Kas erzina žmones kylant eskalatoriumi?

Jokia čia paslaptis, jog mašinos buvo sukurtos tam, kad žmonės galėtų vienas kitą pasiekti daug greičiau. Tokia pati priežastis paskatino ir traukinio, metro ar net paprasčiausio dviračio atsiradimą. Telefonai taip pat atsirado tam, kad informacija sklistų greičiau. Elementaru - visi šie žmonijos kūriniai atsirado dėl to, kad gyvenimas būtų patogesnis ir, žinia, greitesnis.

Daugiausia eskalatoriumi vaikščiojančių žmonių galima pamatyti didžiuosiuose prekybos centruose, kur skubėjimas – itin svarbus.<br>123rf
Daugiausia eskalatoriumi vaikščiojančių žmonių galima pamatyti didžiuosiuose prekybos centruose, kur skubėjimas – itin svarbus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2013, 5:32 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:50 AM

1911 metais Londone ėmė veikti pirmasis eskalatorius. Pasaulis dar labiau pagreitėjo. O štai šiuolaikiniams žmonėms tokio greičio neužtenka – ant eskalatorių jie nestovi, vis tiek bėga. Lėtesnius žmones tai erzina, apie etiketo taisykles, kylant eskalatoriumi, rašo BBC.

Niujorko meras nestovi vienoje vietoje

Niujorko meras Michaelas Bloombergas prisipažino, jog, kildamas eskalatoriumi niekada nestovi vienoje vietoje – visuomet vaikšto. Kitus žmones tai erzina, o meras pasiteisina ne tik tuo, kad taip greičiau, tačiau ir tuo, kad vaikščiojimas eskalatoriumi – puikus pratimas.

Didžiuosiuose miestuose kyla ginčas tarp žmonių, kurie vaikščioja eskalatoriumi, ir tų, kurie stovi vienoje vietoje.

Meras M. Bloombergas – žmogus, kuris nestovi vienoje vietoje.

Daugiausia eskalatoriumi vaikščiojančių žmonių galima pamatyti didžiuosiuose prekybos centruose, kur skubėjimas – itin svarbus. Nepaisant to, Bloombergas yra iš tų žmonių, kurie vis dar laikomi mažuma. Pasirodo, jog vaikščiojančių eskalatoriumi Londone yra tik 25 proc. O štai Šanchajaus tuneliuose įrengtais eskalatoriais vaikšto tik 3 proc. žmonių.

Neatbaido net draudimai

Kai kuriose šalyse vaikščiojimas eskalatoriumi – aktuali problema. Toks šiuo įrenginiu kylančių žmonių elgesys yra laikomas nesaugiu. Daugelyje šalių anksčiau kairėje pusėje įrengtos vietos, kurios buvo skirtos norintiems vaikščioti, šiuo metu pašalintos.

Draudimas galiojo ir Tokijuje, kur eismas tiesiog milžiniškas. Deja, šio draudimo nelabai kas laikosi. Daugelis tokio draudimo šalininkų prisimena vieną 1970-ųjų filmą, kuriame buvo rodoma, kaip neužvarstyti berniuko batai įstrigo eskalatoriaus laiptuose. Jam buvo sakoma stovėti ir nejudėti.

Rodant šį filmą viešai, buvo bandoma atbaidyti žmones nuo vaikščiojimo eskalatoriumi. Deja, toks bandymas buvo kiek nevykęs, mat žmonės greitai jį pamiršo. Neaktualus šis filmas ir šiuolaikiniams skubantiems miesto žmonėms.

Kairė – vaikščiojantiems, dešinė – stovintiems

Londono metropolitenas gali didžiuotis turėdamas iš viso net 426 eskalatorius. Kairė pusė skirta vaikščiojantiems, dešinė – stovintiems. Taip bandoma išvengti konfliktų.

2011 metais Grinvičo universiteto atliktas tyrimas atskleidė, kad 75 proc. žmonių Padingtono stotyje eskalatoriumi kilo stovėdami vienoje vietoje. 90 proc. žmonių laikėsi kairės-dešinės taisyklės.

Bet taisyklių laikomasi tikrai ne visur. Ta pati universiteto tyrėjų komanda Šanchajuje įrengtuose eskalatoriuose pastebėjo, kad tik 2,4 proc. žmonių laikosi taisyklės ir vaikšto jiems skirta puse.

Daugelis šalių, kurioms tenka susidurti su itin dideliu žmonių kiekiu, laikosi šios taisyklės. Išimtis yra Australija. Čia galioja atvirkštinė taisyklė – vaikštoma dešiniąja puse.

Tyrėjas Edwinas Galea stebisi, kodėl atsirado tokia taisyklė ir vaikščioti priimta būtent kairiąja puse.

„Tokia tradicija galėjo atsirasti atsitiktinai arba yra susijusi su automobiliais, kai vienoje pusėje automobiliai važiuoja viena kryptimi, o kiti – kita. Taip pat toks vaikščiojimas galėtų būti susijęs su tuo, kad britų vairuotojai sėdi dešinėje pusėje“, - apie nusistovėjusias taisykles kalba E. Galea.

Nepaisant kairės-dešinės taisyklės, žmonės vis tiek nesusilaiko nuo ginčų. Eskalatoriumi nevaikščiojantys peikia skubančiuosius ir vadina juos nekantruoliais. Vieno forumo metu tokiems greituoliams buvo patarta lipti laiptais. Forumo dalyviai stebėjosi, kodėl jie taip skuba, juk eskalatorius ir taip nestovi vietoje.

„Juk jis tam ir įrengtas, kad žmogui nereikėtų vaikščioti ir lipti laiptais“, - teigė forumo dalyviai.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.