Psichologo patarimai: Kaip susigrąžinti aistrą?

Esu 31 metu vaikinas. Su mergina draugaujame apie 2 metus.

Kaip susigrąžinti aistrą?<br>123rf
Kaip susigrąžinti aistrą?<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-25 14:22, atnaujinta 2018-03-06 07:00

Iš pradžių seksualinis gyvenimas buvo aktyvus, tačiau vienas kartas nepasisekė tikriausiai dėl pervargimo. Nuo to laiko mūsų lytinis gyvenimas sustojo.

Nesimylėjome 1,5 m. Iš pradžių galvojau, kad viskas susitvarkys savaime, kai pailsėsiu, tačiau nesusitvarko. Nuolat jaučiuosi įsitempęs ir nepilnavertis dėl šios situacijos.

Gal dėl tokio ilgo laiko tarpo dabar atrodo, kad draugei aistra dingo, o traukia kitos merginos...

Kaip susigrąžinti aistrą draugei ir grįžti į normalų lytinį gyvenimą? Myliu draugę ir įsivaizduočiau gyvenimą su ja, jei ne ši problema. Prašau patarkit, kokių priemonių imtis.

***

Atsako psichologas-psichoterapeutas Andrius Kaluginas

Situacija tikrai rimta. Deja, jokių „stebuklingų piliulių“ rekomenduoti negaliu. Jei abu mylite vienas kitą ir neturite intymių santykių iš šalies, dar ne viskas prarasta.

Išsaugoti santykius ir grąžinti normalų lytinį gyvenimą padės tik nuosekli kvalifikuota psichoterapeuto seksologo pagalba, kuri gali užtrukti iki kelių mėnesių.

Tokiais atvejais paprastai pagal specialią metodiką yra taikoma porų sekso terapija.

Šiai nemaloniai situacijai atsirasti gali būti keletas priežasčių, tačiau greičiausia atsitiko štai kas: dėl susiklosčiusių aplinkybių, prieš pusantrų metų Jūs patyrėte mini psichologinę traumą – nesėkmę mylintis. Tai iššaukė nepasitikėjimą savimi, kuris ilgainiui išsivystė į koitofobiją - lytinio akto vengimą, baimę. Tokia baimė prasideda dėl nesėkmingai pasibaigusio ir psichiką traumavusio lytinio akto. Ši aplinkybė stipriai užsifiksuoja atmintyje.

Jei esate jautrus, susiformuoja sunkiai įveikiamas sekso vengimas. Vyrams jis dažniausia pasireiškia aistros ir erekcijos sutrikimais, o moterims anorgazmija, vaginizmu ar dispareunija. Žmogus negali atlikti lytinio akto ir pradeda vengti intymių santykių iš baimės, kad nesėkmė pasikartos.

Gaunasi užburtas ratas: bijote, kad pasikartos sekso nesėkmė, ši baimė sukelia įtampą bei nepilnavertiškumo jausmą, dingsta aistra ir potraukis, jūs vengiate lytinio kontakto ir... suaktyvinate baimę.

Bandymai savarankiškai įveikti koitofobiją gali tik sustiprinti baimę.

Kaip minėjau, priežasčių gali būtį ir daugiau, tačiau iš pateiktos laiške informacijos, koitofobijos tikimybė yra didžiausia. Šiaip, mano praktikoje koitofobija nėra retas reiškinys tiek vyrams, tiek moterims.

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.