Psichologas O. Lapinas: „Pomėgiai atveria vartus į platų pasaulį“

Dirbti, dirbti ir dar kartą dirbti – toks požiūris gal ir sukūrė kapitalizmą, bet šiuo metu jis nėra populiarus.

"Vieniems žmonėms pomėgiai atrodo nenaudingi, nes neduoda materialios naudos", - sako psichologas Olegas Lapinas.
"Vieniems žmonėms pomėgiai atrodo nenaudingi, nes neduoda materialios naudos", - sako psichologas Olegas Lapinas.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jun 9, 2013, 11:39 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:09 PM

Darbas šiais laikas nėra vien saviraiškos būdas – jis vis dažniau tampa tiktai priemone pragyventi, užsitikrinti tam tikrą saugumą.

– Žmogaus prigimtyje gali slypėti daug talentų. Kodėl psichologiškai svarbu nepradanginti šių dovanų? – paklausiau psichoterapeuto Olego Lapino.

– Vieniems žmonėms pomėgiai atrodo nenaudingi, nes neduoda materialios naudos. Tokiems žmonėms, kurie pripažinimo siekia tiktai darbe, pomėgiai gali atrodyti nereikalingi, vien laiko gaišimas.

O kitiems atsidavimas mėgstamai veiklai yra svarbiau nei darbas. Jiems malonumą teikia ta veikla, kuriai jie yra sukurti, o ne ta, už kurią jie gauna atlyginimą.

Pavyzdžiui, ieškodami dvasinės patirties vieni užsidaro vienuolyne, kiti išsigelbėjimo dairosi jogos praktikoje ar meditacijoje. Didelės naudos tokie pomėgiai neduoda, bet padeda žmogui geriau pažinti save.

Susidoroti su beprasmybe žmonės stengiasi įvairiais būdais. Tikintis žmogus išsigelbėjimo ieško religijoje, jis susitaiko su mintimi, kad žemėje turi kentėti, nes kitaip nepateks į rojų, juk atpildas bus tik po mirties. Tokiam žmogui net ir alinamas darbas tampa prasmingas.

Jei žmogus nėra religingas, jis kreipia dėmesį į tai, kas vyksta čia ir dabar. Jis ieško atsakymo į būties klausimą, kodėl jis yra Žemėje, ieško prasmės.

Atsigręžęs į tai, kas jam malonu, į pomėgius, jis randa dar vieną atsakymą, kokia jo misija šiame pasaulyje. Jis stengiasi išreikšti save ir savo gabumus.

– Ar pomėgiai padeda lengviau prisitaikyti? Ar nebūna taip, kad dėl to žmogus lieka nesuprastas?

– Gali būti visaip. Žmonės, norintys save įprasminti, iš šalies gali atrodyti keistuoliai, net švaistūnai. Pavyzdžiui, senovinių monetų ar antikvarinių daiktų kolekcionavimas – brangus malonumas.

Tačiau kai žmogus atsiduoda pomėgiui, kritika nevaidina svarbaus vaidmens.

Pavyzdžiui, grafomanui daugelis pataria: „Nerašyk, jei gali.“ Bet tai nesustabdo nuo rašymo. Jis tiki, kad galbūt bus įvertintas po mirties, gal kritikai nesupranta jo talento.

Pomėgių paskirtis yra kitokia – plačiąja prasme kiekviena veikla atveria vartus į pasaulį, nes padeda užmegzti ryšius su kitais žmonėmis. Pomėgiai suartina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.