Kodėl žmonės tampa nusikaltėliais?

„Polinkis nusikalsti gali būti įaugęs žmoguje. Kitaip tariant, nusikaltėliai negali kontroliuoti savo elgesio ir jiems reikalingas gydymas, norint, kad jie nebedarytų nusikaltimų ateityje“, teigė Pensilvanijos universiteto (JAV) kriminalogijos profesorius Andrianas Raine.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 27, 2013, 1:51 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:02 PM

Anot jo, daugumai recidyvistų, žmogžudžių ir psichopatų būdingas anomalinis smegenų aktyvumas. Tai pavyko išsiaiškinti atlikus jų smegenų tyrimus, rašo dailymail.co.uk.

Savo naujoje knygoje „Prievartos anatomija“ A. Raine rašo, kad tarp linkusių į prievartą žmonių, agresyvių paauglių ir nusikaltėlių, padarančių nesunkius nusikaltimus, pastebima ta pati anomalija. Anot mokslininko, tokį elgesį lemia žemas aktyvumas priekinėje smegenų dalyje, atsakingoje už emocijas, sąmoningumą ir gailestingumą.

„To blogio šaknys – smegenyse, tačiau problema gali būti išspręsta teisingu gydymu. Mano atradimas kelia prielaidą, kad daug žmonių, šiuo metu atliekančių bausmę už įvykdytus nusikaltimus, negalėjo realiai kontroliuoti savo elgesio ir į juos reikia žiūrėti kaip turinčių psichikos negalavimų žmones“, - sakė A. Raine.

Mokslininkas kartu su neurologijos specialistų grupe išsiaiškino, kad recidyvistų galvos smegenų dalis, susijusi su teisingų sprendimų priėmimo procesu, yra mažiau aktyvi nei įprasta.

Pakartotinai atlikus nusikaltėlių impulsų tyrimus, paaiškėjo, kad smegenų dalis, susijusi su mokymųsi iš savo klaidų – silpnai išvystyta. Kiek anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad žemas aktyvumas priekinėje smegenų dalyje susijęs su aukštesne recidyvo rizika.

Sauthemptono universiteto (Didžioji Britanija) psichiatras Graeme Fairchild leidiniui „The Sunday Times“ sakė: „Jei žmogaus smegenų dalys, atsakančios už kaltės jausmą arba užuojautą, gailestį yra pažeistos, reikia kelti klausimą dėl jo nepakaltinamumo. Tačiau kol kas dar per anksti kalbėti apie šio tyrimo duomenų panaudojimą teismuose. Mes dar turime išsiaiškinti, jie yra nusikaltėliai ar aukos“.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.