Ką byloja spalvos vaiko piešiniuose?

Vaikai mėgsta piešti. Piešdami jie mokosi pažinti save, lavina mąstymą, vaizduotę, o jų piešiniai gali papasakoti daugiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Mažieji dažniausiai piešia tokį pasaulį, kokį jie suvokia, o piešinių tematiką dažniausiai lemia patirti dienos įspūdžiai, matyti animaciniai filmukai. Formos, linijos ir spalvos išreiškia tam tikras vaiko emocijas, būdą bei nuotaiką. Tačiau išskirtinai daug apie vaiko jausmus ir charakterio ypatumus, gali papasakoti vaiko piešiniuose dominuojančios spalvos.

Daugiau nuotraukų (1)

www.europlius.com

Aug 21, 2013, 11:47 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:11 PM

Kiekvieno piešinio stilius ir spalvų simbolika nėra atsitiktinė ir dažnai atspindi vaiko asmenines savybes. Pasak knygos „Vaikų piešiniai. Kaip juos suprasti“ autorės Nicole Bèdard interpretuojant vaiko piešinį reikia atkreipti dėmesį ne tik į mėgstamas, bet ir vengiamas spalvas. Spalvų pasirinkimas vaikui augant gali keistis, tad ir nusakyti mažojo dailininko būseną iš vieno ar kelių piešinių nėra įmanoma. Specialistai pataria užsirašinėti piešinių datas bei taip rinkti meno šedevrus ir sekti pokyčius.

Pateikiame ką tam tikros spalvos kalba apie mažylių jausmus, džiaugsmus, išgyvenimus, esančias ar iškilsiančias psichologines problemas.

Raudona – energijos, valdžios ir jėgos spalva. Raudonai spalvai pirmenybę teikiantis vaikas yra arba ypatingai aktyvus, nepaklusnus, aikštingas, arba turintis polinkį į agresiją. Kartais švelnus ir ramus mažylis nesąmoningai kaupia pyktį ir įtampą, kuri anksčiau ar vėliau gali nevaldomai prasiveržti. Tokia atžala žaislus labiau laužys, nei su jais žais. Tuo tarpu suaugę raudonos spalvos mėgėjai bus itin darbštūs ir atkakliai siekiantys profesinės sėkmės.

Geltona – laisvumo, spontaniškumo, originalumo ir gyvenimo džiaugsmo spalva. Geltonos spalvos mėgėjai yra tikri svajotojai, puikūs pokštininkai ir geri pasakotojai. Toks vaikas yra ypatingai reiklus sau, mėgsta žaisti vienas ir yra ekspresyvesnis už kitus. Šią spalvą renkasi įtakingi žmonės: būsimieji lyderiai, politikai, verslininkai, kurie užaugę dažnai teikia pirmenybę nemonotoniškam darbui ir savęs realizavimui.

Spalvų kalboje žalia simbolizuoja pažinimą ir gerovę. Mažieji pasižymi energija, iniciatyvumu ir gera intuicija, tad greitai supranta, kai jiems meluojama ar yra slepiami tam tikri faktai. Manoma, jog žalios spalvos mėgėjams trūksta motiniško švelnumo ir paguodos, tad svarbu suteikti saugumo ir patikimumo jausmą. Tokių vaikų fizinė energija yra pastovi - jie retai serga.

Mėlyna – švelnumo, ramybės, harmonijos ir taikos spalva, kartais simbolizuojanti lėtumą. Ne veltui, raudoną spalvą mėgstančius vaikus rekomenduoja raminti mėlyna, o „mėlyniukus“ raudona spalva. Dažniausiai toks vaikas yra uždaras, norintis gyventi savu ritmu. Tokiu nevaikišku požiūriu pasižymintys vaikai vertina nuoširdžią draugystę, labiau linkę duoti, nei imti, tačiau draugų turi ne daug.

Violetinė spalva simbolizuoja mistiką, paslaptį. Vaikų, mėgstančių šią spalvą pasaulis turtingas, o jie patys linkę lengvai susijaudinti ir pasiduoti svetimų įtakai. Jei vaikas dažnai renkasi šią spalvą, sakoma, jog jis siekia aplinkinių dėmesio ir tuo pačiu geba pažvelgti į save iš šono. Tokie mažyliai yra labai pažeidžiami ir labiau nei jų bendraamžiai trokšta artimųjų palaikymo.

Vienai ryškiausių spalvų – oranžinei pirmenybę teikiantis vaikas, linkęs į naujoves ir į greitai įgyvendinamus dalykus. Norėdami atžalai suteikti teigiamų emocijų pliūpsnį, užimkite jį veikla, kur rezultatas pasiekiamas greitai, o pastangos apvainikuojamos didžiule sėkme ir pasitenkinimu. Toks vaikas puikiai jaučiasi žaisdamas grupės žaidimus ir būdamas komandos dalimi.

Retai pasitaiko, jog vaikas piešiniuose naudotų baltą spalvą, greičiau tam tikslui jis palieka tuščią lapo plotą. Ši spalva siejama su begalybe. Sakoma, jog baltos spalvos mėgėjai siekia išvengti kliūčių savo veikloje.

Rudą spalvą mėgstantis vaikas mėgsta patikimumą, pastovumą ir saugumą. Dažniausiai tai ne itin linksmi, kantrūs, tačiau lėtos reakcijos vaikai, kurie labiau vertina tradicijas, išbandytus dalykus ir tai, kas jau turima, nei tas, kas nauja. Sakoma, kad jei staiga vaiko piešiniuose pradeda dominuoti ruda spalva, tai liudija apie susilpnėjusią atžalos sveikatą, nemalonumus šeimoje ar dramatiškus išgyvenimus.

Paprastai vaiko piešiniuose vyraujanti juoda spalva tėvams kelia didžiulį nerimą ir asociacijas su blogiu, liūdesiu ar grėsme, tačiau taip sunerimti tikrai neverta, nes net labai dažnai vaikai renkasi šią spalvą dėl ryškumo ir kontrastingumo baltame popieriaus lape. Juoda spalva piešiantis vaikas kaip tik ypatingai pasitiki savimi, geba lengvai prisitaikyti prie likimo staigmenų, o rytojus jam nekelia baimės jausmo.

Rožinę spalvą mėgstantis vaikas yra švelnus, meilus, komunikabilus ir lengvai prisitaikantis, tačiau jam nuolat reikalingas padrąsinimas bei palaikymas.

Vaikų piešiniai – tai savotiškas raktas į jų vidinį pasaulį. Linkime Jums pažinti šią mažųjų paslaptį ir bandyti paanalizuoti mažųjų dailininkų piešinius nusakant jų charakterius, reakciją į gyvenimiškas situacijas ar netgi prognozes, kokiu žmogumi jis taps užaugęs. Ir atminkite,nebūtinai tamsias spalvas besirenkantys mažyliai yra liūdni ir nelaimingi!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.