Pasimatymo etiketas: ar leisti vaikinui už tave mokėti?

Turiu klausimą. Vaikštant į pasimatymus ar draugiškai susitinkant su vyriškosios lyties atstovais dažnai pasijuntu nejaukiai, kai atnešama sąskaita. Man nelabai patinka, kai už mane sumoka. Suprantu, kad dauguma vaikinų stengiasi tai parodyti, kaip mandagumo ir rūpestingumo ženklą. Tačiau mane tai šiek tiek verčia jaustis nepatogiai. Kaip mandagiai ir neįžeidžiant priešingosios lyties atstovų, tai jiems pasakyti? Ar tiesiog leisti jiems būti padėties šeimininkais? Ką daryti, kad tiek vaikinas, tiek aš būtumėm patenkinti?

Pasimatymo etiketas: ar leisti vaikinui už tave mokėti?<br>123rf
Pasimatymo etiketas: ar leisti vaikinui už tave mokėti?<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Alvyda Jasilionytė

2013-08-12 11:30, atnaujinta 2018-03-02 00:20

Atsako įvaizdžio konsultantė–trenerė Alvyda Jasilionytė

Skaitytoja nepaminėjo, kokie tie pasimatymai. Pavyzdžiui, jei pažintis užsimezgė internete ir pagaliau susitariate susitikti gyvai – tai tik susitikimas ir drąsiai galite pasiūlyti pasidalyti sąskaitą pusiau. Tačiau jei jau buvote susitikę, ir vaikinas inicijuoja susitikimą – jis turėtų ir mokėti. Jei mergina inicijuoja susitikimą, ji taip pat gali apmokėti sąskaitą. Tie laikai, kai merginą turėtų kviesti vaikinas ir apmokėti sąskaitą, – jau seniai praėjo. Jei finansinė padėtis šiuo metu gera, tiek mergina, tiek vaikinas gali pakviesti į kiną, į kavinę, į klubą, į teatrą ar koncertą. Santykiai juk remiasi lygybe.

Gana keblu, kai vaikinas visada nori apmokėti, gali džiaugtis, kad jis dosnus, tačiau kartu ir tas dosnumas gali būti panaudojamas norint būti padėties šeimininku.

Prašau nesijauskite įsipareigojusios nei mylėtis, nei bučiuotis tik dėl to, kad apmokėjo jums pietus ar vakarienę. Intymumas yra abiejų pusių laisvu sutikimu.

Jei nenorite būti skolinga, tai kitą kartą galite pakviesti taip pat į kiną ar vakarienės. Atsiprašydama trumpam ir pakildama nuo stalo pasivaikščioti „nosytės papudruoti ar lūpų paryškinti“ grįždama galite ir apmokėti sąskaitą. Taip sąskaita neatkeliaus iki stalo. Kai ateis laikas išeiti, pasakysite, jog sąskaita jau apmokėta. Tokiu būdu išvengsite „stumdymosi“, kas apmokės sąskaitą ir nesmagios situacijos. Jei neturite šiuo metu pinigų, – geriau pasiskolinti ir apmokėti. Vėliau skolą grąžinsite. Kviesdami vienas kitą išlaikome santykių lygybę. Nereikėtų taip manyti, jog „jis daugiau turi pinigų, tai tegul ir moka“.

Neseniai sutikau porą, kurie jau nugyvenę drauge daugiau nei dvidešimt metų linksmai pasakojo istoriją, kaip jie susipažino. Pirmą kartą susipažino vestuvėse, tačiau abu buvo su kitomis poromis. Paskui netikėtai vėl susitiko po poros metų ir vaikinas pakvietė į restoraną pietų. Pietums pasibaigus, jis pasako, jog pinigų sąskaitai apmokėti neturi. Mergina apmokėjo sąskaitą. Tačiau tai nesutrukdė sukurti darnią šeimą, nors tada ir buvo laikomasi nuomonės, jog vaikinas turi apmokėti sąskaitą.

Keblu būna po pirmo pasimatymo, kai vienas iš partnerių nebenori susitikti. Geriau taip ir sakykite, o ne miglotai, jog „gal vėliau“, „gal kitą kartą“, „dabar esu užimta“. Negaišinkite vienas kito laiko. Jei jis ar ji nori tikrai dar kartą susitikti – paskambins.

Jei vyras (vaikinas) pakviečia pirmam pasimatymui – turėtų ir pasirūpinti jūsų sutikimu ir palydėjimu. Nebent jūs nesutinkate ir norite savarankiškai atvykti. Punktualumas labai svarbu – nei vyras neturėtų versti laukti, nei moteris neturėtų versti laukti vyro ir būti pasiruošę susitikimui sutartu laiku. Jei vyras pakviečia moterį į teatrą ar vakarienės, moteris nėra įsipareigojus apsimokėti, tačiau šiandien vis daugiau moterų pasiūlo sąskaita pasidalinti. Nereikėtų ginčytis, jei vyras ar moteris primygtinai nori apmokėti. Tiesiog priimkite. Jei norite išvengti spaudimo miegoti su juo, apsimokėkite. Tačiau labai grubu ir nemandagu spausti pakviestą pietų moterį santykiauti ar tikėtis užmokesčio, seksualinių paslaugų. Pasimatymo pabaigoje vyras turėtų palydėti moterį iki namų, kad būtų tikras, jog ji saugiai grįžo į namus ir įėjo pro duris. Jei moteris pakviečia vyrą užeiti – dažnai tai interpretuojama, jog tai seksualinis kvietimas. Jei neturite tokių ketinimų, tai labai tiksliai turėtumėte pasakyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.