Vasaros džiaugsmus temdo darbas ir pavydas

Vasara džiugina ne visus. Kai kurie žmonės šiltuoju metu skuba pas psichologus. Padidėjęs darbų krūvis ir prailgęs atostogų laukimas kelia stresą.

Dėl atostogaujančių kolegų didėjantis darbo krūvis ir niekaip neateinančios atostogos trukdo mėgautis vasara.<br>123rf
Dėl atostogaujančių kolegų didėjantis darbo krūvis ir niekaip neateinančios atostogos trukdo mėgautis vasara.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jul 2, 2013, 6:09 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:09 AM

Dar labiau viską pablogina pavydas – ne visiems malonu girdėti, kad kažkas jau ilsėjosi kurorte. O ir grįžimas iš atostogų į darbą retą džiugina. Dažnas skundžiasi po atostogų niekaip negalintis nerti į darbo rutiną.

Apima pavydas

Psichologas psichoterapeutas Andrius Kaluginas teigia neretai iš vasarą pas jį besilankančių pacientų išgirstantis šiokią-tokią pavydo gaidelę, kad vieni jau atostogauja, o jie yra priversti dirbti.

Kiti su apmaudu prisipažįsta besijaučiantys blogai, nes negali, kaip jų pažįstami, savaitgalį nuvykti į Palangą ar kitus kurortus.

„Žmonės jaučiasi blogai, negalėdami sau leisti to, ką gali leisti kiti“, - pastebėjo psichologas.

Nerimą kelia darbas

Vasarą žmonės prastai jaučiasi ir dėl darbo.

Šiltuoju metų laiku dažnam nesinori dirbti – apima vasariškas tingulys. Atidėliojami darbai kraunasi, jų nemažėja, susidaro vadinamos uodegos, dėl ko žmonės pradeda per daug stresuoti ir ima išsibalansuoti.

Darbų kiekis padidėja ir todėl, kad kolegos išvyksta atostogauti, o likę būna priversti daugiau dirbti.

A. Kaluginas siūlė pasistengti vasarą kaip įmanoma mažiau imtis dirbti papildomų, sau nepriklausančių darbų, arba, jei galima, nesistengti visko nudirbti už atostogaujantį kolegą. Dalį darbų išmintinga palikti padaryti pačiam pavaduojamam asmeniui, kai šis grįš.

Padeda mankšta

Pasak psichologo, jaustis gerai ir darbingai vasarą labai padeda ir fiziniai pratimai. Tai leidžia palaikyti gerą tonusą, drauge ir darbingumą.

„Kada kūnas jaučiasi energingai, aktyviai, tada ir dirbti sekasi aktyviai“, - pastebėjo A. Kaluginas.

Svarbu neužmiršti ir gerai pailsėti, ypač savaitgaliais.

„Nereikia nuogąstauti, kad negali sau leisti savaitgaliui nuvykti pailsėti į kurortą: Palangą ar Nidą. Normaliam poilsiui visiškai užtenka ir aplink Vilnių ar kitus miestus esančios gamtos. Vos už keliolikos kilometrų nuo miestų galima rasti nuostabių ežerų, upių ir kitų nebrangių poilsio vietų. Užtenka tik sėsti į automobilį ar autobusą ir iki ten nuvažiuoti“, - siūlė psichologas.

Grįžimo sindromas

Ne tik nesulaukti atostogų, bet ir grįžti po jų į darbą nelengva.

„Yra adaptacinis sindromas, kai žmogui, atvykusiam į poilsio vietą, reikia vienos ar dviejų dienų priprasti prie naujos vietos. Tai priklauso netgi ne nuo klimato, bet nuo laiko juostų, kurias jis kerta. Grįžus po atostogų apima readaptacinis arba vadinamasis grįžimo sindromas“, - kalbėjo psichologas.

Abiem atvejais, anot A. Kalugino, žmogui būna nelengva. Ypač jeigu atostogos trunka tik septynias dienas ir kitą dieną po jų iškart lekiama į darbą.

Sveika paatostogauti mintyse

Jeigu norisi, kad grįžimas į darbą būtų kaip įmanoma mažiau skausmingas, svarbu pasistengti suplanuoti atostogas taip, kad, grįžus iš kelionės, nereikėtų kitą rytą eiti į darbą.

„Reikėtų stengtis negrįžti sekmadienio vakare, kai pirmadienio rytą reikia eiti į darbą. Geriau grįžti penktadienį ar šeštadienį, kad spėtumėte vėl aklimatizuotis: iš naujo priprasti prie lietuviško maisto, vandens, oro, išsimiegoti, pailsėti po kelionės, galbūt sužinoti kažkokių naujienų, kad nebūtų nemalonių staigmenų“, - rekomendavo A. Kaluginas.

Psichologas sakė, kad labai svarbu neskubėti pamiršti atostogų įspūdžių: pasidžiaugti nuotraukomis, suvenyrais, pasidalinti su kitais įspūdžiais.

„Visada siūlau grįžus nevengti prisiminti atostogų: parodyti kitiems nuotraukas, papasakoti apie jas, patiems prisiminti geriausias atostogų akimirkas. Sveika grįžus mintyse dar pabūti atostogose“, - kalbėjo specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.