Spalvų psichologija: ką apie jus pasako jūsų mėgstama spalva?

Galbūt būdami geltonai išdažytame kambaryje jūs jaučiatės nepatogiai? O gal jus erzina raudona spalva? Puikūs interjero dizaineriai ilgai mokosi, kol sugeba suderinti spalvas ne tik stilingai, bet ir taip, kad jos ramintų užsakovą. Žinia, kiekviena spalva skirtingai veikia žmonių emocijas, jausmus ir nuotaikas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-28 11:50, atnaujinta 2018-03-10 21:40

Spalvos – galingas įrankis, kuriuo pasinaudojęs gali paveikti emocijas ir sukelti tam tikrą psichologinę ar fizinę reakciją. Pavyzdžiui, viena spalva gali padidinti kraujo spaudimą, kita sukelti akių perštėjimą.

Žinoma, emocijos apie tam tikrą spalvą yra visiškai individualus dalykas ir dažnai stipriai susietas su kultūrine aplinka. Pavyzdžiui, Vakarų valstybėse balta spalva simbolizuota tyrumą ir nekaltumą, tačiau Pietų valstybėse tai – gedulo spalva.

Norėdami išsiaiškinti, kokią įtaką spalvos turi mūsų gyvenimams, pirmiausia pasidomėkime, kas yra spalva.

1666 metais anglų mokslininkas Isaokas Niutonas nustatė, kad grynai šviesai perėjus prizmę, ji išsiskaido į visą spalvų paletę. Jis taip pat atrado, kad kiekviena spalva turi išskirtinę bangos liniją.

Vėlesniais eksperimentais buvo pademonstruota, kad šviesa gali būti panaudota norint sukurti kitokias spalvas. Pavyzdžiui, raudona šviesa, sumaišyta su geltona, sukuria oranžinę spalvą. Kai kurios spalvos, tarkime, geltona ir violetinė, viena kitą panaikina. Jas sumaišę gauname baltą šviesą.

Spalvų psichologija

Nors spalvos kiekvieną mūsų paveikia individualiai, kai kurios jų turi universalias reikšmes. Geltona, raudona, oranžinė – tai šiltos spalvos. Jos pažadina emocijas, susijusias su patogumu, šiluma, tačiau stiprina priešiškumą, pyktį.

Šaltos spalvos – mėlyna, violetinė ir žalia – ramina. Vis dėlto jos gali ne tik raminti, bet ir sukelti liūdesį ar abejingumą aplinkai.

Kai kurios senosios kultūros, pavyzdžiui, Egipto ar Kinijos, praktikavo chromoterapiją. Tai metodas, kai gydymui pasitelkiama spalvų psichologija. Chromoterapija, kartais dar apibrėžiama kaip šviesos terapija, naudojama ir šiandien kaip atsvara tradicinei medicinai.

Šiame gydyme:

raudona spalva naudojama stimuliuoti kūnui ir mintims, pagerinti kraujotakai;

geltona paveikia nervus ir apvalo kūną;

oranžinė naudojama gydant plaučius ir norint pakelti energijos lygį;

mėlyna spalva, tikima, gali palengvinti ligas ir numalšinti skausmą;

tamsiai mėlyni atspalviai padeda kovoti su odos problemomis.

Dauguma psichologų į spalvų terapiją žvelgia skeptiškai ir tikina, kad spalvų poveikis žmonėms yra pervertinamas. Jie pabrėžia, kad spalvų reikšmės skiriasi skirtingose kultūrose. Be to, tyrimais įrodyta, kad daugeliu atveju nuotaikos pakitimas, sąlygotas kokios nors spalvos, buvo laikinas.

Vis dėlto pamėginkime apžvelgti kiekvieną spalvą atskirai. Taip išsiaiškinsime, kodėl vieną dieną prioritetą teikiame raudonos spalvos rūbams, o kitą – mėlynos. Taip pat sužinosime, kaip kovoti su liūdesiu ir stresu.

