Prieš sprendimą nutraukti nėštumą – pas psichologą

Prieš nutraukdamos nėštumą moterys turėtų gauti privalomą psichologo konsultaciją. Tuo įsitikinęs Seimo narys Liutauras Kazlavickas, siūlantis koreguoti sveikatos apsaugos ministro įsakymą dėl nėštumo nutraukimo.

Kai kurios moterys suabejoja, ar jos bus geros mamos, jeigu besilaukdamos prieš miegą nenori savo pilvui skaityti pasakų.<br>123rf nuotr.
Kai kurios moterys suabejoja, ar jos bus geros mamos, jeigu besilaukdamos prieš miegą nenori savo pilvui skaityti pasakų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Sep 4, 2013, 9:11 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:38 PM

Seimo narys siūlo teisiškai įtvirtinti nuostatą, kad nėštumą nutraukti pageidaujanti moteris gautų privalomą psichologo ir socialinio darbuotojo konsultaciją. Šiuo metu, pagal 1994 m. priimtą įsakymą, besilaukiančią moterį ginekologas privalo informuoti apie galimus pavojus fizinei sveikatai, o psichologo dalyvavimas pokalbyje yra tiesiog pageidautinas.

Psichologė Karolina Bajoriūnienė pritaria, kad psichologo konsultacija nėštumą norinčioms nutraukti moterims reikalinga, nes dėl klaidingo žingsnio kyla aibė psichologinių problemų – pradedant intymių santykių baime ir baigiant kaltės dėl nutraukto nėštumo jausmu.

Apsisprendimą lemia artimieji

L.Kazlavicko iniciatyva atliktos didžiųjų Vilniaus poliklinikų apklausos rezultatai parodė, kad pernai nė viena poliklinika nėštumą nutraukti norinčioms moterims nesuteikė psichologo konsultacijų, nes tai – neprivaloma.

Moterys ginekologo kabinete informuojamos tik apie medicininę nėštumo nutraukimo eigą ir pasekmes.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, pernai Lietuvoje ne dėl medicininių indikacijų oficialiai atlikti 5782 abortai.

Lietuvoje nėra ištirta, kiek moterų savo kūdikių nusprendė atsisakyti dėl aplinkinių spaudimo, bet JAV atlikto tyrimo duomenimis, dvi iš trijų apklaustų moterų abortą pasirinko raginamos kitų asmenų: partnerio, tėvų ar darbdavio.

„Tada, kai moterims kaip niekad reikia pagalbos, palaikymo ar tiesiog padrąsinimo, jos paliekamos vienos su savo abejonėmis bei aplinkinių ir, neretai, pačių artimiausių žmonių spaudimu. Tai aplinkybės, kai būtų sunku priimti bet kokį sprendimą, o mes kalbame apie apsisprendimą dėl dviejų gyvenimų ir gyvybės. Tiesą sakant, stebina, kad specialistų pagalba moterims tokiais momentais siūloma vangiai arba visai nesiūloma. Tai nemaža spraga mūsų sveikatos paslaugų sistemoje, kuri turi būti ištaisyta“, — įsitikinęs L.Kazlavickas.

Atsiranda fobijos

K.Bajoriūnienė pritarė – psichologo konsultacija prieš nėštumo nutraukimą moterims tikrai reikalinga.

„Bet svarbu, kad moterys neuždelstų. Pas psichologą ne visada pateksi iš karto. Jeigu tai būtų kompensuota paslauga, tam būtų skirtas specialus psichologas, kuris tam turėtų laiko, tada tokia iniciatyva būtų tikrai sveikintina. Labai svarbu tokiais momentais pakalbėti su moterimis apie tai, kas jų laukia, kokios yra galimos pasekmės“, – neabejojo psichologė.

Nutraukti nėštumą, ar ne, paprastai moterys su psichologais nesikonsultuoja. Dažniau į psichologus kreipiasi jau pasidariusios abortą arba nusprendusios vaiką pasilikti.

Dėl neteisingai priimto sprendimo vėliau moterys patiria daug psichologinių problemų. Joms išsivysto įvairiausios fobijos, pavyzdžiui, intymių santykių baimė.

Neretai moterys dėl netikėto nėštumo kaltina ir savo partnerį.

Gailisi ir pagimdžiusios

Net ir nusprendusios gimdyti kai kurios moterys vėliau dėl savo sprendimo gailisi.

„Vienoms moterims daug reiškia nutrauktas nėštumas, o kitom – apsisprendimas gimdyti, kai jos to pagimdyto vaiko nemyli ir nenori auginti. Jos išgyvena, kad pagimdžius visas gyvenimas susigadino: kad moteris nebėra laisva, negali baigti mokslų, išvažiuoti į užsienį, kur norėtų. Ypač dažnai dėl nenutraukto nėštumo gailisi vienišos mamos“, – iš savo praktikos pastebėjo K.Bajoriūnienė.

Psichologė sakė, kad net neverta mėginti išvardinti visų dėl nutraukto arba nenutraukto nepageidaujamo nėštumo kylančių problemų. Jų yra daug ir įvairiausių.

„Apskritai, žinia apie neplanuotą pastojimą yra stresas, kurį būtina aptarti su specialistu“, – teigė pašnekovė.

Nenori pilvui skaityti pasakų

Kartais pokalbis su psichologu prieš abortą padeda tiesiog priimti teisingą sprendimą.

Specialistas gali įžvelgti, ar moteris bus linkusi rūpintis vaiku, jeigu jį nuspręs pasilikti, ar nesigailės dėl savo sprendimo, ir laiku atkalbėti nuo neteisingo žingsnio.

„Net jei moteris nelinkusi turėti vaiko, viskas apsiverčia aukštyn kojomis pradėjus lauktis. Nenoras gimdyti atsiranda dėl klaidingų įsitikinimų, tarkim, kad ji bus bloga mama, nes jos pačios mama buvo bloga, arba todėl, kad būdama nėščia nenori savo pilvui skaityti pasakų. Tai visiškai klaidingi įsitikinimai, kurie tik trukdo. Nėščios moterys susiduria su daugybe stereotipų, apie kuriuos jos gali pasikalbėti pas psichologą ir sužinoti, kad viskas vien juoda ar balta“, – kalbėjo K.Bajoriūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?