Kam reikalinga smegenų mankšta?

Perkopdami penktąją dešimtį, žmonės pradeda suprasti, kad atmintis ir protinė veikla nebe tokios, kokios buvo anksčiau. Dažnai pamirštama, kur prieš kelias akimirkas buvo padėti raktai, arba sunkiai atsimenamas senos pažįstamos vardas ar net kažkada mėgtos muzikos grupės pavadinimas. Tad minėtieji atminties užtemimai gali pridaryti nepavydėtinos žalos daugelyje gyvenimiškų situacijų.

Perkopdami penktąją dešimtį, žmonės pradeda suprasti, kad atmintis ir protinė veikla nebe tokios, kokios buvo anksčiau.<br>123rf
Perkopdami penktąją dešimtį, žmonės pradeda suprasti, kad atmintis ir protinė veikla nebe tokios, kokios buvo anksčiau.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-10 13:33, atnaujinta 2018-03-03 04:17

Neurologai teigia, kad atminties susilpnėjimo galima išvengti, tačiau tam, kad pasiektume rezultatų, reikia nemažai padirbėti. Vadinamoji smegenų mankšta tiek pat reikalinga, kaip ir sportas kūnui, kadangi teisingai ir reguliariai atlikdami tam tikrą smegenų treniruotę, pagerinsime pažinimo funkcijas. Mąstymas yra procesas, per kurį smegenyse jungiasi neuronai. Mūsų gebėjimas priversti smegenyse jungtis neuronus, kuomet kalbame apie intelekto lygį, yra paveldimas. Tačiau vien todėl, kad pastarieji neuronų jungimaisi priklauso nuo mūsų pačių pastangų ir praktikavimosi, mokslininkai tiki, kad intelektas gali plėstis ir svyruoti priklausomai nuo to, kiek daug dirbame su smegenimis.

Viena internetinė kompanija San Fransiske pagamino pirmąją „smegenų mankštos programą“, kuri skirta padėti žmonėms pagerinti atmintį. Programa, pavadinta „Lumosity“, buvo suprojektuota keleto Stanfordo universiteto neurologijos ir pažinimo psichologijos ekspertų.

„Lumosity“ - daugiau nei įprasta programa gerinti atminties įgūdžius, kadangi joje integruoti pratimai, leidžiantys palaipsniui gerinti atmintį ir dėmesio įgūdžius. Programa išsaugo žmonių padaryto progreso rezultatus ir suteikia detalų pasirodymo ir rezultatų pagerinimo atsakomąjį ryšį. Svarbiausia, kad programa nuolat koreguoja ir pasunkina žaidimų sudėtingumą.

Manoma, kad programos veikimas pasitvirtino. Pasak klinikos tyrimų, „Lumosity“ žymiai pagerino pažinimo funkcijas. Vienas tyrimas su studentais atskleidė, jog šešias savaites naudodami šią programą jie matematikos testų rezultatus pagerino 34 procentais.

Kompanija teigia, kad programą naudoję žmonės pasižymi logiškesniu ir greitesniu mąstymu, atidumu ir dėmesio koncentracija, pakilesne nuotaika. Taip pat pastarieji geriau įsimena vardus ir skaičius.

Dauguma „Lumosity“ programoje esančių žaidimų yra nemokami, tačiau norėdami naudotis visa programa ilgą laikotarpį, žmonės turi sumokėti nedidelį prenumeratos mokestį.

Parengė Jurgita Linkevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.