Kodėl vieniems viskas sekasi, o kitus persekioja nesėkmės?

Kodėl vieno gyvenimas – didvyriška epopėja, kito – meilės romanas, o trečio – kriminalinis skandalas? Žinoma, mes patys planuojame savo gyvenimą ir mūsų likimas labiausiai priklauso nuo mūsų pačių sprendimų, intuicijos, gebėjimo mąstyti, adekvačiai reaguoti į viską, kas vyksta aplinkui, tačiau atidžiai įsižiūrėjus į savo ir kitų žmonių gyvenimus galima pastebėti dėsningumų.

Būtų naivu manyti, jog mūsų poelgiai ir visas gyvenimas priklauso tik nuo scenarijaus, tačiau į tai įsigilinus galima gauti informacijos ir atsakyti į sau rūpimus klausimus, kodėl likimas susiklostė būtent taip, o ne kitaip.<br>123rf nuotr.
Būtų naivu manyti, jog mūsų poelgiai ir visas gyvenimas priklauso tik nuo scenarijaus, tačiau į tai įsigilinus galima gauti informacijos ir atsakyti į sau rūpimus klausimus, kodėl likimas susiklostė būtent taip, o ne kitaip.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

www.europlius.com

Sep 26, 2013, 4:42 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:31 PM

Užburtas ratas

Štai, pavyzdžiui, žmogus susiduria su rūpesčiais darbe: kad ir kur dirba, tučtuojau pradeda nesutarti su vadovybe, jaučia, kad prie jo kabinėjamasi, neleidžiama jam iškilti, nepelnytai skriaudžiama. Perėjus iš vienos vietos į kitą, kur kiti žmonės, kita organizacijos kultūra, iškyla ta pati problema: šalia jo būtinai atsiranda „pavyduolis“, „intrigantas, „varžovas“ arba „liežuvautojas“.

Kitas žmogus visą gyvenimą taupo pinigus, neleidžia jų net būtiniausiems dalykams, bet kai sukaupia tam tikrą sumą iš karto ją išleidžia. Kitas, padėdamas artimui, kažkodėl susiduria su nedėkingais žmonėmis, o paskui kankinasi, graužiasi dėl neapdairumo, bet ir kitą kartą jo labdaros objektu tampa tokio pat plauko žmogus. Trečias su didžiausiu malonumu imasi naujo darbo: įspūdinga pradžia, šviesios perspektyvos, neaprėpiamos galimybės, tačiau susidomėjimas pamažu blėsta, kol visiškai išnyksta ir pradėtas darbas taip ir lieka nepabaigtas.

Tad susidaro įspūdis, jog šie žmonės gyvena pagal kažkokią išankstinę schemą. Keičiasi vieta ir laikas, o veikimo stilius ir siužetas taip ir išlieka toks pat, tik kitoje scenoje ir dalyvaujant naujiems aktoriams. Taigi kas tai – pikta lemtis, likimo pasityčiojimas?

Suprogramuotas scenarijus

Pasikartojantys įvykiai dažniausiai reiškia, jog žmogus pasąmonėje turi numatytą gyvenimo planą, kuris formuojasi nuo ankstyvos vaikystės ir per daugelį metų atsiskleidžia nepriklausomai nuo mūsų valios. Scenarijaus elementai daugiau ar mažiau pasireiškia kiekvieno žmogaus gyvenime. Vieni visą gyvenimą laikosi tam tikro plano, kiti nepriklausomai nuo suprogramuoto scenarijaus gyvenimą planuoja remdamiesi laisva valia ir siekiais. Kartais į mūsų gyvenimą įsibrauna išorinė jėga, galinti pakeisti scenarijų. Pasitaiko atvejų, kai žmogus patenka į stiprios asmenybės, turinčios daug vidinės energijos, įtaką ir tampa statistu kito žmogaus gyvenimo scenarijuje.

Mūsų gyvenimo kelias yra daugelio jėgų veikimo rezultatas, tačiau scenarijaus analizė leidžia pažvelgti į gyvenimo įvykius nauju, neįprastu rakursu, suprasti žmonių elgesio motyvus, paaiškinti iš pirmo žvilgsnio nesuvokiamus poelgius, pakoreguoti savo elgseną bei ištrūkti iš uždaro pasikartojančių įvykių rato.

Visi atėjome iš vaikystės

Kaip žinia, vaikai yra imlesni ir patiklesni, tad kai kurios suaugusiųjų nuomonės, ypatingai tos, kurios kartojamos daug kartų, įstringa į sąmonę visam gyvenimui ir labai dažnai tolimesnis vaiko gyvenimas priklauso nuo to, ką jie girdėjo vaikystėje.

Kai vaikystėje vaikas buvo palaikomas, drąsinamas ir jam nuolat buvo kartojama: „Tikim tavimi- tu viską gali, tu protingas, talentingas“, ir jeigu vaikas pats pasirengęs stengtis ir įveikti sunkumus, tai greičiausiai išaugs savimi pasitikintis ir puikiai save vertinantis žmogus.

Jei artimiausios aplinkos žmonės mažamečiui vis kartodavo, jog: „Tu kvailas, nieko nemoki, iš tavęs nieko doro nebus“, tokios kalbos tolimesnį vaiko gyvenimą gali paveikti dvejopai. Silpnesnės asmenybės gali susitaikyti su tokiomis savo ateities prognozėmis, stipresnės stengsis įgyvendinti antiscenarijų ir elgtis visiškai priešingai.