Juoda

Juoda spalva simbolizuoja tai, kas nėra matoma, antgamtiška, paslaptinga. Nors ši spalva dažnai laikoma blogio simboliu, ji siejama ir su galia. Ši spalva pabrėžia autoritetą, tačiau sukelia baimę. Ji netgi gali užkirsti kelią bendravimui. Pavyzdžiui, juodus rūbus vilkintis prekiautojas gali parduoti daug prekių, tačiau niekaip nesusiras draugų.

Spalvų psichologijoje juoda simbolizuoja apsaugą nuo emocinio streso. Ji sukuria barjerą tarp žmogaus vidinio ir išorinio pasaulio. Patogumo siekiama slepiant savo pažeidžiamumą ir neužtikrintumą savo jėgomis.

Jau kalbėjome apie tai, kaip atsiranda spalva. Štai juoda visas spalvas „sugeria“, o balta atspindi. Todėl juoda slepia, o balta parodo. Visi žmonės kartais pasinaudoja šia juodos spalvos savybe. Kai kurie jų slepia savo tikrąjį svorį, kai kurie – jausmus ir baimes.

Juoda padeda išlaikyti savitvardą, discipliną, nepriklausomybę ir stiprią valią. Taip pat ji sugeria visą neigiamą energiją. Patartina savo garderobe turėti juodą detalę, kad ši galėtų jus apsaugoti nuo nelaimių.

Šią spalvą mėgstantys žmonės yra konservatyvūs, rimti ir uždari. Jie gali manyti, kad juoda – tai solidžių ir rafinuotų žmonių spalva. Geriausias pavyzdys – moterų mėgstama „maža juoda suknelė“. Į karjerą orientuotos moterys dažnai renkasi juodus rūbus, mat jie gali sukurti elegancijos, rafinuotumo ir pasitikėjimo savimi įspūdį. Taip pat juoda siejama su seksualumu, temperamentu, o juodi apatiniai sukuria intrigą.

Juoda – tai pabaiga. Žinia, kad pabaiga visuomet yra kažko naujo pradžia. Vos tik pasirodo šviesa, juoda tampa balta, t. y. ta spalva, kuri reiškia naują pradžią. Pavyzdžiui, dažnai paaugliai jaučia poreikį dėvėti juodus rūbus. Taip jie atsisveikina su vaikyste. Be to, juoda spalva leidžia paslėpti savo asmenybę, kuri paauglystėje dar tik formuojasi. Todėl paaugliai, besirengiantys juodai, yra visiškai normalus reiškinys. Reiktų sunerimti tik tuomet, jei tai tęsiasi ir vėlesniais metais.

Per daug juodos spalvos gali sukelti depresiją ir nuotaikų svyravimus, sukurti negatyvią aplinką.

Apibendrinant, juodą spalvą mėgsta nepriklausomybės siekiantys, griežti, užsispyrę, į kompromisus nelinkę ir kiek niūroki žmonės.

Raudona

Raudona – tai veiksmo, energijos ir aistros spalva. Taip pat ši spalva stipriai susijusi su mūsų poreikiu išgyventi. Raudona spalva siejama su vadovavimo kokybe, aukštomis ambicijomis ir ryžtingumu. Be to, ji gali suteikti pasitikėjimo savimi tiems, kurie yra drovūs.

Kaip jau minėta, raudona yra aistros spalva. Ji padeda sukurti intymią aplinką, pažadina meilės jausmą, nuteikia seksui. Taigi, jei jūsų intymiame gyvenime trūksta aistros, miegamajame padėkite raudonų daiktų. Tačiau atsiminkite: kas per daug, tas nesveika.

Ši spalva gali ne tik pažadinti seksualinę energiją, bet ir pyktį, poreikį kerštauti, naikinti.

Atkreipkite dėmesį, kad daugumoje restoranų vyrauja raudoni atspalviai. Ši spalva skatina apetitą, o interjero dizaineriai tuo puikiai pasinaudoja.

