Psichiatrė: „Kodėl V. Šapranausko niekas neatitempė pas mane?“

„Aktoriai yra jautrūs žmonės. Jeigu jie įninka į alkoholį, jiems reikia ne tik medikamentinės, bet ir psichologinės pagalbos, žmogaus, kuriam galėtų išsikalbėti. O kartais - tvirtos rankos, kuri sučiuptų už pakarpos“, - kalbėjo vilnietė psichiatrė Danguolė Survilaitė,  sukrėsta aktoriaus Vytauto Šapranausko mirties.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Apr 19, 2013, 7:04 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:20 AM

- Vienas tarptautinis tyrimas atskleidė, kad žmonės pavasarį žudosi dažniau. Ar pavasaris gali buti kaltas dėl šios netekties?

- Aktoriaus V. Šapranausko nepažinojau, tačiau mane sukrėtė jo mirtis.

Nekaltinčiau nei pavasario, nei galvos smegenyse vykstančių tam tikrų neurocheminių procesų, kurie gali priartinti savižudybę.

Pavyzdžiui, Norvegijoje, Suomijoje, kurios yra Europos šiaurėje, sugebėta smarkiai sumažinti savižudybių skaičių, nors šiose šalyje šaltų ir tamsių dienų yra daugiau nei Lietuvoje ar Vengrijoje.

Skandinavijoje - kitokia ekonomika, kitokia ir visuomenės kultūra.

Nepradėčiau aklai taikyti visko, kas tinka užsieniečiams. Kai mes, lietuviai, perėmėme jų vartojimo būdą, gyvenseną, ėmėme vienas kito nebematyti.

Man labai skaudu, kad Lietuvoje giltinė įsisuko į aktorių tarpą. Ar nekeista, kad nusižudė tiek daug žmonių, susijusių su teatru? Scenografė Jūratė Paulėkaitė, aktorius Saulius Mykolaitis, buvęs baletmeisteris Jonas Katakinas.

Pernai nusižudė kaunietis režisierius Artūras Žukauskas. O didžiausias praradimas - J.Miltinio teatro žvaigždė Bronius Babkauskas, nusižudęs 1975 metais.

Aš sutikčiau ir veltui konsultuoti aktorius. Tegu tik priima mane į teatrą.

Ne paslaptis, kad aktoriai yra jautrūs, kartais įnikę į alkoholį, kartais jiems reikia ne tik medikamentinės, bet ir psichologinės pagalbos, žmogaus, kuriam galėtų išsikalbėti.

O kartais - tvirtos rankos, kuri sučiuptų už pakarpos.

- O gal trūksta mylinčios moteris? Istorija rodo, kad genijų dažnai kas nors lepina ir globoja.

- Pacientui menininkui sakau tiesiai šviesiai - tau daugiau duota, todėl iš tavęs daugiau ir reikalaujama. Esi talentingas, todėl valstybei bus bus kur kas didesnis nuostolis, jei tu gersi alkoholį ir naikinsi save.

- Ar esate padėjusi atsitiesti kuriam nors menininkui?

- Ne vienam. Galiu pasakyti, kad šiandien jiems viskas gerai. Kai perskaičiau apie V. Šapranausko gyvenimą ir mirtį, susisielojau, kodėl niekas jo pas mane neatitempė. Kad ir surištą.

Kodėl nei draugai, nei giminės, nei buvusios jo artimos draugės nematė ir nesuprato, kad jam buvo blogai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.