Kaip atsikratyti jūsų gyvenimą užvaldžiusio emocinio manipuliatoriaus?

Ar jūsų gyvenime yra žmogus, kuris visaip kaip koneveikia jus, naudojasi jumis, o jūs beviltiškai pasiduodate bet kokiai jo įtakai ir atleidžiate visas skaudžias akimirkas, tikėdamasi, kad jis pasikeis? Jeigu taip, tuomet pats laikas imtis veiksmų ir atsikratyti šio emocinio manipuliatoriaus.

Ar jūsų gyvenime yra žmogus, kuris visaip kaip koneveikia jus, naudojasi jumis, o jūs beviltiškai pasiduodate bet kokiai jo įtakai ir atleidžiate visas nuoskaudas, tikėdamasi, kad jis pasikeis?<br>123rf nuotr.
Ar jūsų gyvenime yra žmogus, kuris visaip kaip koneveikia jus, naudojasi jumis, o jūs beviltiškai pasiduodate bet kokiai jo įtakai ir atleidžiate visas nuoskaudas, tikėdamasi, kad jis pasikeis?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2013, 7:49 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:25 AM

Emocinis manipuliatorius turi neįtikėtinai gerą nuojautą ir puikiai žino, kada jūsų kantrybė pamažu senka. Ir kas gi nutinka tada? Jis kardinaliai pakeičia savo elgesį: tampa malonesnis, skiria jums daugiau dėmesio, ima rūpintis viskuo, kas anksčiau jam nė nerūpėjo. Ir šis elgesio pokytis tikrai nereiškia, kad jis sulaukė nušvitimo ir štai dabar nusprendė tapti visokeriopai jums geresnis. Anaiptol, tai apgaulingas manevras ir puiki proga emociniam manipuliatoriui vėl pelnyti jūsų nuolankumą, išlaikyti jus šalia. Ir negalvokite, kad staiga ėmėte dominuoti, greičiausiai, jis pasiduoda, nes tiesiog stengiasi užglaistyti visas skriaudas, kad laikui bėgant galėtų ir vėl jumis naudotis.

O štai jūs – labai pažeidžiama, laukiate iš manipuliatoriaus kiekvieno, net menkiausio gero žodžio. Jūs puoselėjate tuščias viltis ir kas kartą manipuliatoriui parodžius bent mažiausią prielankumą, įžvelgiate progresą savo santykiuose, pervertinate jums parodytą dėmesį ir manote, kad tai – geras ženklas.

Jeigu norite atsikratyti šio nematomo ryšio, kuris judu sieja ir tuo pačiu griauna jūsų gyvenimą, teks išmokti elgtis taip, kaip norite jūs, o ne taip, kaip jūsų susižavėjimo objektas nori, kad elgtumėtės. Tai reiškia, kad neprivalote (ir niekuomet neprivalėjote) laukti jo sutikimo dėl vienokių ar kitokių sprendimų, neturite keisti savo nuomonės taip, kad ji sutaptų su manipuliatoriaus, neprivalote taikstytis prie jo, nes jis niekad nesitaiko prie jūsų, ir tikrai ne jūsų vienos darbas aukotis ir nešti santykių naštą ant savo pečių. Emocinis manipuliatorius puikiai suvokia, kad dėl jo padarysite bet ką, tad nesivargina stengtis dėl santykių, juk esate jūs – žmogus, kuris pasistengs už jus abu. Patogu, ar ne?

Kaip jau tikriausiai žinote, kai manipuliatorius negauna to, ko nori, arba jūs nesutinkate elgtis taip, kaip nori jis – ima pūstis didelis ir labai nemalonus burbulas. Tai puiki proga manipuliatoriui išsilieti ant jūsų, o tuomet iš balos išlipti sausam, visą kaltę suverčiant jums. Pripažinkite, juk dažniausiai kalta ir pasijaučiate, ar ne? Deja, norint sugriauti šį ryšį, teks nustoti tenkinti manipuliatoriaus poreikius ir susitelkti į save bei savo norus, nes tai reikš, kad teks akis į akį pažvelgti didžiausiai savo baimei – baimei prarasti jį. Teks nustoti galvoti, kad jo nuomonė – vienintelė ir pati teisingiausia. Teks nustoti manyti, kad svarbiausia jūsų užduotis – pateisinti manipuliatoriaus lūkesčius.

Ar tikrai manipuliatorius jus laiko „pririštą“ prie savęs? Galbūt jūs pati „pririšote“ save prie jo, kas kartą rūpindamasi, ką jis galvoja apie vienokį ar kitokį jūsų sprendimą, apie jus, ar pritaria jūsų nuomonei ir t.t. Manipuliatorius puikiai žino, kiek nedaug reikia jums duoti, kad visuomet būtumėt šalia, ir kiek mažai pastangų tekainuoja, kad net ir esant pačiai blogiausiai situacijai, jūs sugrįžtumėte.

Nepamirškite, kad tik jūs kontroliuojate savo mintis ir sprendimus. Susitelkite į savo norus ir nustokite bandyti manipuliuoti  manipuliatoriumi, nes jūsų pastangos bus bevaisės. Leiskite manipuliatoriui susitelkti į savo poreikius, o jūs susitelkite į savuosius. Subtiliai leiskite jam suprasti, kad jo nuomonė nebėra pati svarbiausia, kad jo įtaka vis blėsta. Pamažu atsitraukdama nuo manipuliatoriaus suprasite, kad gyventi be jo daromos įtakos – lengviau ir gerokai smagiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.