Jei žmogų supa per daug raudonos spalvos, jis gali tapti irzlus, piktas ir įsiaudrinęs. Jei jos per mažai – žmogus tampa baugus, lengvai manipuliuojamas ir atsargus.

Nėra abejonės, kad raudona spalva atkreipia dėmesį į artėjantį pavojų. Juk negalima važiuoti automobiliu tuomet, jei dega raudona šviesoforo šviesa, o visi draudžiamieji kelio ženklai yra apvesti raudona linija. Jei jau prakalbome apie transportą, derėtų paminėti, kad raudonus automobilius vairuojantys žmonės yra agresyvesni už kitus.

Rytų kultūroje raudona spalva simbolizuoja sėkmę, todėl nuotakos senovės Kinijoje rengdavosi raudonais rūbais. Bėgant laikui ši tradicija pasikeitė, tačiau nuotakų, apsirengusias raudonais vestuviniais rūbais, dar galima pamatyti Indijoje. Šioje šalyje raudona – tai skaistybės simbolis.

Apibendrinant, raudoną spalvą mėgsta drąsūs, valingi, impulsyvūs, smalsūs ir naujovių žnebijantys monės. Jie draugiški ir charizmatiški, tačiau greitai įsiplieskia.

Oranžinė

Oranžinė spalva simbolizuoja nuotykius ir stiprius socialinius ryšius. Ji siejama su šiluma ir laime. Oranžinė sujungia raudonos spalvos energingumą ir ir geltonos teikiamą džiugesį. Ši spalva suteikia stiprybės sunkiais laikais. Ji padeda nepasiduoti liūdesiui, nusivylimams.

Dėl tokio jos poveikio patartina į savo kasdienę aplinką įtraukti kuo daugiau oranžinės spalvos. Padėtų net oranžinis rašiklis. Rekomenduojama ir savo garderobą papildyti šios spalvos rūbais.

Anot psichologų, oranžinė simbolizuoja spontaniškumą, naujų idėjų generaciją ir gebėjimą įžvelgti gražiąją kasdienybės pusę. Taip pat ši spalva padeda išlaikyti savigarbą ir gerbti kitus.

Tiesa, toks optimistiškas požiūris į gyvenimą kartais tampa skaudžių nudegimų priežastimi. Juk oranžinės spalvos mėgėjai: veiklūs, savarankiški, savimi pasitikintys nuotykių ieškotojai! Be to, jie lyg magnetas traukia aplinkinius, mat oranžinėmis detalėmis pasipuošę žmonės atrodo šilti ir draugiški.

Deja, oranžinė turi tokią pat blogą savybę kaip ir raudona spalva - jos abi žadina apetitą. Atkreipkite dėmesį, kokios spalvos vyrauja restoranuose. Jei ne raudonos, tai įvairūs oranžinės spalvos atspalviai. Verta pažymėti, kad oranžinė ne tik žadina apetitą, bet ir skatina bendravimą, todėl vakarienė gali neįtikėtinai ilgai užtrukti, jei interjere vyrauja oranžinė spalva.

Apibendrinant, oranžinę spalvą mėgsta intuityvūs ir aistringi svajotojai. Jie siekia aplinkinių dėmesio, dievina permainas.

Geltona

Ši spalva – tai intelektualumo ir išminties spalva. Geltona labiausiai veikia kairįjį smegenų pusrutulį, atsakingą už logiką. Nepaisant to, geltona taip pat simbolizuoja amžiną viltį, laimę, džiaugsmą, linksmybes ir teigiamą požiūrį į gyvenimą. Nėra ko stebėtis, juk tai šviesiausia viso spektro spalva.

Taip pat geltona įkvepia žmonėms originalių minčių, kūrybingumo, smalsumo. Ji padeda surasti išeitį iš nemalonios padėties, todėl ją mėgsta praktiški žmonės, o ne svajotojai. Be to, geltona spalva padeda susikaupti, nepriimti skubotų sprendimų.

