Mokslininkų kreipimasis į nusižudžiusiųjų artimuosius

Artimojo savižudybė - sukrečiantis įvykis, dažniausiai paliekantis daugybę slegiančių jausmų ir neatsakytų klausimų.

Išgyvenusius skausmą dėl artimojo savižudybės mokslininkai ragina pasidalinti savo patirtimi, kad, surinkę duomenis, galėtų padėti kitiems.<br>123rf
Išgyvenusius skausmą dėl artimojo savižudybės mokslininkai ragina pasidalinti savo patirtimi, kad, surinkę duomenis, galėtų padėti kitiems.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-14 19:07, atnaujinta 2018-03-06 18:37

Įvairios studijos rodo, kad kiekviena savižudybė itin smarkiai paveikia dešimt ir daugiau žmonių. Kadangi Lietuvoje kasmet nusižudo apie tūkstantį žmonių. Vadinasi, kiekvienais metais bent dešimt tūkstančių mūsų šalies gyventojų patiria tokias netektis.

Vilniaus universiteto psichologų tyrėjų grupė šiais metais pradėjo vykdyti nusižudžiusiųjų artimųjų tyrimą, kuriuo siekiama geriau suprasti, ką išgyvena artimojo savižudybę patyrę žmonės ir kokia pagalba reikalinga tokiais atvejais.

„Nepaisant didelio savižudybių paplitimo mūsų šalyje, apie nusižudžiusių artimųjų patirtis kalbama vis dar nedaug. Daugybė žmonių užsidaro savyje, netikėdami, kad kažkas kitas galėtų suprasti jų skausmą“, - aiškino tyrimui vadovaujantis psichologas Paulius Skruibis.

Kam reikalingas nusižudžiusiųjų artimųjų tyrimas?

Šiuo metu apie tokias artimųjų patirtis daugiausiai žinoma iš tų žmonių, kurie kreipėsi pagalbos. Tačiau daugybė žmonių jos nesikreipia. Apie jų patiriamą skausmą ir atsistatymą po šio įvykio žinome labai nedaug.

„Mums svarbu ne tik tai, ką tenka patirti nusižudžiusiųjų artimiesiems, bet ir kaip jie įveikia sunkumus. Šios žinios būtų labai naudingos ne tik psichologams ar kitiems padedantiems specialistams, bet ir visiems nusižudžiusiųjų artimiesiems“, - aiškino tyrėja Vaiva Klimaitė.

Kitose šalyse atlikti tyrimai rodo, kad nusižudžiusiųjų artimųjų pasakojimai dažniausiai yra naudingi ir patiems tyrimo dalyviams – atvirai kalbantis palengvėja ir slegiančių jausmų našta.

Vilniaus universiteto tyrėjai garantuoja visišką tyrimo dalyvių konfidencialumą ir laukia visų, kurie per pastaruosius dvejus metus netekto artimojo dėl savižudybės, laiškų, adresu vaiva.klimaite@fsf.vu.lt, arba skambučių, telefonu 8 676 70597.

Nurodytais kontaktais taip pat galima gauti daugiau informacijos apie patį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.