Dažnai tėvai savo vaikams nesąmoningai perduoda savo neišsipildžiusias svajones ir norus. Pavyzdžiui, mama įsimylėjusi nevykėlį vyrą ir visą gyvenimą su juo vargusi, tikisi, kad dukra šeimą sukurs su turtinga antra puse. Kitas atvejis, kai tėvai reikalauja, jog vaikas kartotų jų gyvenimo kelią ir darytų viską taip, kaip darė jie. Tokiu būdų tėvai stengiasi įtvirtinti savas gyvenimo vertybes bei pasirinkimo teisingumą, o vaikas, priėmęs, tokį gyvenimo scenarijų, tampa tėvų fantazijų įkaitu ir praktiškai gyvena svetimą gyvenimą.

Kaip išsiaiškinti savo scenarijų

Žmoniją kamuoja klausimas: kodėl likimas vieniems palankus, kitiems lojalus, tačiau labai baudžia trečius? Vieni visą gyvenimą kartoja tas pačias klaidas, o kiti taiko tik sėkmingas strategijas. Nugalėtojui retai rūpi jo sėkmės priežastis, o nevykėlis dažnai klausinėja: „Kodėl?“. Tad kaip išsiaiškinti kokios jėgos žmogaus gyvenime verčia elgtis būtent taip ir kokios tendencijos rodo, jog asmenybės gyvenime yra scenarijus?

Išnagrinėkite pasikartojančius įvykius. Pabandykite kuo objektyviau suprasti gyvenimiškas situacijas, nustatyti kas jas sieja, įžvelgti tam tikrus dėsningumus, suprasti nesėkmės priežastį ir apmąstyti kas vyksta nepriklausomai nuo Jūsų valios.

Įsižiūrėkite į save. Panagrinėkite savo kalbos būdą, mimiką, gestus. Labai dažnai nevykėlį stebina jo paties laimėjimai, nes jis tarsi užprogramuotas laukti nemalonumų. Nugalėtojai ramūs, pasitikintys savimi, jų išorė rodo, kad jiems sekasi, o nesėkmės juos dar labiau sutelkia.

Kaip pakeisti scenarijų

Scenarijaus analizė yra vienas iš būdų pažvelgti į save iš šalies, o toliau yra kiekvieno individualus sprendimas ar ką nors keisti, ar vaidinti tą patį vaidmenį, ar statyti naują siužetą su kitais aktoriais.

Suvokite savo scenarijų. Kartais tai žmogui sukelia didelį įspūdį ir jausmų antplūdis padaro tikrą perversmą ne tik jo sieloje, bet ir gyvenime. Suvokus scenarinės pasakos prasmę kartais nebereikia gaišti laiko repeticijoms gyvenimiškose situacijose.

Atsikratykite vienareikšmiškų nuostatų. Svarbiausia išmokti girdėti save patį ir atkreipti dėmesį į tai, ką kartojate savo vaikui ar pavaldiniams. Pavyzdžiui, frazė: „Tau nieko neišeis tol, kol...“ turi didelį neigiamą krūvį ir išreiškia abejojimą sėkmės galimybe. Juk nebūtina iškelti griežtos teoremos, pakanka suprasti, kaip ji įrodoma. Suprasti, kad variantų yra labai daug, vadinasi, aptikti kelią į laisvę.

Išsiaiškinkite savo „provokatorius“. Pamėginkite peržiūrėti panašias, nepriklausomai nuo Jūsų valios pasikartojančias situacijas ir įvertinti savo vaidmenį šiuose siaubo filmuose. Kokie Jūsų pačių veiksmai išprovokuoja tokius likimo posūkius? Kokie poelgiai atlieka „provokatorių“ vaidmenį? Nustačius tuos „provokatorius“ galima pamėginti pakeisti situaciją ir padaryti ką nors visiškai naujo įprastose situacijose.

Susidarykite apribojimų sąrašą. Išnagrinėję pasikartojančias situacijas ir supratę, kuriose vietose nuolat suklumpate sudarykite tam tikrą taisyklių suvestinę ir uždrauskite sau dalyvauti tam tikrose situacijose. Taigi jei scenarijus nepalankus, svarbu vengti bet kokių situacijų, dėl kurių vėl gali pasikartoti Jūsų neigiama programa. Tiksliai ir sąmoningai laikantis šios taisyklės, ji gali tapti Jūsų galia, o ne silpnybe, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Pats sau režisierius

Gyvenimo scenarijaus nereikia laikyti kažkuo neigiamu ir iš karto stengtis jo atsikratyti. Daugeliui žmonių scenarijus yra tarsi inkaras ir neturint jo gyvenimas taptų ištisine improvizacija. Tačiau improvizuoti mėgsta ir moka ne visi, kitiems tiesiog patogiau ir ramiau gyvenime elgtis pagal taisykles.

Ištobulintas ir išbandytas geras scenarijus yra savotiškas vaistas nuo nemalonumų, nes mėginimas išsiveržti už scenarijaus ribų labai dažnai būna nesėkmingas dėl išorinio pasaulio nesvetingumo ir nenuspėjamumo. Dėl šios priežasties kai kurie žmonės patogiai įsitaiso net ir su nevykusiais scenarijais ir bando iš jų išspausti savotišką naudą.

Būtų naivu manyti, jog mūsų poelgiai ir visas gyvenimas priklauso tik nuo scenarijaus, tačiau į tai įsigilinus galima gauti informacijos ir atsakyti į sau rūpimus klausimus, kodėl likimas susiklostė būtent taip, o ne kitaip.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.