Pavydo įtaka poros santykiams

Pavydo klausimas yra svarbus romantiniuose santykiuose, kadangi pavydas yra viena iš trijų dažniausiai pasitaikančių priežasčių, dėl kurių intymiuose santykiuose kyla problemos. Pavydo jausmas kyla pajutus grėsmę prarasti santykius su partneriu. Kartais jis kyla dėl realios, o kartais dėl įsivaizduojamos grėsmės, rašo seimospsichologas.org. Pavydas yra susijęs su daugeliu negatyvių santykių pasekmių, tokių kaip konfliktai, smurtas šeimoje ir skyrybos. Šis jausmas stipriai veikia ne tik tą, kuris pavydi, bet ir tą, kurio pavydima, nes pastarasis pasijunta kontroliuojamas, jaučia nuoskaudą dėl nepasitikėjimo juo, jam gali kilti netgi pyktis ar priešiškumas, sustiprėti nepasitenkinimas santykiais. Kaip bebūtų paradoksalu, tačiau partnerio pavydas, ypač, jei jis neturi realaus pagrindo, gali ne padėti išlaikyti santykius, o kaip tik išprovokuoti realią grėsmę santykiams.

Pavydas, ypač, jei jis neturi realaus pagrindo, gali ne padėti išlaikyti santykius, o kaip tik išprovokuoti realią grėsmę santykiams.<br>123rf
Pavydas, ypač, jei jis neturi realaus pagrindo, gali ne padėti išlaikyti santykius, o kaip tik išprovokuoti realią grėsmę santykiams.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-03 16:04, atnaujinta 2018-03-12 16:43

Vis dėlto, anot psichologės Giedrės Gutautės Klimienės, pavydas ne visada iššaukia negatyvias pasekmes. Kai kuriais atvejais jis rodo, kad romantiniai partneriai vienas kitam rūpi, bei jiems tiek svarbūs jų santykiai, kad jie pasiruošę juos ginti. Tokiu atveju pavydas gali turėti ir teigiamų pasekmių santykiams.

Šį skirtingų pavydo pasekmių faktą galima paaiškinti tuo, jog egzistuoja kelios skirtingos pavydo rūšys, kurios ir kelia skirtingas pasekmes santykiams.

Barelds D.P.H. ir Barelds-Dijkstra P. tyrė ryšį tarp santykių kokybės ir trijų skirtingų pavydo rūšių: reaktyvaus, nerimastingo ir savininkiško pavydo.

Reaktyvusis pavydas, tai individo patiriamos neigiamas emocijas, tokios, kaip pyktis ir liūdesys, kai jų partneris yra, ar buvo emociškai ar seksualiai neištikimas ar flirtavo su kitos lyties atstovu. Pavyzdžiui, partneris gali jausti negatyvias emocijas, kai jo partneris flirtuoja ar bučiuoja kitą.

Savininkiškas pavydas, tai yra pastangos apsaugoti savo partnerį nuo kontaktų su priešingos lyties individais. Pavyzdžiui, savininkišką pavydą jaučiančiam žmogui gali būti nepriimtina, kad jo partneris turi priešingos lyties draugų ir gali uždrausti su jais bendrauti. Ekstremaliais atvejais jie gali net reikšti agresiją ar persekioti partnerį, norėdami apriboti savo partnerių autonomiją.

Nerimastingas pavydas, tai toks pavydas, kuomet individas daug galvoja apie partnerio neištikimybę, bei mintyse kuria neištikimybės vaizdinius, jaučia nerimą, įtarimą, susirūpinimą bei nepasitikėjimą.

Kitaip, nei reaktyviojo pavydo atveju, nerimastingasis, bei savininkiškasis pavydai gali kilti ne kaip reakcija į realią partnerio neištikimybę, bet ir tuo atveju, kai reali grėsmė neegzistuoja.

Barelds D.P.H. ir Barelds-Dijkstra P. tyrimas parodė, kad nerimastingasis pavydas yra susijęs su padidintu stresu santykiuose, tuo tarpu, reaktyvusis pavydas teigiamai susijęs su santykių kokybe. Reaktyvusis pavydas, panašu, kad yra pozityvus santykių elementas, kadangi jis partnerių yra suvokiamas kaip meilės ir rūpesčio ženklas. Kartais partneriai yra linkę netgi tyčia sukelti reaktyvųjį pavydą, kad pagerintų savo santykius. Savininkiškasis pavydas su santykių kokybe susijęs dvejopai. Savininkiško pavydo pasekmės priklauso nuo to, kokiu būdu jis yra reiškiamas. Pavyzdžiui, jei jis yra reiškiamas gėlių, ar juvelyrinių dirbinių dovanojimu norint išlaikyti savo partnerio dėmesį, tuomet jis yra teigiamai susijęs su santykių kokybe, tačiau, jei jis reiškiamas agresija bei partnerio žeminimu, norint sulaikyti partnerį nuo neištikimybės, tuomet jis yra susijęs su neigiamomis pasekmėmis santykių kokybei.

Taigi, panašu, kad pavydas gali turėti ir teigiamą ir neigiamą įtaką poros santykiams. Viena aišku, jis teigiamai veikia tuomet, kai yra arba reiškiamas teigiamais būdais savininkiškojo pavydo atveju, arba yra tiesiogiai susijęs su partnerio veiksmais, o ne su išgalvotomis situacijomis apie partnerį. Kitu atveju pavydas yra stipri santykius griaunanti jėga, turinti rimtas neigiamas pasekmes poros santykiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.