Psichologės patarimai: ar meilė per atstumą įmanoma?

Su vaikinu draugaujame pusantrų metų. Mylime ir branginame vienas kitą. Abu gyvenome užsienyje, tačiau grįžau į Lietuvą užbaigti studijų, o vaikinas liko Airijoje. Tuo metu sutarėme, kad viskas bus gerai ir atstumas santykiams nepamaišys. Tačiau jį pamatysiu tik po 8-9 mėnesių. Kaip jo neprarasti per tą ilgą mūsų nesusimatymo laiką, kuo užsiimti, kad tas laikas greičiau pralėktų ir iš to laukimo ir abejonių taip neskaudėtų širdies? Bijau, kad jis nebegrįš, susiras kitą ir panašiai. Labai bijau jį prarasti.

Ar meilė per atstumą įmanoma?<br>123rf
Ar meilė per atstumą įmanoma?<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 2, 2013, 9:18 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:23 PM

***

Atsako psichologė Lina Gudaitė

Ačiū už jūsų laišką. Panašu, jaučiate didelį nerimą, kyla abejonių, kaip šis išsiskyrimas paveiks tolesnius jūsų santykius. Labai nerimaujate, kad išsiskyrimas taps tikru išbandymu.

Bijote, kad vaikinas gali persigalvoti ir nebegrįš, galbūt susiras kitą, kad galite jį prarasti. Jūsų jausmai labai suprantami. Judviejų santykiai tęsiasi santykinai neilgai, todėl tikėtina, kad nespėjote pakankamai gerai pažinti savo draugo ir negalite numatyti jo elgesio, kaip jis išgyvens ilgesnį išsiskyrimą. Todėl natūralu, kad vaizduotė piešia labai neigiamą vaizdą.

Spėju, kad tai pirmasis ilgesnis jūsų išsiskyrimas su draugu, todėl stiprus ilgesio jausmas jums naujas, nepažįstamas, neturite patirties kaip su juo tvarkytis. Normalu, kad šis jausmas jus baugina.

Iš laiško susidarė įspūdis, kad labai nepasitikite savo draugu. Ar jūsų nerimas ir abejonės atsirado tik dabar, kai tenka išsiskirti ilgesniam laikui? O gal šie jausmai buvo ir anksčiau? Juk nepasitikėjimas, baimė prarasti mylimą žmogų gali lydėti ir tuomet, kai jis yra šalia... Taip pat vertėtų paklausti savęs, kaip iš tikrųjų jaučiatės šiuose santykiuose, ar tikrai išgyvenate vien tik teigiamus jausmus? Galbūt, jūsų santykiuose yra dalykų, kurie erzina, kelia nerimą, kuriuos norėtumėte aptarti ar keisti? Jeigu yra nesuvoktų jausmų, tuomet išsiskyrimo nerimas gali būti dar didesnis. Norisi paklausti, kas verčia manyti, kad ilgesnis išsiskyrimas gali baigtis taip liūdnai - draugo praradimu? Galbūt, nerimas, baimės ir abejonės kyla iš neigiamos kitų jūsų santykių patirties?

Kaip bebūtų, rašote, kad mylite ir branginate vienas kitą ir abu sutarėte, kad atstumas santykiams nesutrukdys. Vadinasi, abu pasiryžote šį fizinį atstumą įveikti. Ar pasikalbėjote su draugu, kaip šį laiką bendrausite, kaip palaikysite vienas kitą, ką konkrečiai darysite, kad sumažintumėte ilgesį, kad atstumas nepakenktų jūsų santykiams ir pan.? Ar su draugu pasidalinote visais kylančiais jausmais? Ar žinote, kaip jaučiasi jūsų draugas? Ar kartais neprisiėmėte visos atsakomybės už jūsų santykius su vaikinu? Susidarė įspūdis, kad savo nerimą, baimę dėl išsiskyrimo bandote įveikti viena.

Kadangi jūsų santykiai tęsiasi tik pusantrų metų, spėju, kad išgyvenate pirmąją meilės pakopą - įsimylėjimą. Šiame etape partneriai patiria labai stiprius romantinius jausmus, idealizuoja vienas kitą, kitos gyvenimo sritys tampa nebesvarbios ar net gali trukdyti, nes norisi visą laiką praleisti tik su mylimuoju. Jeigu esate šiame santykių etape, tuomet šis ilgesnis išsiskyrimas ir jį lydintys jausmai - ilgesys, liūdesys, nerimas gali dar labiau gąsdinti. Tačiau jūsų apsisprendimas pabaigti studijas rodo, kad jums jau rūpi ir kitos gyvenimo sritys, tad yra nemažai vilties, kad šį gyvenimo etapą išgyvensite žymiai lengviau. Siūlau pasistengti nukreipti savo mintis teigiamesne linkme, pamąstyti apie teigiamus jūsų situacijos aspektus. Juk šis išsiskyrimas gali tapti puikia galimybe didesniam savęs pažinimui ir augimui, galėsite skirti daugiau laiko studijoms, savo pomėgiams, draugams... Tai puiki proga suvokti, kad gyvenimas - tai ne vien santykiai su vaikinu. Beje, šis atsiskyrimas gali labiau subrandinti jūsų santykius su draugu. Gan simboliškas jūsų išsiskyrimo laikas - 8-9 mėnesiai. Būtent tiek laiko kūdikis subręsta motinos įsčiose. Labai įdomu, o kokį brandesnės meilės stebuklą jums žada šis išsiskyrimas? Pasitikėjimo, drąsos ir sėkmės jums!

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.