Jei jums trūksta pasitikėjimo savimi, o gyvenimas atrodo nemielas, pamėginkite į savo kasdienę aplinką įtraukti kuo daugiau geltonos spalvos daiktų: rūbų, puodelių, saulėgrąžų nuotraukų. Galų gale, išdažykite kambario sienas geltonai. Jei nedrįstate, nudažykite bent vieną sieną šia optimistų pamėgta spalva. Anot psichologų, geltona yra stipriai veikia mūsų požiūrį į žmones, taip pat ir į save.

Geltonos spalvos mėgėjai dievina iššūkius, ypač, jei jie intelektualiniai. Taip pat tai labai komunikabilūs žmonės. Dažnai tai būna žurnalistai, tinklaraštininkai, politikai, t. y. tie, kurių darbas reikalauja intelektualinės paspirties ir nuolatinio bendravimo su žmonėmis.

Jei geltona jus erzina, tikriausiai, šiuo metu jūs patiriate reikšmingus pokyčius. Tai praeis, paprasčiausiai jums dabar sunku susitaikyti su pokyčiais, o geltona spalva jus per stipriai veikia, todėl patiriate dar stipresnį stresą.

Apibendrinant, geltoną spalvą mėgsta intelektualūs, nuomonę turintys ir save vertinantys žmonės. Neretai jie pasižymi gera intuicija.

Žalia

Ši spalva simbolizuoja augimą ir harmoniją. Ji gali padėti suvaldyti emocijas, priimant sprendimus išklausyti ir blaivaus proto, ir širdies.

Žalia – tai pavasario spalva, kuomet viskas gamtoje sužaliuoja, iš naujo atgimsta. Taigi, ši spalva atkuria energiją, atplėšia nuo įtempto gyvenimo mieste ir „nukelia“ į gamtos prieglobstį, kur visi gyvi padarai jaučiasi geriausiai.

Ji – emociškai pozityvi spalva, padedanti ugdyti savo asmenybę ir mylėti aplinkinius. Vis dėlto iš prigimties taikus žmogus turi elgtis atsargiai su žalia spalva tam, kad netaptų kankiniu.

Žalia yra aplinką sugerianti spalva, todėl jos mėgėjai gali būti puikūs patarėjai, advokatai, psichologai, socialiniai darbuotojai ar tiesiog geri klausytojai.

Žinia, žalia yra gaunama sumaišius geltoną spalvą su mėlyna. Todėl žalioje spalvoje susiduria geltonos ramybė ir mėlynos dvasinis dosnumas. Tokio savybių derinio neturi jokia kita spalva.

Kaip jau minėta, žalią spalvą mėgstantis žmogus gali būti geras advokatas. Ir ne tik dėl gebėjimo išklausyti. Šią spalvą mėgsta žmonės, puikiai atskiriantys pelus nuo grūdų, žinantys, kas yra gerai, o kas yra blogai. Jie sugeba pasverti visus „už“ ir „prieš“, o sprendimą priima remdamiesi savo moralinėmis vertybėmis.

Žalia spalva į pirmą vietą iškelia meilę gamtai, šeimai, draugams, augintiniams ir namams. Tai sodininkų, namų sielų ir gerų šeimininkų spalva.

Apibendrinant, žalią spalvą mėgsta emociškai tvirti, ryžtingi, užsispyrę, tvarkingi, harmoningi, smalsūs ir bendrauti mokantys žmonės.

Mėlyna

Štai mėlyna spalva reiškia pasitikėjimą ir ištikimybę. Taip pat tai tyras nuoširdumas, tačiau ir baimė atsiskleisti, atkreipti aplinkinių dėmesį. Mėlynos spalvos mėgėjai negali pakęsti ginčų ir viską siekia daryti savais metodais.

Dar ši spalva simbolizuoja pasitikėjimą savo jėgomis, atsakingumą. Todėl akimirkomis, kai užgriūna darbiniai sunkumai, vertėtų į savo aplinką įtraukti mėlynų detalių.

