Kaip susidoroti su po atostogų užklumpančia depresija?

Po atostogų daugelis žmonių susiduria su sunkumais ir mintimis, jog geriau jau visai neatostogauti. Nors poilsis visiems mums yra labai svarbus ir reikalingas, tačiau per kelias nebuvimo darbe savaites susikaupę reikalai, laiko ir klimatinių zonų pasikeitimas, depresija gali ne vieną mūsų išmušti iš vėžių. Kad taip nenutiktų ir atostogos bei išėjimas į darbą joms pasibaigus neapkartintų mūsų kasdienybės, reikia ruoštis iš anksto.

Pagrindinė taisyklė renkantis atostogas – įsiklausyti į save ir pasirinkti tą variantą, kuris atitinka jūsų pačių norus, o ne primestą nuomonę.<br>123rf
Pagrindinė taisyklė renkantis atostogas – įsiklausyti į save ir pasirinkti tą variantą, kuris atitinka jūsų pačių norus, o ne primestą nuomonę.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

www.europlius.com

Aug 18, 2013, 5:32 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:28 PM

Apsvarstykime pagrindines priežastis, kodėl atostogaujantis žmogus kartais nepailsi kaip derėtų.

Nenorimos atostogos

Pirmoji svarbi priežastis trukdanti tinkamai pailsėti yra draugų, šeimos, aplinkos ar reklamos įpirštos atostogos. Kai kulniuojame į kalnus, nors labiau norėtume drybsoti paplūdimyje, kai skrendame į Egiptą, nors negalime pakęsti karščio, ar visas atostogas prasikamuojame didelėje draugų kompanijoje, nors paaukotume viską už ramybę ar laiką su knyga rankose. Gero ar blogo poilsio nebūna, tiesiog prieš organizuojantis atostogas reikia apsvarstyti kokių atostogų mes trokštame. Svarbiausia išsirinkti savąjį variantą, nes vienas mūsų semiasi jėgų bendraudamas, kitas iš vienatvės, trečias tiesiog dievina aktyvų poilsį.

Pagrindinė taisyklė renkantis atostogas – įsiklausyti į save ir pasirinkti tą variantą, kuris atitinka jūsų pačių norus, o ne primestą nuomonę. Ir visai nesvarbu, kad vyrauja nuomonės, jog “atostogos su žmona ir vaikais – veltui praleistas laikas” ar “jokiu būdu neatostogaukite su kolegomis iš tos pačios darbovietės”. Šios kategoriškos nuomonės galioja ne kiekvienam, nes kiti priešingai tvirtina, kad geriausias poilsis yra kaip tik su šeima ir kolegomis. Svarbiausia nesekti stereotipais ir svetimų patarimų nepaversti savo principais, nes pasirinkimo sėkmė priklauso tik nuo mūsų pačių.

Šimtadarbio atostogos

Planuojant ilgai lauktas atostogas labai svarbu į jas nesugrūsti visų per ilgą laiko tarpą susikaupusių reikalų. Bendravimas su vaikais, buto remontas, namo statyba, knygų skaitymas, kelionė pas giminaičius ar sveikatos patikrinimas - tai darbai, kuriuos per trumpą atostogų laiką įgyvendinti yra labai sunku. Svarbu yra numatyti tik pačius svarbiausius reikalus, nes priešingu atveju mes pasmerkiame save būti nuolat nepatenkintais ir jausti kaltę.

Atostogos, o mintyse darbas

Norint deramai pailsėti per atostogas, joms reikia kruopščiai ir pasiruošti. Neveltui yra daugybė patarimų, kaip naudingai praleisti atostogas ir ilsintis pailsėti.

Jeigu vadovas iš prigimties yra valdantis žmogus, tai atsipalaiduoti ir pailsėti jam bus gana sudėtinga. Net jei jie susiplanuoja atostogas ir susidėlioja tam tikrus žingsnius, jie greičiausiai vis tiek nesugeba pamirši savo reikalų ir atsipalaiduoti. Kaip tik tokiems žmonėms rekomenduojamos ekstremalios sporto šakos, kaip šuoliai vandens slidėmis, automobilių lenktynės, šuoliai parašiutu. Toks laisvalaikio praleidimas puiki galimybė bent trumpam atitrūkti nuo darbų ir su juo susijusių klausimų. Pasinėrimas į tokius ekstramalumus jiems reiškia poilsį, o tiems, kuriems tokie adrenalino kupini užsiėmimai svetimi, mintis visuomet gali nuvyti paprastesnė veikla: golfu, domino ar kortomis.

Išankstinis nusistatymas

Daugelis mūsų net ir po kruopščiai suplanuotų atostogų skundžiasi užpuolusia depresija: bloga savijauta, irzlumu, liūdesiu. Pagrindinė šios būsenos priežastis – stengimasis iš visų jėgų kibti į darbą. Tai labai neproduktyvus būdas, nes organizmui reikalingas fiziologinis ir psichologinis pasirengimas prie naujo ritmo. “Apšilimui” turėtų pakakti dviejų trijų dienų. Labai svarbu neskubėti priimti svarbių, atsakingų sprendimų atitinkamai neįsigilinus į reikalus. Kaip rodo tyrimai, didžiausia vadovo įtampa susijusi su klaidingu ir skubotu sprendimų priėmimu, o ne fiziologine adaptacija.

Taigi norint pasijusti deramai pailsėjusiam ir lengvai įsitraukti į darbą, reikia susidaryti taisykles pagal mūsų pačių interesus ir jų laikytis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.