Kviesdamos bendraamžius „laižytis“ paauglės išreiškia save

Sulaukę paauglystės vaikai ieško naujų saviraiškos būdų ir priemonių. Niekam ne paslaptis, kad socialiniuose tinkluose, nepaisydami taisyklių, mažamečiai ir paaugliai sukuria savo anketas, nurodydami mažesnį amžių, nei išties jie yra. Naujausias saviraiškos būdas – kurti vaizdo klipus, kuriuose paaugliai mėgaujasi savo gebėjimais rūkyti, keiktis ar bučiuotis.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Apr 27, 2013, 6:27 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:22 PM

Socialinio tinklo paskyroje ask.fm dvi paauglės panūdo savo žiniomis pasidalyti su kitais bendraamžiais. Socialiniame tinke patalpinusios keletą vaizdo klipų, kiekviename jų moko savo bendraamžius rūkyti, keiktis ir bučiuotis.

Toks elgesys paaugliams būdingas

Psichologų teigimu, toks merginų elgesys suprantamas. Esą siekdamos pranašumo, atkreipti dėmesį į save, jos atrado naują saviraiškos būdą, kuris, galbūt, ir nėra pateisinamas, tačiau tokio amžiaus vaikams būdingas.

„Aptikę tokį vaizdo įrašą tėvai turėtų nebarti vaikų, o tiesiog pažiūrėję su savo atžalomis jį aptarti. Tai būtų puiki proga pasikalbėti su vaikais apie paauglystę. Kartais paaugliai siekia dėmesio netinkamu būdu, ir reikia kartu su jais paieškoti kitų saviraiškos būdų“, – sakė psichologė Marija Vaštakė.

Psichologės teigimu, kai kurių tėvų akyse toks paauglių poelgis gali būti vertinamas itin prastai. Vis dėlto iš šio filmo galima pasimokyti, įrašą panaudojant kaip vaiko ugdymo priemonę – pokalbiui su vaikais.

„Vaikai, kaip reikia bučiuotis ar rūkyti, sužino ne iš tėvų, o gatvėje. Jei tėvai kalbėtų su vaikais apie rūkymą, bučinius ir intymiomis temomis, tokių dalykų būtų mažiau. Paaugliai veikiausiai nesiektų dėmesio tokiu būdu“, – kalbėjo M. Vaštakė.

Paauglystėje vaikai ieško nišos išreikšti save

Paauglystė skirstoma į ankstyvąją ir vėlyvąją. 12-13 metų vaikams prasideda ankstyvoji paauglystė, prasideda lytinis brendimas. Paaugliai dėl fiziologinių kūno pokyčių gėdijasi savo kūno. Sulaukę 14-16 metų paaugliai ieško nišos, vietos, kur jie galėtų save realizuoti.

„Norėdami būti pranašesni paaugliai nori pasirodyti esą daugiau išmanantys, žinantys, geriau atrodantys, todėl ieškodami būdų atkreipti dėmesį į save visiškai nesusimąsto apie galimas neigiamas pasekmes“, – kalbėjo Psichologinio konsultavimo-centro INVITO vadovė.

Fiziologija, pirminiai brendimo požymiai, kamuojantys paauglystės pradžioje, nutolsta, atsiranda poreikis save parodyti, išreikšti save. Šiuo laikotarpiu paauglys pradeda ieškoti savęs, formuoja savo nuostatas, kurios labai dažnai nesutampa su tėvų nuostatomis.

Protestas prieš tėvus

Tokį elgesį, kai paaugliai demonstratyviai dalijasi savo žiniomis, galima įvertinti ir kaip protestą prieš tėvus.

„Tėvai juk nenori, kad vaikai rūkytų ar pradėtų ankstyvus lytinius santykius. Tokie vaizdai gali pasireikšti kaip protestas prieš tėvus: „Jūs nekalbate apie tai, jums yra tabu, o mes paimsime ir viešai parodysime, kad mes jau žinome, mokame ir galime“, – kalbėjo psichologė.

M. Vaštakės teigimu, parodę tokią vaizdo medžiagą, tėvai neturėtų vaikams sakyti: „Jūs neturėtumėte taip elgtis“, nes tai paskatintų paauglius elgtis priešiškai. Paaugliams svarbesnė bendraamžių nei tėvų nuomonė.

Tačiau jei tėvai pasisodins paauglį ir smalsiai jų paklausinės: „Kaip tau atrodo, dėl ko tos merginos taip pasielgė, kokius poreikius jos tenkina?“, tai tėvai užmegs artimesnį ir gaudesnį ryšį su savo vaikais, ir jie galės nuoširdžiai pakalbėti su jais apie vaikams rūpimus klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?