Mėlyna siekia taikos ir ramybės. Ji padeda kovoti su stresu, pasiekti visapusiško atsipalaidavimo. Prisiminkite tą ramybę, kurią pajusdavote, kai gulėdavote ant žemės ir žiūrėdavote į giedrą dangų. Kuo šviesesnė mėlyna, tuo jaučiamės laisvesni.

Taip pat tai idealistų spalva. Ji skatina saviraišką, aukštų idealų siekimą. Mėlynos spalvos išmintis kyla iš aukšto intelekto lygio, dvasinės perspektyvos. Todėl dažnai šią spalvą mėgstantys žmonės būna religingi.

Mėlynos spalvos atstovai – tai pagalbininkai, gelbėtojai ir draugai. Tai žmonės, kurie duoda nesitikėdami nieko gauti atgal. Bendraudami su draugais jie būna visiškai nuoširdūs ir atsidavę, todėl išdavystė juos stipriai pažeidžia. Taip pat tai konservatyvios asmenybės, todėl pokyčiai tokius žmones gąsdina. Juk mėlyna – tai praeities, šviesių prisiminimų spalva.

Begalė tyrimų atskleidė, kad mėlyną spalvą žmonės mėgsta labiausiai. Psichologai spėja, kad taip yra dėl jos teikiamo saugumo jausmo.

Apibendrinant, mėlyną spalvą mėgsta dvasingi, kuklūs, geri, kiek uždari žmonės. Jie dažnai yra linkę į apmąstymus.

Violetinė

Violetinės bangos vibracija yra stipriausia iš viso spalvų spektro. Ji lavina mūsų vaizduotę, išryškina jausmus, įkvepia naujiems darbams, leidžia pažvelgti į savo sielos vidų. O raudonos ir mėlynos įtaka jai suteikia dvasingumo ir sąžiningumo simbolius. Šią spalvą mėgsta žmonės, ieškantys gyvenimo prasmės, dvasinės pilnatvės.

Violetinė simbolizuoja ateitį, žmonių vaizduotę ir svajones, tačiau kartu ramina kylančias emocijas. Ji neleidžia žmonėms pasiduoti savo svajoms, priverčia į pasaulį žvelgti realistiškai.

Vis dėlto ši spalva yra stipriai susijusi su fantazijų pasauliu ir poreikiu ištrūkti iš rutinos. Todėl tai gali būti meditacijos spalva.

Violetinė įkvepia besąlygiškai ir nesavanaudiškai meilei, padeda pamiršti savo ego, į pirmą planą iškelia jautrumą ir supratingumą. Įdomu tai, kad šios spalvos mėgėjai gali būti jautrūs bet kokios formos taršos klausimais, mat tai jiems sukelia alergiją. Ją gali sukelti bet kas: užterštas oras, nešvarus vanduo ar neekologiškas maistas.

Violetinė spalva reiškia ir originalumą, unikalumą, norą išsiskirti iš aplinkinių. Dailininkai, fotografai, muzikantai, poetai, rašytojai ir net žyniai – visi jie įkvėpti violetinės spalvos.

Taip pat ši spalva yra siejama su kilmingumu, prabanga, gerove ir ekstravagancija. Violetinė – galinga spalva. Ji reikalauja aplinkinių pagarbos. Violetinę mėgsta ambicingi, vadovauti linkę žmonės.

Jei jūsų aplinkoje per daug violetinės spalvos, jūs galite susirgti depresija. Tai vienintelė spalva, kurią reikėtų naudoti labai atsargiai, mažais kiekiais.

Apibendrinant, violetinę spalvą mėgsta jausmingi, harmoningi, išlavintą estetinį jausmą turintys ir nenuobodūs žmonės.

Žydra

Žydra spalva padeda pradėti pokalbį, kalbėti protingai, tačiau nuoširdžiai. Ji simbolizuoja draugiškumą ir laimę. Spalvų psichologijoje žydra spalva sukuria emocinį stabilumą.

Tai spalva, kuri suteikia dvasinės stiprybės, kai patiriamas stresas, pervargstama, užklumpa vienatvės jausmas. Tokiomis akimirkomis patariama dėmesį sukoncentruoti į žydros spalvos objektą. Taip lengviau pasiekti ramybę ir iš naujo patikėti savo jėgomis.

