Kaip su vaiku kalbėtis intymiomis temomis?

Su vaiko klausimu „Iš kur aš atsiradau?“ anksčiau ar vėliau susiduria visi tėvai. Taip pat visada ateina metas, kuomet su savo atžalomis reikia pakalbėti apie tai, kas susiję su lytiškumu ir intymiais žmonių tarpusavio santykiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Sep 9, 2013, 10:14 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:43 AM

Pasaulinei seksualinės sveikatos dienai skirtos specialios „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Nuoga tiesa“ dalyviai neabejojo – vaikų lytiniu švietimu privalo užsiimti ir jų tėvai. Tačiau kai kurie tėvai drovisi su savo atžalomis kalbėtis intymiomis temomis arba nežino, kaip tokias kalbas pradėti.

Medicinos centre „Northway“ dirbanti vaikų ir paauglių psichiatrė Lina Maročkienė mano, kad kartais geriau, jeigu apie tai, kas susiję su lytiškumu ir intymiais santykiais, vaikui papasakoja ne patys tėvai, bet kiti jam svarbūs suaugusieji.

Seksualumas turi „snausti“

L.Maročkienė įsitikinusi, kad seksualinis vaikų švietimas turi būti vykdomas laiku ir vietoje.

Ji siūlė per daug nežadinti mažų vaikų susidomėjimo seksualumu.

Vaikas paprastai žino, kad berniukas ir mergaitė yra skirtingi. Kartais net paeksperimentuoja – nusimauna kelnes ir apžiūri vienas kitą. Tai, anot specialistės, yra normalus anatominis tyrinėjimas.

Į klausimus, iš kur jie atsirado, psichiatrė siūlė kalbėti paprastai. Kartais tam pasitarnauja ir religiniai įvaizdžiai, pavyzdžiui, kad žmones sutvėrė Dievas.

Neretai tėvai vaikams jų atsiradimo istoriją paaiškina pasakydami, kad tėtis mamai pasėjo sėklytę. Dažniausiai mažiems vaikams tokio paaiškinimo visiškai pakanka.

„Jeigu vaikas ko nors klausia, reikia stengtis jam į klausimus atsakyti. Jeigu neklausinėja, nereikia per daug jam apie tai kalbėti. Pradinukų ir ikimokyklinukų seksualumas turi šiek tiek „snausti“. Jiems nereikia visko pasakoti labai detaliai“, - mano pašnekovė.

Per didelis smalsumas nėra gerai

L.Maročkienė siūlė atkreipti dėmesį, jeigu nedidelis vaikas itin daug domisi seksualinėmis temomis, per daug jomis yra susirūpinęs. Tai ženklas, kad jis jaučiasi nesaugus.

„Kokių 4-6 metų vaikai, net ir matydami besilaukiančią mamą, neklausia, kaip jos pilvelyje atsiranda vaikutis. Jeigu vaikas domisi smulkiomis detalėmis, vadinasi, jam dėl to kyla nerimas. Tuomet reikia išsiaiškinti, kodėl jis jaučia nesaugumą“, - siūlė psichiatrė.

Specialistė sakė, kad vaikas, kuriam seksualumo tema labai aktuali, greičiausiai arba matė labai daug lytinių aktų, buvo tvirkintas, arba gyvena audringoje aplinkoje.

„Natūraliai vaikas daug nesigilins. Jam tai – šiek tiek gėdinga tema. Jiems paprastai užtenka trumpo atsakymo. Negalima mažam vaikui pasakoti daug detalių, nes jo galvelėje susivelia labai įvairūs atsakymai“, - kalbėjo specialistė.

Draudimai kenkia

Nėra normalu ir jeigu vaikas visiškai nesidomi lytiškumu. Tuomet, anot specialistės, taip pat kyla klausimas, kodėl taip vyksta? Gal vaiką kas nors įbaugino, kad jis vengia tų temų?

Žmogus, kuriam vaikystėje ar paauglystėje buvo draudžiama kalbėtis intymiomis temomis, kuris buvo įtikintas, kad tai, kas susiję su lytiškumu, yra blogai, užaugęs gali nepasitikėti savimi.

L.Maročkienė mano, kad tokiam žmogui ateityje gali kilti sunkumų, bendraujant su partneriais, jis gali pradėti neteisingai suvokti save, savo lytiškumą ir seksualumą.

Geriau kalbėtis ne tėvams

O kaip apie intymius dalykus kalbėtis su paaugliais?

Anot psichiatrės, paaugliai paprastai apie seksą tėvų nelabai ir klausinėja, nebent santykiai su tėvais yra labai artimi. O ir tėvai neretai drovisi su vaikais panašiomis temomis kalbėtis, kad šie nepradėtų įsivaizduoti, kas vyksta gimdytojų lovoje.

L.Maročkienė pastebėjo, kad nemažai daliai paauglių apie intymius santykius saugiau kalbėtis ne su mama ar tėčiu, bet su kitu suaugusiuoju, kuriuo jie pasitiki, kuris jiems yra autoritetas: mokytoju, dėde ar teta. Svarbu, kad tai būtų suaugęs žmogus, antraip vaikai rinks informaciją iš bendraamžių ir tokiu būdu susidurs su daugybe mitų.

Pokalbiams nereikia nuteikti

Svarbu pajusti ir kiek vaikui ar paaugliui galima pasakyti, o kiek nereikėtų. L.Maročkienė mano, kad su vaikais ar paaugliais apie seksualumą kalbėti svarbu, bet tai daryti reikėtų saikingai.

„Aš ir pati auginu vaikus ir nuolat galvoju, kiek su jais reikėtų apie tai kalbėtis, o kiek ne“, - prisipažino pašnekovė.

Taip pat svarbu rasti tinkamą progą tokiam pokalbiui.

„Vaiko negalima toms temoms nuteikti iš anksto. Tėvai turi intuityviai pajausti, kada reikia apie tai kalbėti ir kokioje aplinkoje. Gerai, kai apie tai tėtis su mama vaikui kalba atskirai“, - sakė gydytoja.

Nežino, kodėl padidėja pilvas

Jeigu tėvai drovisi su vaikais kalbėtis apie tai, kas intymu, dėl to gali kilti netgi kuriozinių situacijų. Pavyzdžiui, pasitaiko, kad dėl lytinio švietimo stokos net ir paauglys mano, jog pilvas nėštumo metu padidėja dėl per didelio prisivalgymo.

Tėvai neretai nežino, kaip pasielgti su paaugliu, kurio seksualumas ima busti. Pavyzdžiui, ką daryti užtikus, kad jis masturbuojasi. L.Maročkienė siūlė vaiką, jeigu jis masturbuojasi privačiai, ne prie kitų, palikti ramybėje.

Nežinantiems, kaip ir kiek su vaiku kalbėtis apie intymius dalykus, kad nebūtų pasakyta nei per daug, nei per mažai, kaip atsakyti į jų klausimus, L.Maročkienė siūlė perskaityti žinomo prancūzų vaikų psichiatro Marcelio Rufo knygą „Vaikų seksualumas“. Ši knyga išleista ir lietuvių kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.