Pesimistai gyvena ilgiau už optimistus?

Vokietijos Erlangeno-Niurnbergo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, nieko gero nesitikintys iš gyvenimo, gyvena ilgiau už tuos, kurie į ateitį žiūri pro rožinius akinius. Eksperimente, kuris buvo vykdomas dešimt metų, dalyvavo daugiau kaip 40 tūkst. skirtingo amžiaus grupės žmonių: nuo 18 iki 39, nuo 40 iki 64 ir nuo 65 bei vyresnių, rašo „Psychology and Aging“.

Tyrimo duomenimis, pesimistai gyvena vidutiniškai 10 metų ilgiau nei optimistai.<br>123rf
Tyrimo duomenimis, pesimistai gyvena vidutiniškai 10 metų ilgiau nei optimistai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-06 11:40, atnaujinta 2018-03-10 12:51

Eksperimento pradžioje savanorių buvo paprašyta įvertinti pasitenkinimu gyvenimu lygį, pateikti savo ateities prognozę. Po penkerių metų paaiškėjo, kad 43 proc. apklausos dalyvių iš vyresniųjų grupės buvo pernelyg pesimistiški, nors iš tikrųjų viskas buvo ne taip ir blogai, kaip jie galvojo. Tuo tarpu 32 proc. jaunesnio amžiaus grupės dalyviai akivaizdžiai pervertino savo perspektyvas. 25 proc. savanorių, labai atsargiai vertinusių ir išsakiusių prognozes dėl savo ateities, pataikė tiesiai į dešimtuką. Pakartojus apklausą dar po penkerių metų, mokslininkai priėjo išvadą, kad patirti traumą ar prarasti darbingumą dėl sveikatos 10 proc. didesnė rizika tarp užkietėjusių optimistų nei tarp pesimistų.

Savo straipsnyje mokslininkai teigė, kad pesimistiškai žvelgdamas į ateitį žmogus būna atsargesnis, tausoja sveikatą ir laikosi saugumo priemonių. Tyrimo duomenimis, pesimistai gyvena vidutiniškai 10 metų ilgiau nei optimistai.

Mokslininkai taip pat pažymėjo, kad bene tiksliausiai įvertino savo ateitį vidutinio amžiaus žmonės, tačiau ilgainiui žmogaus požiūris į gyvenimą tampa vis pesimistiškesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.