Taip pat ši spalva padeda, kai reikia susikaupti, priimti svarbius sprendimus. Ji ramina nervų sistemą, todėl tiems, kurie bijo viešų kalbų, derėtų žmonių minioje susirasti žydrais marškinėliais apsirengusį nepažįstamąjį. Taip pat galima savo kalbą atsispausdinti ant žydro popieriaus.

Žydrą spalvą mėgstantys žmonės yra nuoširdūs ir rūpestingi. Jiems labai svarbūs dvasiniai dalykai. Vis dėlto jie būna šiek tiek savanaudiški, o retais atvejais ir narciziški. Jų poreikiai jiems atrodo daug svarbesni už kitų. Todėl žydros spalvos detalių patartina turėti tiems, kuriems savo pačių gerovė nė motais.

Be to, žydra kartais gali būti nepraktiška ir per daug idealistinė. Jei šios spalvos jūsų aplinkoje yra per daug, jūs rizikuojate emociškai išsibalansuoti: galite tapti pernelyg jautrus arba apatiškas aplinkai.

Apibendrinant, žydrą spalvą mėgsta emociškai tvirti, tvarkingi, harmoningi ir ramūs žmonės.

Rožinė

Ši spalva reiškia užuojautą, tobulėjimą ir meilę. Rožinė – tai besąlygiškos meilės, supratingumo, dosnumo spalva.

Kaip jau išsiaiškinome, vienos spalvos yra grynos, o kitos – padarytos. Rožinė – tai raudonos ir baltos spalvų mišinio rezultatas. Todėl rožinė, kaip ir raudona, reikalauja aktyvumo, tačiau balta spalva priverčia pamąstyti prieš stačia galva puolant į veiksmo sūkurį. Raudonos spalvos teikiamą aistrą ir galią sušvelnina baltos tyrumas ir nuoširdumas. Taigi, kuo tamsesnė rožinė, tuo labiau išreikšta aistra ir energija.

Rožinė – moteriška, romantiška, lipšni, intymi ir rūpestinga spalva. Raudonos spalvos spinduliuojamą aistrą ji prislopina ir paverčia tyra meile. Tai intuityvi spalva, parodanti švelnumą ir gerumą. Taip pat tai – nemirštančios vilties ženklas.

Ši spalva, priešingai nei raudona, ramina, malšina pyktį ir pasipriešinimą. Tyrimais įrodyta, kad didelis kiekis rožinės spalvos gali ne tik nuraminti, bet ir sukurti psichiškai pažeidžiamą ir lengvai valdomą žmogų. Agresyvius nusikaltėlius mokslininkai greitai sutramdė, įvesdami juos į rožinį kambarį. Tačiau pernelyg ilgas kontaktas su rožine spalva gali duoti priešingą rezultatą.

Šios spalvos mėgėjai – mylintys ir dosnūs žmonės. Vis dėlto jie tikisi tokio paties atsako ir iš aplinkinių. Jiems taip pat būtinas palaikymas, meilė ir rūpestis.

Rožinė yra neutrali spalva, siekianti pripažinimo ir žavėjimosi. Todėl, jei šios spalvos atstovas padarė jums paslaugą, nieku gyvu nepamirškite jam padėkoti. Kitu atveju antrą kartą iš jo pagalbos nesulauksite.

Taip pat rožinė mūsų visuomenėje simbolizuoja sveikatą. Ko gero, kiekvienas iš mūsų prisimename mamos ar močiutės žodžius: „Kokie rožiniai tavo skruostai! Esi gražus ir sveikas vaikas.“ Taigi, ši spalva siejama dar ir su vaikyste, skaistumu. Dėl šios priežasties rožinės spalvos mylėtojai atrodo naivūs, neryžtingi ir vaikiški. Norint to išvengti patartina rožinę derinti su tamsiai mėlynos, tamsiai žalios, juodos ar pilkos spalvos detalėmis, rūbais.

