasiekti gyvenime aukštų rezultatų. Todėl reikia dirbti su savimi, užsibrėžti naujų uždavinių ir tikslų bei tobulinti savo mąstymą.

Pažiūrėkit, kaip greitai tobulėja kompiuterinių technologijų pasaulis, nuolat atsiranda naujų modelių, naujų programų ir sistemų. O juk visa tai sukuria žmonės! Žmogaus smegenys daug galingesnės priemonės, nei planšetinis kompiuteris ar kietasis diskas kompiuteryje.

Norint, kad ne tik kūnas, bet ir smegenys būtų geros formos, reikia jas treniruoti. T.y. ir joms reikėtų kelti atitinkamus uždavinius. Nes nėra nieko neįmanomo! Juk galva skirta ne vien tam, kad valgytumėte. Joje daugybė lobių, galimybių. Tiesiog reikėtų tai suprasti ir pripažinti, todėl liaukitės sau tvirtinti: „Aš negaliu“. Tas jūsų „negaliu“ lygiavertis jūsų „aš nenoriu“. Vadinasi, nepakanka motyvacijos! Todėl įtikinkite save, kad norite, kad galite, kad esate to verti. Juk mintis galima ir reikia keisti bei nuteikti teisinga kryptimi, antraip, tingumas, niurzgimas ir murmėjimas gali visiškai jus sunaikinti.

Turėkite tikslą ir atkakliai siekite jo. Susidarykite savo veiksmų planą ir pasitikrinkite, ar jūsų norai tikri. Ar iš tikrųjų jums to reikia ir kodėl? Ar tapsite laimingesni, kai pasieksite norimo? Jei taip, vadinasi, jūsų ir veikite! Drąsiai eikite savo tikslo link, tačiau neskubindami įvykių ir neteikdami didžiulio svarbumo tam, kas turėtų įvykti. Jei tikėsite savimi ir priimsite sėkmę kaip savaime suprantamą dalyką, ji būtinai ateis, o jei abejosite ir galvosite, kad nesate to verti, tai tada gausite tai, ką užsitarnavote.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.