Kodėl nereikėtų gėdytis prašyti pagalbos?

Prieš keletą dešimtmečių NASA pateikė milžiniško teleskopo užsakymą. Milijonus dolerių kainavęs lęšis buvo pagamintas netinkamai tik todėl, kad jo autoriai atsisakė nepriklausomų ekspertų įvertinimo. Kodėl žmonės drovisi prašyti pagalbos arba ją priimti? - klausia psychologytoday.com. Mičigano universiteto psichologė Fiona Lee atliko tyrimą, siekdama išsiaiškinti, kodėl organizuotų žmonių grupės bijo prašyti pagalbos. Atsakymas gana paprastas: žmonės jaudinasi, kad gali būti laikomi nekompetentingais, pažeidžiamais, priklausomais ar net beviltiškais.

Nesikreipdami pagalbos žmonės įstringa, ima nepasitikėti savimi ir slėpti kiekvieną savo klaidą.<br>123rf
Nesikreipdami pagalbos žmonės įstringa, ima nepasitikėti savimi ir slėpti kiekvieną savo klaidą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-21 18:00, atnaujinta 2018-03-06 11:07

Tačiau ar paprašę pagalbos tikrai bus netinkamai įvertinti? Amerikiečių psichologai vykdė eksperimentą, kuriuo įrodė, kad pagalbos prašymas atneša tik teigiamų rezultatų. To, kuris konsultuojasi su profesionalu, galutinis produktas bus kokybiškesnis. Prašydami pagalbos ar patarimo žmonės pagilina savo žinias ir pagerina darbo įgūdžius.

Vis dėlto, teigiami rezultatai pasiekiami tik tada, kai patarimo kreipiamasi į profesionalą. Daug eksperimente dalyvavusių darbuotojų pagalbos kreipėsi į neprofesionalus. Kuo daugiau su jais bendradarbiavo, tuo prastesnis buvo galutinis produktas.

Per kitą eksperimentą tyrėjai Davidas Hofmannas ir Zhike Lei nustatė, kad slaugės, iškilus problemai, stengiasi nesikreipti pagalbos į gydytojus. Problemą spręsdamos savaip ir nesiaiškindamos jos priežasčių slaugės ne tik negalėjo efektyviai susidoroti su problema, bet ir visiškai nieko neišmoko.

Didysis „Aš“, ego dažnai užkerta kelią prašyti pagalbos. Neužtikrinti savo jėgomis žmonės slepia klaidas ir kenčia dėl nevisavertiškumo. Geriausias būdas to išvengti – paprašyti patarimo. Tačiau jo prašyti derėtų ne bet ko, o atitinkamos srities eksperto. Jis padės priimti geriausią sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.