Apibendrinant, rožinę spalvą mėgsta romantiški ir emocingi žmonės. Jie optimistai, šiek tiek stokojantys atsakomybės jausmo.

Ruda

Tai rimta, žemiška, stabilumą reiškianti spalva. Ji stipriai susijusi su santykiais šeimoje, atsakomybės jausmu, todėl įsipareigojimai rudos spalvos atstovams nėra baisūs. Jie siekia saugumo, būti reikalingi aplinkiniams.

Ruda – tai materialinio užtikrintumo spalva. Į šią sąvoką įeina beveik viskas: patogūs namai, kokybiškas maistas ir gėrimai. Tai fizinės gerovės, kokybės ir paprastumo spalva. Vis dėlto toks materialinės gerovės poreikis gali sukurti pigumo įspūdį aplinkiniams.

Šios spalvos mėgėjai vertina draugystę, ištikimybę kritinėje situacijoje. Kadangi ruda yra žemės spalva, ją mėgstantys žmonės nevengia sunkaus darbo. Tačiau jie reikalauja nuolatinės šilumos ir palaikymo.

Šiek tiek rudos spalvos garderobe ar interjere padeda sukurti rafinuotumo ir elegancijos įspūdį. Vis dėlto tai priklauso nuo to, su kokiomis spalvomis ji bus derinama. Pavyzdžiui, ruda, suderinta su balta spalva, gali atrodyti itin stilingai.

Ruda užgniaužia emocijas, taip sukurdama saugią užuovėją nuo streso ir kitų išorinių problemų. Taip pat tai yra organizuotų žmonių, kuriems individualizmas - ne prie širdies, spalva. Rudos mėgėjai savimi pasitiki, tačiau niekada netampa vakarėlio sielomis. Jie tiesiog nesiekia dėmesio.

Apibendrinant, rudą spalvą mėgstantys žmonės nori turėti tvirtą pagrindą po kojomis. Jie teikia prioritetą šeimai, draugams, tradicijoms.

Balta

Balta – tai tyrumo, išbaigtumo ir tobulumo spalva. Ji simbolizuoja naują pradžią. Tai lyg tuščias knygos lapas, laukiantis, kol jame bus užrašyta istorija. Nors balta nestimuliuoja pojūčių, ji atveria kelius kūrybai.

Balta atspindi visas spektro spalvas. Ji atspindi ir tamsias, ir šviesias spalvas, todėl balta dažnai siejama su nepriklausomybe ir neutralumu.

Ši spalva yra visiškas kitų spalvų atspindys, žadinantis atvirumą, augimą ir kūrybingumą. Baltoje spalvoje nieko neįmanoma paslėpti, ji yra gryna švara ir tyrumas. Dėl šios priežasties Vakarų kultūrose nuotakos dėvi baltas sukneles, o medikai – baltus chalatus. Vis dėlto balta spalva gali būti šalta ir izoliuojanti, sukurianti tuštumos jausmą. Ji siejama su sterilumu ir atsiskyrimu nuo visuomenės, nesidomėjimu aplinka.

Štai kitose kultūrose balta – tai gedulo ir liūdesio spalva. Ten mirtis suprantama kaip naujo gyvenimo pradžia. Apskritai, balta spalva yra mėgstama tų, kurie susiduria su kardinaliais gyvenimo pokyčiais. Šią spalvą mėgsta ir vyresnio amžiaus žmonės, siekiantys susigrąžinti jaunystę. Ji jiems primena laikus, kai gyvenimas atrodė daug paprastesnis.

Taip pat balta spalva saugo ir drąsina, suteikdama žmonėms ramybę, patogumą ir viltį, susidoroti su savo liūdesiu. Be to, ji padeda išvalyti mintis, sielą, pasisemti energijos tolimesniems darbams ir kovoti su tamsa.

Apibendrinant, baltą spalvą mėgsta tvarkingi, konservatyvūs, bet optimistiški žmonės.

Parengė Dovilė Lebrikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.