Kas skatina žmones viešumoje demonstruoti intymiausias savo kūno vietas?

Vasara – metas, kai padaugėja ekshibicionistų – viešai apsinuoginančių žmonių.

Vasara – metas, kai padaugėja ekshibicionistų – viešai apsinuoginančių žmonių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Vasara – metas, kai padaugėja ekshibicionistų – viešai apsinuoginančių žmonių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jul 1, 2013, 8:57 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:40 AM

Vieni nuogi išeina į balkoną arba mylisi neužsitraukę užuolaidų, žinodami, kad juos gali pamatyti priešais gyvenantys kaimynai. Kiti savo lyties organus demonstruoja viešose vietose, pavyzdžiui, parkuose arba bendruose ne nudistams skirtuose paplūdimiuose, ypač ten, kur yra vaikų.

Kas skatina žmones viešumoje demonstruoti intymiausias savo kūno vietas? Ir kaip reikėtų elgtis, susidūrus su ekshibicionistu?

Atsiranda lytinių organų baimė

Psichologas-psichoterapeutas Andrius Kaluginas pasakojo, kad ekshibicionizmas gali būti arba kraštutinis, arba lengvesnės formos.

Kraštutinės ekshibicionizmo apraiškos, kai žmogus netikėtai apsinuogina viešumoje, pavyzdžiui, parke, ir taip gąsdina aplinkinius, laikomos psichiniu sutrikimu. Anot A. Kalugino, tokiam žmogui būdingas ir vadinamasis asocialus asmenybės surikimas.

„Tie, kurie gąsdina vaikus, yra ne tik ekshibicionistai, bet ir asocialios asmenybės. Jie gali aplinkiniams, ypač vaikams, įvaryti šoką ar sukelti psichologinę traumą. Net jei vaikas nesupras to, ką matė, ateityje gali išsivystyti lytinių organų, o taip pat ir intymių santykių baimė“, - apie galimą žalą kalbėjo psichoterapeutas.

Tiesa, kraštutinė ekshibicionizmo apraiška nėra labai dažna.

Šis sutrikimas labiau būdingas vyrams. A. Kaluginas mano, kad vyrai kraštutiniais ekshibicionistais tampa keturis kartus dažniau, negu moterys.

Paaštrina pojūčius

Yra ir lengvesnė ekshibicionizmo forma, kai nuogas žmogus išeina į balkoną arba mylisi viešose vietose – parke, pliaže arba kambaryje, kur yra tikimybė būti užkluptam kitų.

Anot psichologo, toks elgesys dažniausiai nėra laikomas sutrikimu. Tai – tam tikri nukrypimai, kuriuos paprastai lemia dvi priežastys.

Viena priežastis yra ta, kad žmonėms, norintiems lytiškai pasitenkinti, reikia padidinto adrenalino hormonų kiekio. Mylintis arba apsinuoginant viešose vietose jiems padaugėja adrenalino, o kartu tai suteikia papildomą malonumą.

Pasak psichoterapeuto, jeigu žmonių lytinė funkcija yra sutrikusi, tokiu būdu gauta adrenalino dozė jiems padeda susijaudinti. Kiti apsinuogina ar mylisi ten, kur juos gali pamatyti kiti žmonės, vien tam, kad paaštrintų pojūčius ir pajaustų maksimalų orgazmą.

Viešai apsinuoginti linkusios ir tie, kurie mano, kad jų kūnas yra tobulas.

„Jie mano, kad yra išskirtinai gražūs, patrauklūs, seksualūs ir panašiai, todėl nori, kad visi juos matytų ir jais žavėtųsi“, - kitą polinkio apsinuoginti viešai priežastį įvardijo A. Kaluginas.

Elgtis reikėtų ramiai

Pašnekovas į viešai apsinuoginusį ekshibicionistą patarė reaguoti ramiai, be stiprių emocijų – tiek teigiamų, tiek neigiamų.

Bet kokios emocijos tik dar labiau įaudrina ekshibicionistą, nes jį jaudina ir pasitenkinimą sukelia ne tik tai, kad jį pamato nuogą, bet ir žmonių sumišimas, šokas, baimė, isterija ir panašiai.

Išmintingiausia, pasak A. Kalugino, apie ekshibicionistą nedelsiant pranešti policijai.

Priežastys – ir genetinės

Priežasčių, lemiančių ekshibicionizmą, gali būti labai daug.

Polinkis apsinuoginti viešai gali būti paveldėtas.

Ekshibicionistais gali tapti ir tie, kurie vaikystėje ar jaunystėje patyrė psichologinių traumų, galbūt net seksualinę prievartą.

Atsakyti vienareikšmiškai, kas žmones skatina viešai apsinuoginti, sunku. Priežastis gali ištirti tik profesionalus psichologas, tiesiogiai kontaktuodamas su žmogumi.

A. Kaluginas sakė, kad ekshibicionizmas nėra neišgydomas. Tačiau tokio asmens gydymas yra sunkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.