Astrologinis ir mokslinis požiūriai į pilnaties įtaką žmonėms

Jau nuo seno lietuvių mitologijoje mėnulis buvo vaizduojamas kaip dievaitis, o viso pasaulio astrologai Žemės palydovu skyrė ypatingą dėmesį. Tačiau labiausiai žmones domina pilnatis. Šią Mėnulio fazę gaubia daugybė paslapčių. Pradedant daugelį žmonių kankinančia nemiga ir užbaigiant mitais apie vilkolakius. Kaip iš tiesų pilnatis veikia žmones? Kaip derėtų elgtis, kai dangaus skliautu pakyla pilnas mėnulis?

Pilnatis veikia tarytum magnetas. Dėl oj įtakos žemei mokslininkai neabejoja, tačiau kreivai žvelgia į tuos, kurie tiki, jog mėnulis paveikia žmones,<br>123rf
Pilnatis veikia tarytum magnetas. Dėl oj įtakos žemei mokslininkai neabejoja, tačiau kreivai žvelgia į tuos, kurie tiki, jog mėnulis paveikia žmones,<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2013-01-27 22:11, atnaujinta 2018-03-13 03:52

Pilnatis moteris veikia stipriau nei vyrus

Mėnulis yra arčiausiai žemės planetos esantis kosminis kūnas, todėl neįmanoma nepastebėti jo įtakos.

„Saulė nuo Žemės yra daug toliau nei Mėnulis, tačiau jos sukeltos elektromagnetinės bangos daro poveikį mūsų planetai. Jūs tik įsivaizduokite, kokią įtaką turi Mėnulis! Mėnulis ją veikia kaip didelis magnetas. Jau seniai žinoma, kad jis sukelia potvynius ir atoslūgius“, – sakė astrologė Vaiva Budraitytė.

Net 80 proc. žmonių smegenų tūrio sudaro vanduo. Būtent todėl Mėnulis taip stipriai veikia ir žmones, ypač jautrius aplinkai. Moteris žemės palydovas paveikia stipriau nei vyrus, vaikus – stipriau nei suaugusiuosius.

Mėnulis veikia dešinįjį smegenų pusrutulį, kuris atsako už kūrybinius siekius ir įkvėpimą. Čia karaliauja žmonių svajonės ir vaizduotė, dabartis ir ateitis. Sprendimai priimami vadovaujantis jausmais ir intuicija. Dažniausiai jie būna rizikingi, o atsiminimai būna jausminio pobūdžio. Per pilnatį šis Mėnulio poveikis sustiprėja.

V. Budraitytė teigė, kad per pilnatį visi reiškiniai įgauna naujų jėgų: žmonės pasidaro aktyvesni, psichika tampa jautresnė, paūmėja ligos. Jautrūs žmonės dažnai nepajėgia patys susidoroti su pilnaties sukeltais nepatogumais ir kreipiasi pagalbos į astrologus. Vaiva pripažino, kad į kalendorių jai nereikia nė žvilgtelėti, ir taip žino kada pilnatis prasideda. Tai jai išduoda dažni klientų skambučiai, tiksliau, jų turinys.

Astrologė perspėja, kad pilnaties metu ypač pavojinga užsiimti ezoteriniais dalykais. Net per meditaciją aplankę aštrūs potyriai gali išgąsdinti žmogų. Derėtų vengti praktikuoti magija, užsiimti spiritizmo seansais.

„Tai labai pavojinga, nes psichika per pilnatį yra žymiai jautresnė. Spiritizmo seanso metu net nepikta dvasia gali apsėsti žmogų. Apskritai, per pilnatį viską reikia daryti atsargiau“, – pataria V. Budraitytė.

Taip pat rekomenduojama nepradėti tos veiklos, kurios augimo tikiesi, mat per pilnatį pradėti darbai „mažėja“ kaip ir pats mėnulis. Pavyzdžiui, šioje Mėnulio fazėje lengviau pradėti laikytis dietos, atsikratyti žalingų įpročių. Štai, jeigu norite pradėti naują verslą, tai geriau daryti per jaunatį.

Mokslininkai į pilnaties poveikį žmonėms žvelgia skeptiškai

Astrologų kalbomis mokslininkai netiki. Štai Pietų Floridos medicinos kolegijos gydytojas Selimas Benbadisofas atliko tyrimą, mėgindamas išsiaiškinti, ar tikrai epilepsijos priepuolių skaičius padidėja per pilnatį.

Gydytojas priėjo prie išvados, kad intensyviausi priepuoliai buvo delčios metu. Tampos centrinėje ligoninėje per trejus metus buvo užregistruota 770 epilepsijos paūmėjimo atvejų. 19,7 proc. visų užregistruotų atvejų įvyko delčios metu. Per pilnatį jų įvyko 12,2 proc. Anot tyrėjo, tai mažiausias procentas priepuolių per visas keturias Mėnulio fazes.

Vyrauja nuomonė, kad per pilnatį žmonės įvykdo daugiau nusikaltimų nei įprastai. Anot amerikiečių sociologų, tai nėra tiesa. 2010 m. Teksaso valstijoje ( JAV) buvo atliktas tyrimas, kurio metu policijos suvestinių, astronomijos ir orų duomenų masyvuose buvo ieškoma sąsajų su nusižengimu visuomenės nustatytoms normoms. Vis dėlto sociologai nesugebėjo rasti sąsajų tarp Mėnulio fazių ir policijos suvestinėse užregistruotais nusikaltimais.

Štai amerikiečių mokslininkai Jamesas Rottonas ir Ivanas Kelly‘is nagrinėjo pilnaties įtaką žmonių psichikai. Jiedu išanalizavo 37 tyrimų, kuriais buvo bandyta išsiaiškinti ryšį tarp pilnaties ir psichikos sutrikimų paūmėjimų, rezultatus. Analizuotuose tyrimuose buvo paskelbta psichiatrijos ligoninių pacientų priėmimo, psichikos sutrikimų paūmėjimų, pagalbos skambučių, kriminalinių nusikaltimų statistika. Amerikiečių atliktos metaanalizės rezultatai liudija, kad statistiškai reikšmingų sąsajų tarp Mėnulio fazių ir žmogaus elgesio nerasta.

J. Rottonas ir I. Kelly‘s pabrėžė, kad tie tyrimai, kuriuose sąsajų buvo aptikta, atlikti metodologiškai netiksliai. Pavyzdžiui, jų metu nebuvo atsižvelgiama į svarbius veiksnius, sukeliančius psichinių sutrikimų paūmėjimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.